Emma Watson släpper gin tillverkad av återanvända druvor

Scrolla

Yes, you heard me. Vi snackar Hermione herself. Jag tog mig ett snack med Bella McCarthy på PR-byrån LXPR som är ansvarig för medierelationerna nu när Renais Gin släpps i Storbritannien i sommar.

Jaha, och varför ska jag bry mig om det kanske du tänker?

Sa jag inte Hermione?

Skämt å sida så har faktiskt Watson-familjen lång erfarenhet av dryck och framför allt vin. Renais är resultatet av två generationer Watsons och deras passion för vinframställning i Chablis. Grundarna Alex Watson och systern Emma Watson har inspirerats av barndomsresorna till familjens vingård, Domaine Watson, i Chablis. En vingård som deras far drivit i över 30 år.

En smak av vinregionen Chablis

Renais uppges vara en distinkt och lyxig modern gin inspirerad av människorna, produkterna och ursprunget från Chablis och Bourgogne, två ikoniska vinregioner i norra Frankrike. Den är tillverkad med ett basdestillat av druvor räddade från vinframställningsprocessen, sen har man adderat pressade Grand Cru-druvor, lokal terroir i form av ett urval av naturliga botaniska ingredienser.

Resultatet ska vara en djärv och livfull gin med en spännande smakprofil, som kombinerar modernitet och arv i en vacker flaska. Det är en så kallad sipping gin, gjord för att sippas över is såväl som att blandas i cocktails. Renais ska passa för att skapa klassiker som en Dry Martini, samt långa och uppfriskande spritzar och självklart en GT.

”För mig är Renais ett familjeprojekt. Chablis-regionen väcker inte bara minnen från uppväxten, jag har verkligen älskat att få chansen att skapa något tillsammans med min bror Alex. Jag är särskilt stolt över att återvinna druvor från vingårdar för att minska avfall och skapa något nytt, och att vara en av de enda gin på marknaden som använder svamppackning och har en koldioxidneutral produkt. Vi kommer att fortsätta utmana oss själva så mycket som möjligt eftersom detta är en passion för mig.”

Emma Watson

Jakten på en unik gin-terroir

Renais produktionsprocess börjar med att destillera återvunna franska pressade vinskal och jästfällning, alltså biprodukter från vinframställningsprocessen, inklusive några från Domaine Watson själv.

Därefter destilleras den rena spriten i små batcher och kombineras med destillat på Kimmeridgian-sten, för att ge ginet den mineralitet regionen Chablis är känd för. Smakerna förhöjs därefter med pressade ekologiska druvor som handplockats på Chablis finaste Grand Cru-vingårdar. Andra botanicals och ingredienser är förutom enbär, koriander, angelikarot (kvanne), citronskal, lindblommor, kubeberpeppar, lime, salt och akaciahonung. Resultatet blir en gin som enligt tillverkaren har en uppfriskande palett med ljusa smaknoter av Chablis karaktäristiska mineraler, färsk citrus, vita druvor, örter, blommor och enbär.

”Jag ville göra något som ingen annan någonsin hade gjort, att fånga essensen av en så specifik terroir, Chablis unikhet, genom att dra nytta av traditionerna, teknikerna och ingredienserna från landet och förkroppsliga dessa egenskaper i en gin. Renais är vår familjs kärleksbrev till Chablis, där vi hämtar inspiration från regionens arv och kombinerar den med en innovativ och hållbar metod för sprittillverkning.”

Alex Watson

En rik historia

Familjen Watson har en rik historia av vinframställning. Alex och Emmas far, Chris Watson, planterade Domaine Watson-vinodlingarna för över 30 år sedan, efter att ha förälskat sig i regionen medan han arbetade som advokat i Paris. Vad som började som en liten tomt växte snabbt, och 2002 vann Domaine Watson en Medaille d’Argent för näst bästa oberoende odlare av Chablis. Kort därefter utsågs Chris till en av ”piliers” i Chablis och regionens ambassadör till Storbritannien.

Det är detta arv och denna passion tillsammans med de barndomsminnen av somrar tillbringades med att arbeta på vingården, som inspirerade Alex och Emma att skapa Renais. Varumärkets namn kommer från det franska ordet ”Renaissance” och är en nick till familjens nära band; användningen av räddade druvskal som ges ett andra liv i Renais gin och hur familjens vingård och dess verksamhet har påverkat både smaken och varumärkets identitet.

Hållbarhet är en viktig ingrediens

Renais vill lanseras med ett åtagande om att vårda den mark som det är så mycket skyldigt. Ett antal hållbara initiativ i produktionsprocessen ska bidra till att vårda den mark som Renais anser sig vara skyldig så mycket. Initiativen varierar mellan att återanvända druvskal till nyttjandet av solceller för att driva destilleriet och användningen av nedbrytbara svamppackningar från Magical Mushroom Company. Varje element har implementerats för att minimera Renais miljöpåverkan och återstoden av destilleriets koldioxidutsläpp kompenseras genom stöd till vindkraftsprojekt i Indien via Climate Partner. De har även efter utvärdering certifierat Renais Gin som en koldioxidneutral produkt.

Renais Small Batch Gin

Renais inleder maj med att lansera en exklusiv specialutgåva bestående av ca 3 500 flaskor. Den efterföljande batchen släpps därefter i juni. Flaskan ska påminna om lyxiga parfymmärken med inslag av guld och skapad för att sticka ut i barer och sortiment.

Pris och leverans

700 ml kostar 786 kr (45 pund) + frakt, skatt och tullavgifter Alkoholhalten ligger på 40 %.

Stötta mitt arbete!

Jag driver Ginpodden som ett hobbyprojekt och skriver alla artiklar helt ideellt. Gillar du vad jag gör får du gärna stötta mitt arbete med en gåva så att jag kan pröjsa för domäner och webbhotell. Oavsett, tack för att du läser och lyssnar. Du stöttar enklast via Swish eller PayPal.

TACK ❤️