GinGin vinner GuldGuld i IWSC 2023

Scrolla

IWSC (International Wine & Spirits Competition) har precis kommit med 2023 års resultat. Totalt har 788 gin fått medaljer fördelat på 6 ”Gold Outstanding medal this year”, 42 guld, 251 silver och 489 brons.

Hur gick det för Sverige då?

Resultat IWSC 2023

I mina ögon blev det ett ganska tamt år med 2 guld, 9 silver och 12 brons, men något som var extra roligt att se var givetvis hur nykomlingen GinGin Distillery kammade hem ett guld i den klassiska kategorin London Dry Gin 2023. Kul också att Hernö Gin vann ett guld i kategorin Gin & Tonic 2023. Det var fler svenska nykomlingar som presenterade sig för den internationella scenen, exempelvis Harrel och Spirits of Trosa.

Alla svenska vinnare

GinKategoriPoängMedalj
GinGin Distillery – Dry GinGinLondon Dry Gin95Guld
Hernö Gin – Dry GinLondon Dry Gin93Silver
Harrel – Dry GinLondon Dry Gin92Silver
Spirits of Trosa – Artisan Trosa GinLondon Dry Gin91Silver
Lottenlund Estate – Helsing London Dry GinLondon Dry Gin89Brons
Fieruaas Distillery – Fjäre Navy Strength GinLondon Dry Gin88Brons
Fieruaas Distillery – Fjäre London Dry GinLondon Dry Gin86Brons
Hernö Gin – Dry GinGin & TonicGuld
Hernö Gin – Pink Btl GinGin & TonicSilver
Hernö Gin – Old Tom GinGin & TonicSilver
Hernö Gin – Sloe GinGin & TonicSilver
Hernö Gin – Juniper Cask GinGin & TonicSilver
Navy Strength GinGin & TonicSilver
Västerås Destilleri – Dry GinGin & TonicBrons
Gotlands Ginfabrik – Dry GinGin & TonicBrons
Klocktornet Destilleri – Fräkne Navy GinContemporary Gin90Silver
Lottenlund Estate – Helsing Botanical GinContemporary Gin89Brons
Smögen Destilleri – Smugha Soldimma Dry GinContemporary Gin89Brons
Skrea Backe – Ocean Strength GinContemporary Gin87Brons
Skrea Backe – Dry GinContemporary Gin86Brons
Klocktornet Destilleri – Fräkne Tång GinContemporary Gin85Brons
Västerås Destilleri – Pink GinFlavoured Gin88Brons
Anora – O.P Anderson Old Tom GinOld Tom88Brons

GinGin Distillerys Johan Gran berättar lite mer om sin första produkt:

”Att få lyfta ett guld såhär 4 månader efter vår första lansering känns otroligt häftigt och vi gör det med en stor stolthet. Juryns motivering var exakt såsom vi ville att vår GinGin skulle uppfattas. En klassisk och balanserad London Dry med en floral efterton som skulle funka lika bra att dricka ren, i cocktails eller i en fräsch GT”

Johan Gran, GinGin Distillery

Juryns motivering:

”A sterling example of a textbook London Dry Gin with juniper, citrus peel, green pine buds and crushed coriander seeds in the background. Well rounded with a nice full flavour on the palate and floral notes on the finish.”

IWSC 2023

Hernö Gin fortsätter att vinna

Jon Hillgren, grundare av Hernö Gin och Johan Wester, Head Distiller på Hernö Gin.

”Att vinna ett guld är en enorm prestation. Och att vi fortsätter göra det om och om igen i ett sammanhang som omfattar världens främsta ginproducenter är ännu större.”

Jon Hillgren

Enligt pressmeddelandet tävlar Hernö Gin årligen i de fem största internationella tävlingarna i branschen och tycker att IWSC är jämförbar med filmbranschens Oscar, ”en av de största och mest inflytelserika i världen”. Sedan 2015 har Hernö Gin utsetts till världens bästa gin i någon av dessa tävlingar. I år vinner Hernö Gin guld i kategorin bästa London Dry Gin för en Gin & Tonic. Jon avslutar:

”När juryn beskriver vårt gin som frodigt, extravagant med mjuk vanilj, tydlig citrus och framträdande enbär samt att det har ett mjukt avslut som virvlar runt på tungan på ett magnifikt sätt… Då känner jag att vi gör rätt! Det var det här jag ville åstadkomma när jag skapade Hernö Gin och den ursprungliga karaktären är en framgångsfaktor som fortsätter hålla guldklass och mer. Jag är överväldigad.”

Stötta mitt arbete!

Jag driver Ginpodden som ett hobbyprojekt och skriver alla artiklar helt ideellt. Gillar du vad jag gör får du gärna stötta mitt arbete med en gåva så att jag kan pröjsa för domäner och webbhotell. Oavsett, tack för att du läser och lyssnar. Du stöttar enklast via Swish eller PayPal.

TACK ❤️