Nu öppnar Stockholms Bränneri Brännerian

Scrolla

Om du har hängt med i vad som händer i gin-världen så vet du kanske att Stockholms Bränneri vuxit rejält sedan starten 2016. Nu öppnar de Brännerian, vägg i vägg med befintliga lokaler. Ett barkoncept där du får möta alla destilleriets drycker torsdagar till och med lördagar. Dessutom med gott käk signerat kocken Joel Åhlin (känd från Agrikultur, Bar Agrikultur och Fafelle). Premiär 17/9 2022.

“Som lokal spritdryckesproducent vill vi addera något endast vi kan till Stockholms
fantastiska barutbud. Vi har för avsikt att producera all spritdryck som serveras i
Brännerian själva på plats hos oss. Vi kommer att tolka olika drinkars beståndsdelar och själva bygga variationer utifrån egna idéer och lokala ingredienser. Det här är något vi redan gör idag i de produkter vi säljer på flaska och burk, men på Brännerian kommer det att bli fundamentalt.”

Anna Wikner som grundat bränneriet ihop med sin man Carl Wikner.

Växer och utvecklas

Sexåringen på Södermalm växer och behöver lite nya och större kläder helt enkelt. Nu öppnar Stockholms Bränneri Brännerian på Folkungagatan 136. Den officiella öppningen är planerad till lördagen den 17/9. Perfekt start på hösten!

Idag ryms produktion, labbet och en event-yta på Södermalmsadressens femhundra kvadratmeter. Vid årsskiftet 2021/2022 köpte Stockholms Bränneri en intilliggande lokal och om du haft en tidsmaskin hade kunnat se att den nya lokalen en gång i tiden var den gamla Jaguarverkstadens kontorsyta.

“Vi har vägg i vägg möjligheten att producera destillat, tinkturer och likörer av
ingredienser utifrån behov och säsong, och med dessa vill vi erbjuda både familjära och oväntade smaker till våra besökare.”

Myles McCarthy, Bar Manager på Brännerian.

Ett spännande dryckeskoncept

Jag tog mig ett snack med Anna som berättade att de kommer att göra så många CO-labs som möjligt tillgängliga på Brännerian. Det finns en del gamla kvar i gömmorna och alla de har kommer att vara tillgängliga för provsmakning. Ginlistan kommer att vara en bok som sammanfattar all gin och andra produkter som Stockholms Bränneri skapat genom åren. Alla flaskor, gamla som nya, kommer att pryda barinredningen. Det är något som jag personligen ser mycket fram emot då det är svårt att överblicka ens som inbiten nörd hur många olika varianter och samarbeten som finns där ute.

Det på dryckesmenyn som Stockholms Bränneri inte tillverkar själva kommer noggrant kureras med lokala producenter och distributörer av dryck.

Menyn kommer bestå av allt möjligt. En del gamla favoriter och mycket nytt. Självklart de klassiska tonic-serveringarna men också mycket annat. Ingen sprit kommer vara köpt av internationella varumärken utan det mesta kommer vara producerat hos oss. Dels av säsongsplockade bär och växter, dels av restprodukter av produktion och events och bara annat kul. De få sprit-produkter som vi kommer köpa in kommer vara från lokala producenter som vi ser upp till.

Anna Wikner

Mat från stjärnkocken

Förutom ett spännande dryckeskoncept kommer Brännerian att erbjuda mat som är fokuserad och
hållbar, men framför allt väldigt god. Det är kocken Joel Åhlin som tagit fram menyn. En meny som
rimmar med Brännerians dryck och koncept.

“Vi är stora beundrare av Joel och hans matlagning, och i och med att vi sedan start
haft ett nära samarbete så kändes det naturligt att nu också ta fram Brännerians
matkoncept tillsammans.”

Carl Wikner

Gästspel från vänner

Sedan starten har Stockholms Bränneri som vana att bjuda in goda vänner att gästa bränneriets barkvällar och det är ett koncept de fortsätter med. Myles säger att det så många i bar- och restaurangvärlden som Stockholms Bränneri beundrar och som de vill uppmärksamma så att gästspel känns både roligt och som en självklarhet.

En lokal som matchar varumärket

Den estetiska utformningen styrs av grundarna Anna och Carl tillsammans med vänner från olika branscher. Syftet är att bjuda in dig som besökare för att förstå både varumärkets historia och löfte.

Stockholms Bränneri öppnar dörren till Brännerian den 17 september 2022.

Stötta mitt arbete!

Jag driver Ginpodden som ett hobbyprojekt och skriver alla artiklar helt ideellt. Gillar du vad jag gör får du gärna stötta mitt arbete med en gåva så att jag kan pröjsa för domäner och webbhotell. Oavsett, tack för att du läser och lyssnar. Du stöttar enklast via Swish eller PayPal.

TACK ❤️