När gin och kaffe gifter sig

Scrolla

Sverige är ett av de länder där det dricks mest kaffe i hela världen så varför inte skapa gin med toner av denna koffeinfyllda morgongåva? Precis så har Skånska Spritfabriken och Alnöl tänkt tidigare med sina g-Gin Kaffe och Alnö kaffe gin, men nu är det First Distillery Sigtunas tur.

Pressmeddelandet meddelar glatt att ”Familjen First har fått tillökning”:

”Vi är väldigt stolta och hedrade över att få samarbeta med anrika Lindvalls kaffe och tycker vi har fått fram en väldigt spännande gin som vi bränt på deras kaffebönor”

Andreas Olsen, First Distillery Sigtuna. 

First Distillery Sigtuna AB startades hösten 2020 och hittas i den före detta Bränvinsstugan från 1800-talet vid Wenngarns slott. Deras första produkt First Gin fick smak av både äpple och rosmarin när den lanserades på Systembolaget i april 2021.

Idag kan du även hitta First Pink (med hallon och rabarber) och inom kort First Gin Lindvalls Kaffe. Förutom Lindvalls kaffebönor består denna nya gin främst av enbär, korianderfrön, kardemumma, kanel och pomeransskal. Serveringsförslaget nämner en neutral tonic, men även möjligheten att skapa en kall kaffedrink tillsammans med sockerlag, is och äggvita.

– Detta projekt har varit jätteroligt! Som två aktörer i två helt olika branscher så märktes det snabbt när vi träffades att vi, trots detta, ändå sysslar med exakt samma sak – smaker och kvalitet. Att vi fått bidra till denna gin är något vi är väldigt stolta över och resultatet blev verkligen något utöver det vanliga, säger Niclas Lindvall från Lindvalls kaffe. 

Den 7 juni kommer First Gin Lindvalls att finnas på utvalda Systembolag samt på beställningssortimentet, men redan nu kan du hitta den på utvalda hotell och restauranger i Sigtuna och Uppsala. First Gin Lindvalls Kaffe är ekologisk.