En hyllning till svensk gin

Scrolla

Semestern är slut och sommaren är strax över, men vilken sommar det har varit. Jag och en av mina bästa barndomsvänner, Tomas, åkte till Gin & Tonic Festival i Dylta Bruk. Det var första dagen på min semester och vi anlände till ett festivalområde under uppbyggnad. Regnet öste ned och festivalgeneral Veronica Lindroos var smått stressad. Hur skulle det gå med allt?

En ljus framtid

Det gick riktigt bra (om jag har mina festival-besökar-glasögon på mig). En uppsjö destillerier som verkligen lagt ned sig för att skapa en upplevelse för oss som besökare. Kul blandning mellan stora internationella jättar och små lokala svenska hantverksdestillerier. Extra roligt för mig var att äntligen få träffa alla människor som jag intervjuat i podden eller pratat med i sociala medier. De gav så mycket energi och var så peppad och trots att jag nördat in mig så djupt i gin, så fick jag så många nya perspektiv och inspel inför framtiden. Extra kul också att få se Sveriges första renodlade tävling i gin födas, Gin & Tonic Awards Sweden 2022. Solen kom, och den borgar för en ljus framtid för festivalen.

Redan nu har Veronica gått ut med att den blir av nästa år igen – Gin & Tonic Festival 2023.

Jag tycker det är viktigt att poängtera att det jobb Veronica lagt ned är helt exceptionellt. Hon har skapat något helt nytt på den svenska marknaden och att lyckas dra ihop detta till något så bra är riktigt imponerande. Om jag fick bestämma skulle vi resa en staty över henne i Dylta Bruk.

Trendspaning

 • Fatlagrade gin
 • Pre-batched-cocktails
 • Limiterade släpp
 • Kopiera kända smakprofiler
 • Internationell profilering för export
 • Förvandla klassiska GT-groggen till visuell smakupplevelse
 • Destillerierna lägger alldeles för lite tid på paketering av varumärke, grafisk profil och produkt
 • Alla vill mer eller mindre kunna avnjutas rent för att bli ett seriöst alternativ till whiskey
 • Det finns hur mycket tonic som helst

Vinnarna i Gin & Tonic Awards Sweden 2022

Ovan ser du en massa glada vinnare i Gin & Tonic Awards Sweden 2022.

Kategorivinnarna blev:

Dry Gin
”Enbär ska vara den tongivande smaksättaren. Alla botanicals ska vara tillförda under destilleringen, med enbart vatten och neutral sprit som tillsatser efter destillering. Klassisk Dry Gin får ej vara färgad eller artificiellt smaksätt.”

 • VINNARE: Gin & Us – Coldspring Dry Gin

Contemporary Gin
”Nya tidens/vågens Gin. ”Enbär ska fortfarande vara en av de tongivande smaksättarna men andra toner som citrus, kryddor och blommiga toner är mer tongivande än i vanlig Dry Gin. Contemporary Gin får ej vara artificiellt färgad eller smaksatt.”

 • VINNARE: Black Forest Distillers – Monkey 47

Fatlagrad Gin
”Gin som lagrats på träfat. I en Fatlagrad Gin bör man både i doft och smak få toner från fatet. En kulör från fatlagringen förväntas. Det tävlande bidraget bör märkas med vilken typ av fat den lagrats på samt hur länge samt notering om ifall fatet tidigare innehållit annan sprit, i så fall vilken.”

 • VINNARE: Nordmarkens Destilleri – No5

Navy Strength Gin
”Gin med en alkohol över 57 %”

 • VINNARE: Artic Brands Group – Artic Blue Gin Navy Strength

Signature Botanical Gin
”Gin som utöver enbär har minst en annan starkt tongivande smaksättning. Smaksättningen kan tex. bestå av örter, kryddor och frukt. Kan vara sötad samt i en (icke artificiell) färg.”

 • VINNARE: Revsunds Distillery – Brännbera Raspberry & Liquorice Gin

Några av festivalens favoriter

 • Hernö Gins Experimental
 • Kyflinge Gins GT
 • Revsunds Brännbera Gin Sour och den ej lanserade Revsunds ”Blueberry” Gin
 • Stockholms Bränneris färdigmixade Pink Paloma doppad i lime med mortlat flingsalt och sumac
 • Gotland Spirits och Konceptisms Gotland Botanical Gin Grå Gåsen Edition med Jordgubb och Jasmin
 • Kurjovikens Navy Gin Sour

Viss förbättringspotential

Visste kunde det ha varit fler tävlingar och mer interaktion, fler och tydligare resvägar, mer mat och bättre synlighet och marknadsföring, men för mig var det ändå nära full pott. På två heldagar hann jag med att testa 50-60 gin och träffa så många härliga människor som delar mitt intresse för gin. Jag kan inte annat än att rekommendera dig som har ett intresse för mat och dryck, att åka till festivalen 2023, inspireras och vidga din smakpalett.

Alla poddavsnitt från festivalen

Klocktornet Destilleri

Stockholms Bränneri

Jocke och Tomas

Stjernsund Bränneri

Helsing Distillery

One Nine Spirits

Lydén Distillery

Hernö Gin

Åre Bränneri

Ginkällan

Kurjovikens Bränneri

Gin & Us

Skrea Backe Destilleri

Nordic Distiller

Revsunds Distillery

BrandStar Alliance

Nordmarkens Destilleri

Västerås Destilleri

Kyflinge Gin

Fia och Micke

Pernod Ricard

Peder och Anders

Fjäre Gin

Richard

Rom-Robban

Angelica och Emma

FÖRTYDLIGANDE

Jag har inget samarbete med Systembolaget och vill poängtera att beställning, köp och utlämning sker från/av/hos Systembolaget. Smakbeskrivning och bilder kommer från Systembolaget. Funderar du över dina alkoholvanor? Kolla in IQ!

Stötta mitt arbete!

Jag driver Ginpodden som ett hobbyprojekt och skriver alla artiklar helt ideellt. Gillar du vad jag gör får du gärna stötta mitt arbete med en gåva så att jag kan pröjsa för resor och webbhotell. Oavsett, tack för att du läser och lyssnar. Du stöttar enklast via Swish eller PayPal.

TACK ❤️