Kurjovikens lanserar Stormiga Navy Strength Gin

Scrolla

Kurjovikens Bränneri släpper sin fjärde produkt lagom till sommaren. Tidigare har Kurjovikens Bränneri Stormiga Dry Gin, Mary Rose Pink Gin och Månljus Snaps i sin portfölj. Nu kommer även Kurjovikens Stormiga Navy Strength Gin som både är starkare och mer smakrik.

”Navy Strength är en inspirerande gin särskilt vid drinkblandning. Smakerna kommer fram tydligare så rätt blandad ger den en större smakexplosion. Vi är riktigt nöjda med det här släppet och hoppas våra fans också blir det”

Mattias Richtmann, Kurjovikens Bränneri
Kurjovikens Stormiga Navy Strength Gin. Foto: Kurjovikens

Djupare smaker

Med en alkoholhalt på 57%, blir Stormiga Navy Strength en kryddigare gin med djupare smaker av lakritsrot, långpeppar och rönnbär. Som namnet avslöjar så bygger den på samma recept som Kurjovikens Stormiga Dry Gin, men den högre alkoholhalten gör att smakerna träder fram mer, och det är enligt pressmeddelandet framför allt rötternas sötma som blir tydligare och pepparn som blir lite kryddigare. ”Djupare smaker av allt helt enkelt” som Kurjovikens Mattias Richtmann uttrycker det hela.

Intervju med Kurjovikens Bränneri

I Ginpoddens tjugoförsta avsnitt intervjuade jag delägarna Johan Forslund och Mattias Richtmann. Vi pratar om att bygga ett starkt varumärke, vikten av att hitta en intressant smakprofil och vad det är som lockar med gin egentligen.

Blött krut skapade ny kategori

Det finns två stories om hur Navy Strength Gin kom till och båda innefattar den Brittiska flottan. Den ena handlar om att när Brittiska flottan förr i världen ägde haven och kanoner var grejen så var det inte ovanligt att gin och krut lagrades på samma ställe. När det stormade så kunde ginet läcka och dränka krutet så att det inte gick att antända. Inte skitbra när det fanns pirater och främmande makter som man behövde hålla på avstånd med sina kanoner. Då kom något geni på att man skulle låta sitt gin ha en högre alkoholstyrka så att krutet fortfarande skulle gå att antända även om det blev blött.

Den andra storyn är att handelsmän på den tiden ofta spädde ut ginen för att kunna tjäna mer pengar. Det gillade givetvis inte armén så de kom på ett sätta att testa ginets kvalitet med hjälp av krut. Om alkoholstyrkan var minst 57% så skulle även krutet brinna. Vips så var Navy Strength Gin född.

Lansering i juli

Kurjovikens Stormiga Navy Strength Gin kommer att lanseras på Systembolaget den 4/7 och kostar 458kr för 500ml. Du hittar produkten i beställningssortimentet här.

Stötta mitt arbete!

Jag driver Ginpodden som ett hobbyprojekt och skriver alla artiklar helt ideellt. Gillar du vad jag gör får du gärna stötta mitt arbete med en gåva så att jag kan pröjsa för domäner och webbhotell. Oavsett, tack för att du läser och lyssnar. Du stöttar enklast via Swish eller PayPal.

TACK ❤️