Sveriges 10 bästa destillerier enligt Emil Åreng

Scrolla

Dryckesoraklet Emil Åreng tar på sig den svettiga uppgiften att ranka svenska gindestillerier i magasinet Café. Enligt mina egna svettiga efterforskningar så har jag 100 svenska gindestillerier i min databas. Här är Emils 10 bästa. Både etablerade och nykomlingar inom svensk gin.

1. Hernö Gin
”Ohotad etta? Nä, det skulle jag inte säga. Men Hernö är på något sätt urmodern av alla… och Hernö är faktiskt fortfarande den bästa ginen du kan få tag i för priset. Genom åren har de släppt väldigt många olika gin men aldrig vikt av för att göra något annat, vilket många andra har gjort och tyvärr förlorat på. Hernö är bäst i världen och även såklart bäst i Sverige, det är inte Idrottsgalan utan min egen lista. Är man bäst i världen och tar världsrekord då är man också bäst i sitt hemland.”

2. Stockholms Bränneri
”Anna och Calle har vuxit i en rasande takt på Södermalm i Stockholm. Genom processen har dem rekryterat smart. Först kom Erik och sen Marcus, vilket har gjort Stockholms Bränneri till en spelare runt om i hela världen. Tillskottet Brännerian har gjort att man fått se hur det funkar bakom kulisserna och även gjort att det kan experimentera ännu mer med kompetenta bartender på plats. Bränneriet är nog det mest progressiva av alla destillerierna i Sverige där man hela tiden testar nya vägar för att nå ut med sin kunskap. Nu senast med cocktails på burk som är en dundersuccé.”

3. Norrbottens Destilleri
”Dennis Bejedal, pokerproffset som blev någon slags gingud på kort tid, har lyckats trycka in de norrbottniska smakerna på ett sätt ingen annan lyckats med. Norrbottens Forest Dry Gin är en av mina tre främsta favoriter i svensk ginhistoria. Att de också kanske gjort Sveriges bästa glögg någonsin drar ju inte ner betyget direkt.”

4. Lydén Distillery
”Roger och Emil har gått från klarhet till klarhet och nu verkligen tagit steget till att blivit en av de bästa aktörerna i Sverige. Det är bara en tidsfråga innan de når en ännu större scen. Deras Navy och Dry gin är så pass bra att de kan få vilken bartender som helst i Hong Kong att bli knäsvag. För vem vill inte bli lite knäsvag av att dricka gin? Ska du bli riktigt jävla knäsvag så slänger du ihop en Bee’s Knees.”

5. Gotlands Ginfabrik
”Det blev en snackis på en gång när denna gin släpptes för det såg inte ut som flaskan var helt fylld. Nu har vi idioter fått lära oss att flaskan är lite större än normalt så det bara ser ut som att Systembolagets personal varit och smuttat lite. (Vilket hade varit kul att se ett sånt trött statligt företag ta ut svängarna lite.) Det som är i flaskan är bland det bästa jag testat och gör att de hamnar högt upp även fast dem egentligen bara släppt en gin än så länge.”

6. Ógin Distillery
”Är det gin eller är det något annat? Det är i alla fall Ógin, en gin som inte är som något annat i den här genren. Jón Óskar, geniet bakom dessa skapelser, är också väldigt kompetent på att laga mat och sätta smaker som ingen annan. Det jag gillar är att det här är fruktansvärt ärliga grejer, det som sägs vara i flaskhelvetet är verkligen där och det känns verkligen. Ógin Cloud är min personliga favorit eftersom jag har ett svårt beroende för hjortron. Här känner jag verkligen hur hjortronen kommer igenom men inte slår bort att det är en gin man korkat upp.”

7. Kyflinge Gin
”Grabbarna nere i Malmö har blivit en personlig favorit sen de släppte sin första gin i april förra året. Deras första Botanical London Dry Gin bröt normen för vad du kan ha för något i en gin, utan att ta bort att det faktiskt är en välbalanserad gin som passar till de flesta cocktails du vill slänga ihop med gin som grund. Förra året släppte de… en Navy Gin tillsammans med Saltimporten som verkligen är uppe och nosar på en av de bättre i kategorin som släppts av ett svenskt destilleri.”

8. Åre Bränneri
”Andy & Hanna jobbar på något sätt i det tysta (en slags svengelsk tystnad) som jag uppskattar så in i bomben. De gör sin gin lite annorlunda om man jämför med många andra i Sverige och använder sig av mycket inslag från Åre – både i ginen och hur de presenterar sig. Mina favoriter från Åre Bränneri är definitivt deras Mountain Strength som är någon slags taekwondospark i huvudet med pjäxor.”

9. Gingin Distillery
”Nytt destilleri från Piteå som direkt går upp på listan över bland de bästa ginproducenterna Sverige. Främst för att innehållet är fruktansvärt bra men också för att designen sticker ut. Jag gillar att man inte spårat ur fullständigt med smaker utan gjort en gin som är jäkligt klassisk och som funkar lika bra i en GT som i en syrlig historia eller en drajja. Det här är för dig som behöver en arbetshäst hemma men som också vill imponera om du lyckats fått hem en gäst.”

10. Stjernsund Bränneri
”Ett litet destilleri från Dalarna som verkligen borde få mer uppmärksamhet för vad de sysslar med. Deras Navy Gin är en av de bästa i Sverige och gör vilken Dry Martini-alkis som helst peppad på livet! Jag kan tycka att de gjort precis som Hernö, med ungefär samma örter, men lyckats tweaka till det på sitt sätt. Lite som Dalarna i övrigt. Det är precis som övriga Sverige, men lite annorlunda.”

FÖRTYDLIGANDE

Jag har inget samarbete med Systembolaget och vill poängtera att beställning, köp och utlämning sker från/av/hos Systembolaget. Smakbeskrivning och bilder kommer från Systembolaget. Funderar du över dina alkoholvanor? Kolla in IQ!

Stötta mitt arbete!

Jag driver Ginpodden som ett hobbyprojekt och skriver alla artiklar helt ideellt. Gillar du vad jag gör får du gärna stötta mitt arbete med en gåva så att jag kan pröjsa för domäner och webbhotell. Oavsett, tack för att du läser och lyssnar. Du stöttar enklast via Swish eller PayPal.

TACK ❤️