Sveriges bästa Gin och Tonic 2022

Scrolla

Den 4 september 2022 avgörs det vem av finalisterna som vinner sjunde upplagan av Schweppes tävling – Sveriges Bästa Gin & Tonic. Tävlingen arrangeras i samarbete med Nöjesguiden för att hylla drinkarnas drink och de mest nyskapande hjärnorna här i landet.

Så koras Sveriges Bästa Gin & Tonic

Juryn bedömer smak, kreativitet, teknik och lojalitet till originalreceptet. Just det sistnämnda kriteriet väger extra tungt när den namnkunniga juryn överlägger. Själva tävlingen består av två kategorier; Bartenders och Hemmamixare.

Årets jury består av:

  • David Kringlund (intervjuas i Ginpodden här) – dryckesinspiratör och youtuber
  • Anna Spendrup – dryckesprofil och sommelier
  • Pelle Tamleht – chefredaktör Nöjesguiden

Söndagen den 4 september är det Haymarket by Scandic i Stockholm som gäller för den som vill titta på och testa alla finaldrinkar i baren. Alla fotografier och recept kommer från Schweppes pressmeddelande.

Hemmamixarna

Hemmafixarnas drinkar samlade i en bild.

”Misty Forest GT” av Shankar Bolvardi

Shankar Bolvardi är 47 år, kommer från Västra Frölunda och jobbar som Försäljare. ”Misty Forest GT bjuder på fräsch gurka, kryddig rosépeppar och lime. En GT lika frisk och edgy som ett vinterbad.

Ingredienser
25 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
1 st Lime
4 cl Tanqueray Gin
3 g krossad rosépeppar
2 Gurkstavar
Is

Så gör du
Häll Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime, gin och limejuice i ett isfyllt glas. Garnera med gurkstavar och krossad rosépeppar.

”Violet Breeze GT” av Markus Holmberg

Markus Holmberg är 34 år, kommer från Löddeköpinge och jobbar som Lastbilschaufför. ”Violet Breeze GT bjuder på förförisk viol samt gin med toner av muskot, svartpeppar och citrus som balanseras fint av pepprig tonic. En GT som för tankarna till en fuktig vårkväll i trädgården där luktviolerna står stolt ur gräsmattan.”

Ingredienser
5 cl Kyflinge Gin
2 cl Violsockerlag (kan bytas mot Monin Violette)
2 cl Citron
15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5 knoppar luktviol (eller knoppar av valfri ätbar blomma)

Så gör du
Häll gin, violsockerlag samt citronsaft i en shaker och addera en stor isbit. Skaka drinken kall. Dubbelsila vätskan till ett isfyllt glas. Låt sedan Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper porla längs barskedens rundade del ner i glaset. Toppa med knoppar av luktviol eller valfri ätbar blomma.

Violsockerlag
Ingredienser
70g knoppar luktviol (rengjorda)
150g socker
150 g vatten
Skvätt citron

Så gör du
Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt knoppar av luktviol ihop med en skvätt citron. Låt stå svalt över natten. Mixa allt med en mixer och sila vätskan genom en silduk ner i en ren behållare.

”Ginga GT” av Mårten Noréus

Mårten Noréus är 45 år, från Holmsund och arbetar som Lärare. ”Ginga GT bjuder på syrlig lingondricka, gin och sting från rosépeppartonic. Härligheten toppas av ett fluffigt skum. En GT som tar oss på en vandring bland lingonris och snötäckta fjälltoppar.”

Ingredienser
20cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5cl Roku gin (eller annan valfri gin)
5cl Lingondricka (kan bytas mot koncentrat av lingondryck)
Äggskum med smak av lingon

Så gör du
Placera en stor isbit i ett kylt glas. Häll i gin, lingondricka samt Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Toppa med äggskum.

Äggskum med smak av lingon
1 äggvita
1,5cl lingondricka
Så gör du
Knäck ett ägg och separera vitan från gulan. Vispa äggvitan med lingondricka tills du fått önskad konsistens.

Mor Gingas Lingondricka
3kg lingon (6 liter)
2 liter vatten
50g vinsyra
3,5hg/liter vatten

Så gör du
Skölj och mosa bären. Tillsätt vatten och vinsyra. Rör tills vinsyran är löst. Låt stå svalt i 2 dygn. Rör om ett par gånger under tiden. Sila genom silduk och tillsätt socker. Häll upp i rengjorda flaskor.

Bartenders

Bartenders drinkar samlade i en bild.

’’Smak av Gotland’’ av Alicia Ljung

Alicia Ljung är 24 år, från Gotland och jobbar som bartender på Lindgårdens Värdshus. ”Smak av Gotland bjuder på bitter havtorn, blommig hantverksgin smaksatt med gotländskt häggblomster och läskande limetonic. En GT som hyllar den gåtfulla gotländska floran.”

Ingredienser
15 cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
5 cl Lindgårdens Häggbloms Gin
2 cl Havtornssockerlag
10–15 st frysta havtorn
Garnering: frysta havtorn, citronzest och citronmeliss

Gör så här
Fyll ett glas med is. Tillsätt gin och havtornssockerlag. Toppa upp glaset med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime, rör sedan varsamt i glaset med barsked. Garnera med fryst havtorn, citronzest och citronmeliss.

Havtornssockerlag
1 liter vatten
800 g socker
800 g havtorn

Gör så här
Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt fryst havtorn. Låt sjuda i sockerlagen utan att röra. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av bären efter ett dygn.

”Flower Blush GT” av Anton Petersson

Anton Petersson är 26 år, från Kalmar och bartender på Kalmar Kött och Bar. ”Flower Blush GT bjuder på ljuv lavendel, pepprig tonic och rosa gin med smaknoter av jordgubbar och ros. Det hela sveps in i ett moln av rosvatten. Som att dricka den skönaste av buketter.”

Ingredienser
10cl Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper
5cl Hernö Pink Btl Gin
2cl Lavendelsockerlag (kan bytas mot Monin Violet Syrup)
Spray av rosenvatten*
Is, kuber och krossad
Limehjul
Rosblad

Så gör du
Häll i gin och lavendelsockerlag i ett isfyllt glas. Rör varsamt. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Pink Pepper. Garnera med limehjul och rosenblad. Avsluta med att spraya rosvatten i glasets öppning.

Lavendelsockerlag
2dl vatten
2dl socker
10 gram lavendel

Så gör du
Koka upp vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Tillsätt lavendel och låt sjuda i sockerlagen. Kyl lagen och låt den stå i kylen under natten. Sila av lavendelblomstret efter ett dygn.

“La Verde” av Roberto Escobar Rodriguez

Roberto Escobar Rodriguez är 31 år, från Solna och bartender på La Boca Doce. ”La Verde bjuder på ananas, grönt te och melon i porlande limetonic, perfekt avvägt mot en örtig boliviansk gin. En GT som låter oss resa till den sydamerikanska regnskogen!”

Ingredienser
Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime
5 cl La Republica Andina Gin
4 cl Klarifierad lime, ananas och grönt te kordial
1 cl Melonlikör
Is

Så gör du
Häll gin, klarifierad lime, ananas och grönt te – cordial samt melonlikör i ett isfyllt glas. Rör varsamt med barsked. Toppa upp med Schweppes Selection Mixers Tonic & Twist of Lime.

Klarifierad lime, ananas och grönt te kordial.
10 cl Färsk limejuice
15 cl Färsk ananasjuice
10 cl Sockerlag på grönt te (förslagsvis Yerba Mate)
1 g Citronsyra
1 Nypa salt
0,7 g Agar agar

Så gör du
Häll alla flytande ingredienser i en behållare och rör om. Häll en fjärdedel av vätskan i en kastrull och låt sjuda. Tillsätt agar agar i kastrullen och häll sedan långsamt i resterande delen av vätskan. När det börjar koka, avlägsna kastrullen och kyl blandningen i ett isbad. Konsistensen kommer att anta en gelékonsistens. Filtrera blandningen genom ett kaffefilter ner i en ren behållare och förvara kylt.

Drinkgeneratorn

Kolla in Schweppes Drinkgenerator där du kan få inspiration på närmare 100 ginbaserade drinkar.

FÖRTYDLIGANDE

Jag har inget samarbete med Systembolaget och vill poängtera att beställning, köp och utlämning sker från/av/hos Systembolaget. Smakbeskrivning och bilder kommer från Systembolaget. Funderar du över dina alkoholvanor? Kolla in IQ!

Stötta mitt arbete!

Jag driver Ginpodden som ett hobbyprojekt och skriver alla artiklar helt ideellt. Gillar du vad jag gör får du gärna stötta mitt arbete med en gåva så att jag kan pröjsa för resor och webbhotell. Oavsett, tack för att du läser och lyssnar. Du stöttar enklast via Swish eller PayPal.

TACK ❤️