Ginpodden möter Gotlands Ginfabrik i Dylta Bruk 2023

Scrolla

När jag besökte Gin & Tonic Festival i Dylta Bruk sommaren 2023 så ville jag självklart säga hej till Sakarias Ronquist och Mathias Jöhnk från Gotlands Ginfabrik. Här händer massor. Artikeln är en transkribering av poddavsnittet med hjälp av AI.

Ginpodden

Ginpodden intervjuar Gotlands Ginfabrik

JOACIM LUNDIN: Vi fortsätter här på ginfestivalen i Dylta Bruk och nu träffar jag Mathias från Gotlands Ginfabrik och sist vi såg så var det faktiskt på Gotland och det var ju väldigt länge sedan. Ni hade precis kört igång och det har hänt en del sedan dess eller hur Mathias?

MATHIAS JÖHNK: Ja, det har varit full rulle. Alltså då hade vi väl bara en produkt va? Nu har vi fyra och det är ju fan vad det rullar på.

JOCKE: Det är härligt att höra och nu när ni är här kan du berätta lite om vilka de nya produkterna är sedan vi sist sågs?

MATHIAS: Ja absolut, sen släppte vi ju en glögg, men den har vi av förklarliga skäl inte med här i somriga Dylta Bruk. Sen släppte vi en färdigblandad Dry Martini som vi är jäkligt nöjda med. Den gör vi med vår Dry Gin och en fransk vermouth som heter Dolin och så lite klassiskt gotländskt kranvatten på det just för att den ska vara färdigbland. När man normalt sett blandar en drajja så rör man den och då släpper det vatten. Den här förvarar du i frysen och häller upp direkt. Alltså man hoppar över is-momentet och därför måste vi tillsätta vatten så att den är helt klar för att dricka. Och vi stod ju precis här och pratade om det fina mottagandet den har fått av diverse olika dryckesskribenter, men de måste ju alltid först poängtera ”att normalt sett tycker jag inte om färdigblandat men den här är satans god”, skriver de och så bla bla bla. Det är jäkligt kul.

JOCKE: Det är jätteimponerande och jag måste säga att ni har hunnit med mycket sedan vi sågs sist och vi ska också säga att den här första produkten, Gotlands Ginfabrik Dry Gin, det var ju den som vi testade och pratade om när vi sågs där på Gotland. Men nu har ju den faktiskt vunnit ett pris här idag eller hur? Vill du berätta lite om det?

MATHIAS: Ja, den tog ju faktiskt hem Best Of i kategorin Dry Gin och den fick en väldigt fin och hedrande guldmedalj. Så vi är jätteglada, stolta och tacksamma såklart.

JOCKE: Ja, jag tycker inte heller att det var så dåligt. Det var en ”sofistikerad finstämd och nyansrik gin som kryddats med fingertoppskänsla och bjuder på kittlande toner av enbär, rosmarin och timjan. Här sitter alla smaker precis där de ska.” När du hör det här vad tänker du då?

MATHIAS: Jag tänker inte så mycket, men det är bara gåshud. Jag blir bara glad och lycklig och får lite ståpäls helt enkelt.

JOCKE: Visste ni att ni skulle vinna här innan eller?

MATHIAS: Vi hade väl fått indikationer på att det skulle bli något åt guldhållet.

JOCKE: Okej, ni hade redan preppat det ser jag nu (syns på materialet i montern). Det ser jättebra ut och där har ni faktiskt också ett guld från London Spirits Competition ser jag.

MATHIAS: Ja, så först EM och nu SM eller vad vi kallar det. Det här är väl lite inofficiella SM eller vad säger du?

JOCKE: Ja, det tycker jag absolut. Det finns ju ingen annan typ av gin-tävling så här i Sverige. Så det skulle jag absolut säga, att det är som SM. Men vi har ju pratat om Gotlands Dry Gin och vi har pratat lite om glöggen som ni av förklarliga skäl inte har med er här idag. Sen har vi också pratat om er färdigblandade Dry Martini, ”jag dricker inte färdigblandat, men…”

MATHIAS: ”…jävlar vad gott”.

JOCKE: Men jäklar vad gott. Sen har vi ju er Pink Gin också. Berätta gärna lite om den. Hej Sakarias!

SAKARIAS RONQUIST: Hej Jocke. Ja, men absolut. Pink Gin, vi gör den med bas i vår Dry Gin som vi låter vila med gotländska jordgubbar, rabarber och fläder. Det får ligga några veckor på ståltank och sen så filtrerar vi om den. Då får vi den här fina färgen som vi är supernöjda med. Och sen så dricker man den, antingen rent eller som en GT eller som nu här på festivalen då vi gör både en Sour och Paloma. Den har tagits emot väldigt bra. Det är vi jätteglada för, alla som köper den.

JOCKE: När vi sågs första gången på Gotland så hade ni ju er Dry och ni var liksom i början av er resa och nu är det mer än ett år senare. Vad skulle ni säga har hänt och vad händer med företaget och vad har hänt med er som människor sedan starten?

SAKARIAS: Ja, men jag och Mathias har lärt känna varandra ordentligt. Vi träffas ju mer än vad vi träffat våra familjer det här året. Så har det ju varit och det har varit en fantastisk resa. Det har gått asfort som du säger. Och nej, men vi släpper nya produkter och gör nya grejer och hittar på och testar och jobbar med allt ifrån att skriva etiketter till att packa paket. Så det är superkul.

MATHIAS: Ja och sen har vi ju fått till distributionen. Förra året så hade vi bara eller kanske inte bara, men vi fanns ju bara på Gotland. Nu har vi fått Menigo och Martin & Servera, så nu har vi en helt annan möjlighet att nå ut. Vi kommer väl börja sälja till Danmark också. Så det rullar på.

JOCKE: Vad händer härnäst för er och vad har ni för planer framåt?

MATHIAS: Ja, vad har vi alltså?

JOCKE: Sakarias bara skrattar nu för er som inte kan se hans uttryck.

MATHIAS: Vi vill sälja mer och komma ut bredare och kanske jobba mer mot krogarna. Nu när vi har distributionen på ett annat sätt. Så att vi kan vara ute mer och jobba med säljet. Förhoppningsvis utöka Danmark. Det kommer väl någon ny produkt här till hösten förhoppningvis. Det är väl det som är mest i pajpen.

JOCKE: Det måste vara ganska viktigt att träffa människor. För jag ser bara nu när jag har stått bredvid några som du stod och serverade Sakarias. Det känns som att det är många som är nyfikna och vill veta vad ni levererar. Och det kan ni ju inte visa på kontoret liksom. Men för dig då Sakarias, vad känner du är viktigt framåt?

SAKARIAS: Jag vet inte riktigt vad som händer nästa vecka. Den närmaste tiden nu, sommaren på Gotland, är jätteviktigt. Vi har bokade restaurangbesök och pop-up varannan dag nästan hela sommaren. Så det kommer bli mycket jobb med det. Men sen är det som Mattias säger, någon ny produkt och få vara mer ute och lite mindre in i produktionen. Sen kommer ju glöggen tillbaka igen till julen och då ska vi satsa hårt på den. Den blev ju faktiskt en succé förra året så det är inget som tyder på att den inte kommer sälja mindre i år. Så det blir kul.

JOCKE: Men innan hösten och vintern, då har vi faktiskt en sommar. Om ni skulle få säga varsin drink som man kan blanda på era produkter. Vad skulle ni rekommendera?

MATHIAS: Om man vill göra det enkelt och vill ha något extremt svensk sommaraktigt så ska man köpa vår Pink Gin och Ekobryggeriets Rabarber Tonic. Slänga in en jordgubbe och en rabarberswirl så har du svensk sommar i en liten låda. Vill man göra något lite mer latjo så kan man göra en variant på en Sour. Där vi har fem centiliter Pink Gin, två centiliter rosévermouth från Spriteriet, två centiliter hallonsockerlag och två centiliter syra. I vårt fall kör vi med en äppelsyra, varför det är lättare här. Man kan lika gärna köra citron. Och så toppar vi den med ett rabarber- och fläderskum. Och så lite hallonpulver på toppen.

JOCKE: Det låter faktiskt magiskt, en sån får det bli för mig sen. Sakarias, vad är din favorit inför sommaren då? Eller har Mathias tagit alla nu?

SAKARIAS: Nu har han tagit dem, men det som vi gillar mest, det är ju faktiskt den färdigblandade drajjan. Du sa att sommar-GT:n var enkel, men drajjan är ju hur enkel som helst. Det är bara att ha i frysen, plocka fram, köpa ett fint glas och servera med citronzest eller oliv eller hur man nu vill ha sin Dry Martini. Drajjan är min favorit.

JOCKE: Jättekul att bara få checka in och höra hur det går för er och var ni är någonstans i verksamheten. Jag har ju sett er mycket i sociala kanaler, det kan man ju lugnt säga. Varmt lycka till framåt och tack för en liten uppdatering.

SAKARIAS OCH MATHIAS: Tack så mycket!

GT-skolan med Gotlands Ginfabrik och David Kringlund

Gotlands Ginfabrik på Systembolaget

Här hittar du alla deras produkter.