Upptäck dryckeslandet Sverige med Ginkartan

Scrolla

Snart är det sommar och miljoner svenskar planerar sin semester. Vart ska vi åka? Vad ska vi göra? Varför har ingen tagit fram en karta där alla gindestillerier i Sverige är markerade?

Det är svåra frågor såklart, men planerar du likt många andra svenskar att hemestra och är intresserad av mat och dryck behöver du inte stressa längre. Använd Ginkartan för att utforska och upptäcka vad Sverige har att erbjuda på just din ort.

Skärmdump från www.ginkartan.se

Planera din rutt

Det är inte alla destillerier som har möjlighet till besök och ginprovningar, men med Ginkartan kan du snabbt se vilka som erbjuder möjligheten och planera din rutt utifrån detta.

”Jag skapade Ginkartan för att lyfta svensk hantverksdryck och framför allt gin. Sverige sticker på många vis ut internationellt genom att verkligen använda den lokala botaniken i sin tillverkning och jag tycker att fler borde få upptäcka alla dessa modiga och inspirerande producenter”

Joacim Lundin, skapare av Ginkartan

Svensk gin står sig stark internationellt

Just nu innehåller Ginkartan 100 svenska gindestillerier som tillsammans har närmare 300 (291 om vi ska vara petnoga) svensktillverkade gin listade på Systembolaget. I kartan har varje destilleri även en länk till sitt sortiment på Systembolaget, till sin hemsida och eventuella möjligheter för besök och provningar.

– Svensk gin står sig otroligt stark i en internationell kontext och ofta utropas svenska gindestillerier som vinnare i de största och finaste internationella dryckestävlingarna. Allt handlar om att blanda det traditionella med innovation, säger Joacim Lundin.

Allt började med Hernö Gin

Precis som det svenska ginundret startade med Hernö Gin så startade även Jockes intresse för gin med en provning i Hernö Gins regi. Det var en aha-upplevelse för Joacim att gin kunde smaka så mycket och så bra efter att i många år ha förträngt drycken som billig gubbdricka. Nyfikenheten ledde vidare till ett uppmärksammat blogginlägg som idag faktiskt gör att joacimlundin.se rankas som nummer 1 när du googlar på ”svensk gin”.

Ginpodden

Efter att ha nördat ned sig i allt som finns tillgängligt på ämnet gin, skapade Joacim Lundin år 2020 Sveriges första renodlade podd om just svensk gin – Ginpodden. Hittills har det blivit 70 avsnitt med entreprenörer, entusiaster och profiler och Ginpodden har blivit nominerad till Årets podd både 2021 och 2022 i Guldpodden – Folkets poddpris!

”Mitt mål är inte att fler ska dricka mer, absolut inte utan snarare mindre, men bättre. Jag hoppas att Ginkartan och Ginpodden ska inspirera människor att våga testa och ta del av de hantverk som dryckeslandet Sverige erbjuder. På sikt ska även Sveriges bästa ginbarer få plats på Ginkartan. Ut och njut!”

Joacim Lundin
Joacim Lundin

FÖRTYDLIGANDE

Jag har inget samarbete med Systembolaget och vill poängtera att beställning, köp och utlämning sker från/av/hos Systembolaget. Smakbeskrivning och bilder kommer från Systembolaget. Funderar du över dina alkoholvanor? Kolla in IQ!