Rädda ölet!

Scrolla

Vi har försökt få dig intresserad av miljön i 48 år utan att lyckas. Skit i pandan, skövla skogen och smält havsisarna. Det är väl ingen katastrof om vi höjer temperaturen några grader till? Men lägg allt det där åt sidan i en minut och dröm dig tillbaka till förra sommaren. Det var den varmaste på 260 år och vi svenskar släckte törsten lika ofta som vi släckte bränder.

Tillsammans drack vi 500 miljoner liter öl.

Det var vindar och vatten, himlar och hav. Det var förväntningar och majestätiskt skum. Instagrambilder i motljus. Den första klunken och smaksensationer. Du njöt av det varma vädret, grillade och skrattade dig genom sensommarkvällar som aldrig ville ta slut. Vi skålade och vi firade. Grannen kallade dig livsnjutare men bortom horisonten växte ett hot.

Visste du att öl har producerats i 7 000 år men att den nu är utrotningshotad? Den kan inte överleva utan vatten, jäst, humle och korn. Klimatförändringarna skapar kaos för dessa byggstenar. Torka och värmeböljor reducerar vatten till ånga och kornet får inga frön. Då är det bara att glömma enzymet som bryter ned stärkelsen och låter dig mata jästen. Det handlar om ölets vara eller icke vara. För om vi inte slutar bränna så mycket kolbaserat fossilt bränsle eller släppa ut växthusgaser kommer tillgången på ingredienser att drastiskt minska och ölpriset fördubblas. Tills det inte finns någon öl kvar. Alls.

Då spelar det ingen roll om det förmodligen är den bästa ölen i världen eller om du bara vill vara dig själv för en stund. Så om du inte engagerar dig i miljöfrågan för klimatets skull – gör det för ölets skull.

Den här texten skapade jag nyligen i en kurs i copywriting på Berghs som jag fick via min arbetsgivare Advant. Vad tycker du?

Fiktiv avsändare: Greenpeace
Målgrupp: Män och specifikt de som i större utsträckning är ”klimatförnekare”.
Lösning: De vill inte höra talas om klimatpåverkan eller Greta Thunberg så jag valde att ta något som många älskar och göra det utrotningshotat.

Submit a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.