70-årig svensk gin såld på Bukowskis

Scrolla

När det är dags Systembolagets dryckesauktion på Bukowskis (i oktober 2023) hittar vi en spännande flaska. Gin Torr, en Dry Gin från 1950-talet och enligt beskrivningen ”a rarely seen bottle of Swedish dry gin, probably early 1950s bottling”. Flaskan är på en liter (1 000 ml) och innehar en okänd alkoholhalt.

Tack vare fin kontakt med Bukowskis kom jag i kontakt med Systembolagets Patrik Nordström. Han bär titeln Värderingsman Dryckeauktioner och kunde givetvis berätta lite mer om objektet. Enligt honom är det en rolig ginflaska från Vin- & Spritcentralen som inte dyker upp så ofta och av etiketten att döma bör det vara en buteljering från cirka 1952-1955.

Gin Torr oktober 2023. Skärmdump från auktionen hos Bukowskis.

Den Gin Torr som såldes på aprilauktionen 2020 ansågs troligtvis komma från 1940-talet eller från det tidiga 1950-talet. Denna flaska hade inte heller någon synlig alkoholstyrka och innehöll också en liter. Precis som Patrik berättade så ser vi ju tydligt hur etiketten förändrats på bara några år, från något som i mina ögon är lite 20-talsromantiskt till det lite mer avskalade 50-talet ovan.

Gin Torr april 2020. Skärmdump från auktionen hos Bukowskis.

Baksidorna är utan etikett och flaskbottnarna har inga stämplar. Patrik berättar vidare:

För att ytterligare addera till historielektionen tog jag hjälp av det material som Spritmuseum delade under sin utställning Ginlandet Sverige (19/11–30/10, 2022).

Historien bakom dåtidens mest sålda gin i Sverige

Dåtidens mest sålda gin i Sverige beskrevs som ”billigare, men av samma kvalitet som den brittiska ginen var målet när statliga Vin & Spritcentralen började med gintillverkning. Resultatet lanserades 1933 som Gin, som var söt, respektive Gin, torr under rubriken brännvin (!) i Systembolagets kataloger.

Spritmuseum beskriver vidare att det inte händer så mycket på den svenska ginfronten förrän under 1960-talet. då ”Gin, torr döps om till Star Dry Gin och den söta ginen togs ur sortimentet. För första gången blir gin en egen spritsort i bolagets prislista. Dessutom kommer nyheten Lemon Gin.”

Flaskor ur Spritmuseums samlingar; Star Dry Gin, Vin & Spritcentralen, 1950-90-tal; Lemon Gin, Vin & Spritcentralen 1960-tal.

Och för dig som tycker att du känner igen namnet, ”Star Dry Gin blev snabbt en storsäljare. Under många decennier var den sen svenska folkets “hus-gin” nr 1. Ända in på 2000-talet försvarade den sin plats som Sveriges mest sålda gin. Flaska, etikett, innehåll och tillverkare har växlat under årens lopp och idag är Star Gin inte längre svensk, men fortfarande en storsäljare.

Så mycket såldes Gin Torr för

I aprilauktionen 2020 såldes Gin Torr för 5 510 kronor och i oktoberauktionen i år såldes Gin Torr för 3 420 kronor. Jag övervägde länge om huruvida jag skulle lägga ett bud eller inte och diskuterade med några ginprofiler om vi skulle gå ihop och köpa den tillsammans för att testa, men enades om att det nog inte skulle finnas så mycket smak kvar tyvärr. Jag hade dock gärna listat ut detta tillsammans med köparna, men det råder strikt sekretess och många köpare har krav på anonymitet.

Är du en av köparna? Hör av dig till mig!