Sicilianska drömmar från Norrbottens Destilleri

Scrolla

Det damp ned ett pressmeddelande från Norrbottens Destilleri där man äntligen avslöjar det nya limiterade släppet som det hintats om ett tag – Sicilian Dreams. Här följer ett något editerat innehåll.

I maj 2021 släpptes den första limiterade produkten från destilleriet i form av grapefruktginen ”Excursion”. Flaskan som då illustrerades av Stina Wirsén, sålde snabbt slut och blev senare nominerad till Svenska designpriset. I år heter alltså produkten ”Sicilian Dreams” och flaskan är illustrerad av konstnären Dennis Eriksson.

”Vi är så glada och tacksamma över den fina respons och stora efterfrågan vi mötte med Excursion. Det kändes helt ärligt oundvikligt att inte bjuda på en come back med årets citrusskörd. Nu ger vi alla som velat fylla på chansen att göra just det, samlaren får ett nytt samlarobjekt och inte minst vill vi att fler ska få chansen att uppleva smaksensationen när Sicilien får möta Norrbotten. Det är en otroligt spännande produkt med unika smakkombinationer.”

Dennis Bejedal, Master Distiller och grundare.

Frukten kommer även denna gång från farmen Bio Agrumi Monasteri i Floridia på Sicilien, där Norrbottens Destilleri adopterade deras egna ekologiska träd. Frukterna skördas endast vid behov och skickas direkt till destilleriet utan några mellanhänder.

– Inför årets lansering har vi tagit lite mer höjd än sist för att ge fler möjligheten att testa produkten. Det har blivit många timmars zestande av citrus, vilket i slutänden resulterat i 3 600 flaskor, berättar Dennis.

Dubbeldestillerade drömmar

Sicilian Dreams är enligt pressmeddelandet destillerad två gånger. Första varvet som deras Mountain Dry Gin, som får ligga på tank och vila två veckor. Sedan omdestilleras produkten med mängder av ekologisk citrus, framför allt grapefrukt, men även apelsin och citron. Därefter har produkten legat och vilat på ståltank i ytterligare tre månader.

– När jag skapade Grapefruit Gin hade jag som mål att ge konsumenten en smakresa från bergstopparna i Norrbotten till citruslundarna nedanför Etna. Blunda och ta in den fantastiska doften, det är som att man är bland träden i citruslunden. A ”Sicilian Dream” helt enkelt. En resa tvärs över Europa i varje glas, säger Dennis.

Emil Årengs favorit just nu!

I en artikel i Café skriver dryckesredaktör Emil Åreng att Norrbottens Destilleri Sicilian Dreams är ”en fenomenal skapelse där citrus i olika former har fått samsas med Norrbottens klassiska gintoner. Resultatet är precis som det låter – en dröm!

Norrbottens Destilleri Sicilian Dreams

500ml, 689kr, artikelnummer 56173.

Stötta mitt arbete!

Jag driver Ginpodden som ett hobbyprojekt och skriver alla artiklar helt ideellt. Gillar du vad jag gör får du gärna stötta mitt arbete med en gåva så att jag kan pröjsa för domäner och webbhotell. Oavsett, tack för att du läser och lyssnar. Du stöttar enklast via Swish eller PayPal.

TACK ❤️