Grilla som en tjej

Scrolla

”Med vårt initiativ #vändpåsteken vill vi förändra hur vi ser på grillning. Ett sätt att göra det är att låta kvinnorna ha större inflytande över vad som läggs på grillen och få män att grilla mer som kvinnor. Detta då kvinnor tänker mer klimatsmart och hållbart än män när de grillar, men där vi ser att det oftast är männen som sköter grillningen i de svenska hushållen.”

Källa: ica.se

Jag har skämtat om oss män och vårt grillande rätt många gånger och det är inte för inte som Johan Rheborgs karaktär i Solsidan, Fredrik ”Freddan” Schiller, dyker upp som sinnebilden för den svenska populationen grillmän. VARFÖR ÄR DET ALDRIG EN TJEJ SOM GRILLAR?

Handen på hjärtat. Hur många tjejer är det i din närhet som faktiskt grillar? Din fru? Din grannes flickvän? Din mamma? Din dotter? När jag skriver det här inlägget och bildgooglar på ”tjejer som grillar” dyker det upp massor av foton kopplad till någon bildbyrå men väldigt få autentiska. Det är precis det som ICA vill försöka förändra genom att samarbeta med just en bildbyrå, i detta fall Johnér tillsammans med fotografen Wolfgang Kleinschmidt. Johnér låter dig ladda hem fem stockbilder HELT GRATIS med kvinnor som tar plats vid grillen och några av dessa foton kan du se i denna artikel. Klicka här om du vill ladda hem bilderna.

2014 lanserade Region Värmland handboken Schyst! för en mer jämlik kommunikation och en av många viktiga saker som de framhåller är att vårt samhälle till stor del styrs av invanda normer och att det därför krävs medvetna bildkompositioner för att bryta dessa. Det är precis vad ICA vill förändra. Om du aldrig ser en kvinna som grillar, hur ska du som kvinna kunna känna någon entusiasm då?

Min fru Therese grillar inte och när jag intervjuar henne om varför (eftersom det inte är något som vi någonsin diskuterat) så är skälet främst att hon inte gillar hanteringen av kött och marinader eller rengöringen av grillen. Men hon tror att hon skulle vara bra på det och är intresserad av att grilla ”grönsaker och grejer”.

Men #vändpåsteken är mer än en hashtag och några gratisfoton. Det är en del av Grillrapporten, ICAs årliga undersökning om svenskarnas grillvanor.

”Ungefär tre av fyra kvinnor känner sig oroliga för klimatet och nästan lika många tror att det gör skillnad vilken mat vi väljer att lägga på grillen. Män oroar sig inte i samma utsträckning som kvinnorna, vilket är särskilt intressant med tanke på att det är just männen som oftast grillar i de svenska hushållen”

Maria Smith, chef hållbarhetsstrategi och utveckling på ICA Sverige.
11%
av kvinnorna uppger att de oftast grillar.
47%
av kvinnorna vill grilla mindre kött i år.
72%
av kvinnorna är oroliga för klimatet.
74%
av männen uppger att de oftast grillar.
27%
av männen vill grilla mindre kött i år.
56%
av männen är oroliga för klimatet

Ovan är bara ett axplock av all statistik som finns att tillgå men det är onekligen tydliga skillnader mellan kvinnor och män. Här följer fler (saxade ur pressmeddelandet):

  • Fler än hälften av kvinnorna (55 %) uppger att det är de som oftast står för övrig matlagning i hushållet, jämfört med 25 % av männen.
  • Var tredje kvinna (33 %) uppger att de inte vill grilla oftare eftersom de sköter så mycket annat i hushållet.
  • 64 % av kvinnorna uppger att det är de som oftast tillreder tillbehören i samband med att det grillas medan motsvarande siffra för männen är 22 %.

Submit a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.