Gårdsförsäljningen är här, men vad betyder det egentligen för Sveriges destillerier?

Scrolla

Drömmen om att sälja en flaska gin direkt till besökaren har länge varit just en dröm. Men nu när drömmen är på väg att infrias, vad innebär egentligen gårdsförsäljning för Sveriges producenter? Här får du möta 39 av dessa destillerier, brännerier och bryggerier. När du läst den här artikeln hoppas jag att du ska ha fått en bredare bild och förståelse för hur gårdsförsäljningen påverkar branschen.

Jag som har skrivit artikeln heter Joacim Lundin och är en seriös nörd med förkärlek till gin, svensk dryckeskultur och alla möjligheter, till upplevelser och gemenskap, som mat och dryck skapar tillsammans. Tack vare min podcast Ginpodden har jag kunnat lyfta detta i snart 130 avsnitt.

Håll till godo!

Vad är gårdsförsäljning?

Gårdsförsäljning innebär att en tillverkare av alkoholhaltiga drycker får sälja sina egenproducerade produkter direkt till konsument på plats vid sitt försäljningsställe, under förutsättning att försäljningen sker i samband med ett kunskapshöjande besöksarrangemang. Syftet är att stärka besöksnäringen och småskalig, hantverksmässig dryckestillverkning.

Hur förslaget ser ut

Lagen träder i kraft den 1 juni 2025 och gäller som längst till och med 31 maj 2031. Den bygger på ett särskilt tillståndssystem och ett antal krav:

Grundkrav:

  • Tillstånd krävs och söks hos kommunen.
  • Endast oberoende tillverkare som tillverkar sina produkter själva får ansöka.
  • Tillverkningen ska ske på plats (att blanda, späda eller filtrera räcker inte).
  • Vintillverkare måste använda druvor från egna svenska odlingar.
  • Gårdsförsäljningen får ske från ett försäljningsställe per tillverkare.
  • Gäller endast producenter som ligger under vissa volymgränser.

Produktionsvolymgränser:

  • Max 75 000 liter spritdrycker/år
  • Max 400 000 liter jästa drycker <10% alkohol
  • Max 200 000 liter jästa drycker >10% alkohol

Vad gårdsförsäljningen innebär i praktiken

För konsumenten är gårdsförsäljning endast tillåten i samband med ett betalt, kunskapshöjande besöksarrangemang, till exempel guidad tur, föreläsning eller provning.

Varje besökare får köpa högst:

  • 0,7 liter sprit
  • 3 liter vin
  • 3 liter starköl
  • 3 liter annan jäst alkoholdryck

För tillverkaren betyder gårdsförsäljningen:

  • Måste ha egenkontrollprogram, utbildad personal och godkända lokaler.
  • Försäljningsansvarig ska vara minst 20 år och närvarande vid försäljningen.
  • Måste informera om alkoholens skadeverkningar vid varje besök.
  • Måste klara ett kunskapsprov om alkohollagen.
  • Får inte sälja till konsument utan samband med besöksarrangemang.

Tillsyn och reglering

Kommunen avgör öppettiderna (dock inte före klockan 10 eller efter klockan 20). Folkhälsomyndigheten får utfärda föreskrifter om exempelvis information om alkoholens biverkningar. Kommunen får ta ut avgifter för tillstånd och tillsyn. Tillstånd kan återkallas vid misskötsel.


Kommentar från Folkhälsomyndigheten

Jag hörde av mig direkt till Folkhälsomyndighetens Presstjänst för att berätta lite om min artikel och den input jag fått från alla medverkande destillerier, plus att jag ville få en uppdatering på hur arbetet med gårdsförsäljningen löper på. Inom kort fick jag ett svar från utredaren Åsa Thornqvist:

Färdiga föreskrifter och allmänna råd på väg

Just nu går alltså Folkhälsomyndigheten igenom remissvaren och färdigställer föreskrifterna och de allmänna råden. I nästa vecka, vecka 20 planerar myndigheten, enligt sin hemsida, att publicera:

  • De färdiga föreskrifterna och allmänna råden.
  • En mall för ansökningsblanketten som kommunerna kan använda sig av.
  • Vägledningsmaterial till kommunerna om tillståndsprövningen.
  • De kunskapsmål som ska gälla för det nya kunskapsprovet.

Gårdsförsäljning kan bli vår nästa stora exportsuccé

Magnus Dandanell, en av grundarna till Mackmyra Svensk Whisky och en av rösterna bakom podcasten Det Svenska Dryckesundret (tillsammans med Angela D’Orazio), ser införandet av gårdsförsäljning som ett kulturpolitiskt skifte. ”Det är glädjande att spriten är med eftersom den är en stor del av Sveriges kulturarv”, säger han.

Från volym till värde

För Dandanell handlar gårdsförsäljning inte om volym, utan om upplevelse och värde. Enligt honom markerar initiativet ett steg mot en ny alkoholkultur: ”Det handlar om enstaka exklusiva souvenirprodukter från hantverksmässig lokal alkoholtillverkning till turister för njutning.

Reglerna riskerar slå ut de små

Han tror att svensk dryckeskultur står inför ett uppsving, men bara om regeländringen får fungera i praktiken. Han ser orosmoln i form av kommuner som inte hinner få tillståndsgivning på plats inför sommaren, och ett regelverk som riskerar att bli för tungt för små företag att bära. ”Utmaningen och risken är också att regelverket blir alltför betungande administrativt och begränsande för möjliga intäkter så att många små producenter måste avstå av ekonomiska skäl.

Volymtaket kan slå tillbaka

Framför allt är han kritisk till volymtaket på 75 000 liter per år. ”Internationellt sett är det fortfarande ett väldigt litet destilleri. Men i Sverige fråntas du möjligheten till gårdsförsäljning om du gör det för bra.” Det riskerar att hämma tillväxt eller skapa en illusion av att intresset för förändringen är svagt. ”Motståndarna kan komma att säga att få producenter utnyttjar möjligheten och att reformen därför inte behövs.

Löpande utvärdering – inte sex års väntan

Dandanell efterlyser en löpande utvärdering och justering av lagstiftningen, inte först efter sex år: ”Annars får vi leva med det som inte blir bra under sex långa år.”

Potential att bli Europas dryckesdestination

Trots kritiken är han hoppfull. Han tror att Sverige har potential att ta en ledande position i Europa när det gäller hantverksmässig alkoholturism, om lagändringen får verka. ”När vi kommer i gång så kommer det avdramatisera debatten. Gårdsförsäljning och Systembolaget kommer kunna samexistera och till och med komplettera varandra på ett bra sätt.

En ny svensk exportmöjlighet

Med rätt stöd kan detta bli mycket mer än ett försäljningsfönster:


Producenternas förhoppningar, framtidstro och frustration

Genom åren har jag försökt lära mig allt om svensk gin, vår svenska dryckeskultur och förstå hur våra producenter, destillerier, brännerier och bryggerier mår, växer och utvecklas. Jag har intervjuat och mött massor av entreprenörer som efterfrågat sina besökares möjlighet att kunna få köpa med sig en flaska av önskad dryck, direkt från källan.

Nu när den möjligheten i allra högsta grad aktualiserats ville jag veta vad gårdsförsäljningen egentligen betyder för våra svenska ginproducenter. I den här artikeln medverkar totalt 39 destillerier.

Alla medverkande destillerier

AB Göteborg Bohusläns Bränneri
Agitator Whiskymakare
Almqvist Destilleri
Bonalumi Bottlers AB
Cliff Barnes Bränneri
Coast and Copper Distillery
Ellve destilleri
First Distillery Sigtuna
Fjäre Distillery
Gingin Distillery
Gin & Us
Gotland Spirits AB
Hammarby Sjöstad Destilleri
Klocktornet Destilleri
Kurjovikens Bränneri
Kyflinge Gin
LISCH Spirits
Lottenlund Estate AB
Lule River Distillery
Luleå Hamnstad Destilleri

Lydén Distillery
Mill Gin
Möckelsnäs Bränneri
Nacka Bryggeri
Nordkust Destilleri
Norrbottens Destilleri
Norrtälje Bränneri
One Nine Spirits
Qvänum
Revsunds Distillery
Saturnus
Skrea Backe Destilleri
Skånska Spritfabriken
Smögen Destilleri AB
Spirit of Hven
Stockholms Bränneri
Tevsjö Mill & Distillery
Vimmerby Spritfabrik
Västerås Destilleri

Destilleriernas första reaktion på gårdsförsäljningens införande

När dörren till gårdsförsäljning nu öppnas i Sverige är det många i branschen som jublar, men glädjen blandas ofta med oro, tvekan och krav på förändringar. För vissa är detta ett historiskt steg. För andra är det en reform som riskerar att bli en pappersprodukt.

För Anna är beslutet kulmen på ett långt engagemang. ”Kristina, grundare av Norrtälje Bränneri och femte generationen på gården, har varit drivande i frågan om gårdsförsäljning sedan starten för snart 25 år sedan. Det är ett glädjande besked för alla småskaliga producenter, och inte minst för besökarna som kommer till destilleriet och får sätta guldkant på sitt besök.

Samma positiva grundton hörs från Mikael på Smögen Destilleri: ”Vi är väldigt positiva till att gårdsförsäljning äntligen blivit beslutat.” Han, liksom många andra, poängterar att försäljning på plats är efterlängtad, men varnar samtidigt för att reformen inte får bli för administrativ.

Otydlighet och orättvisor

Andra uttrycker en mer försiktig optimism. Anna Wikner på Stockholms Bränneri säger:
Självklart ser vi positivt på att det äntligen blir verklighet. Detta ger möjlighet för små aktörer att nå ut med sina drycker. Och det ger ännu en anledning att besöka hantverkstillverkare i vårt land. I stan som ute på landet.” Hon fortsätter: ”Att man har satt begränsningar på tillverkad volym tycker vi är väldigt tråkigt.” och pekar också på kommunernas olika tolkningar som ett stort problem.

Frustrationen delas av många. Många beskriver systemet som onödigt snårigt, särskilt när öppettider, information och tillstånd hanteras av olika myndigheter med olika tolkningar.

Regleringarna gör det nästan löjeväckande”, säger Jimmie Brander på Kyflinge Gin. ”Vem vill stå och informera vuxna människor om alkoholens skadeverkningar på en tillställning i ett spritdestilleri?

Ett steg i rätt riktning

För flera aktörer är beskedet ett slags lättnad, en möjlighet att möta konsumenter på riktigt. ”Det är ett naturligt steg och en viktig pusselbit för oss småskaliga”, säger Robert på Nordkust Destilleri, och fortsätter: ”Och framförallt för kunderna, att kunna köpa direkt på plats.

Men samtidigt återkommer en liknande oro från norr till söder. Kommer de höga kraven på utbildningsmoment, broschyrutdelning och minuträkning göra att det blir för dyrt, för krångligt eller helt enkelt för ointressant för små aktörer?

Det finns också en kritik mot själva andemeningen i regleringen. Producenterna vill erbjuda en vuxen, sofistikerad upplevelse, inte en moralisk föreläsning.

Hopp och försiktighet i samma andetag

Även de mest hoppfulla rösterna, som exempelvis Lenny Vallman på Ellve Destilleri, betonar att lagstiftningens genomförande måste fungera i praktiken: ”Det öppnar upp för en levande landsbygd och näring där även småskaliga producenter som fokuserar på hantverket kring alkohol kan få ta del av turism och besök på ett vuxet sätt.

Hos Hammarby Sjöstad Destilleri beskriver man det som ett drömläge med ”ett fjärde ben” att stå på, samtidigt som de efterlyser mer realistiska spelregler.

Sammantaget visar producenternas svar ett tydligt mönster. Gårdsförsäljningen är efterlängtad. Den har potential att lyfta svensk dryckeskultur, stärka landsbygden och skapa nya jobb. Men för att lyckas måste politiken, både lokalt och nationellt, våga lita på de aktörer som under så många år byggt upp varumärken, resmål och hantverk.

Vi vill inte bygga ett spritimperium”, säger Alex von Reschreiter på Cliff Barnes Bränneri. ”Vi vill bara fortsätta skapa magiska drycker och ge folk en bättre historia att berätta.


De största fördelarna och möjligheterna i producenternas ögon

När beslutet om gårdsförsäljning äntligen blev verklighet öppnade det inte bara en ny försäljningskanal, utan också ett helt nytt sätt att bygga relationer med sina kunder. För många av Sveriges småskaliga destillerier handlar det inte om volymer eller marginaler. Det handlar om något mycket större.

För oss innebär det en chans att bygga en ännu starkare relation med våra kunder”, säger Emil Lydén på Lydén Distillery. ”Att kunna erbjuda hela upplevelsen, från rundtur i destilleriet till smakprov och direktförsäljning, det skapar mervärde.”

På flera håll i landet har möjligheten att sälja på plats blivit en katalysator för nya satsningar inom besöksnäring. Bex Almqvist, som driver Almqvist Destilleri i Reijmyre, ser en ny riktning för sin verksamhet:

Jag har tidigare inte vågat anställa i mitt bolag och har endast öppnat upp destilleriet till min egen bransch. Nu har jag vågat anställa och går vidare med en satsning för besöksnäringen. Jag utformar ett ”visitors center” vilket jag har god erfarenhet från min tidigare roll på Absolut Vodka och kommer att öppna upp min verksamhet och ta emot konsumenter.”

Ett verktyg för berättande

På platsförsäljningen ses ofta som ett sätt att knyta ihop produkten med platsen, människorna och processen bakom. Det handlar om storytelling, inte butik.

Den största möjligheten är att skapa en närmare kontakt med våra kunder och ge en fördjupad förståelse för vårt varumärke, vårt hantverk och vår produktionsfilosfi”, säger Sebastian Bhiladvala på LISCH Spirits.

Liknande tankar kommer från Cenny Fransson på Coast and Copper Distillery:

Vi tror att det kommer att vara lättare att få flergångsköpare på beställningssortimentet när man har lättare att upprätta en relation mellan destilleri och kund.

Flera ser också en stor potential i att sälja produkter som annars aldrig skulle nå Systembolaget. Fredrick Johansson och Erik Randahl på Hammarby Sjöstad Destilleri ser detta som en kreativ framgång:

Att kunna erbjuda exempelvis unika småbatcher och kunna erbjuda alla galna experimentsatser som annars inte går att sälja är en stor fördel. Självklart är den ekonomiska delen också en möjlighet

En chans att visa det lokala hantverket

På många håll uttrycks också en stolthet över att få visa upp vad som faktiskt sker bakom kulisserna, ofta i små lokaler, med små batcher, och mycket kärlek.

Det ger oss en möjlighet att sprida kunskap om hur alkohol skapas och vilka rigorösa processer som krävs för ett bra resultat. Vi ges möjligheten att öka intresset och förståelsen för alkohol och hur man kan njuta den på ett bra och ansvarsfullt sätt”, säger Lenny Vallman på Ellve Destilleri.
Att få utbilda besökare om vad just hantverksdryck är, är en stor möjlighet för oss”, säger Fredrik Egonson på Qvänum.

För Kim Paulin på Skånska Spritfabriken är det ett sätt att äntligen prata direkt med kunderna:

Att kunna sälja våra drycker efter provningar är den största fördelen. Det är där relationen skapas.

Nya produkter kan ge fler besök

Med möjligheten till försäljning väcks också nya idéer. Många ser framför sig särskilda småbatcher, experimentprodukter och limiterade utgåvor som enbart kan säljas på plats.

Det öppnar även upp för att utveckla nya produkter för besökare, och stärker vår roll som en destination i regionen.”, säger Emil Lydén på Lydén Distillery.

Även mindre producenter med tydlig lokalförankring ser fram emot att nå längre:

Det är alltid nån som har en favorit när dom är här och provar och då känns det bra att kunna erbjuda att man får köpa med sig en sån flaska med sig hem. Vi kommer kunna göra flera mindre batcher, som blir lättare att vi bara säljer på gårdsförsäljningen”, säger Mathias på Vimmerby Spritfabrik.

För andra, som Bottenvikens Bryggeri, handlar det om att sprida varumärket:

Vi har redan idag en provningsverksamhet kring både öl och destillat och nu kan vi berika den upplevelsen ytterligare med att besökarna också kan köpa med sig hem och kanske också kunna bjuda sina vänner på. Vi hoppas att detta ska göra att fler kan hitta till våra produkter på Systembolaget också.

En ny turism växer fram

Slutligen ser många en långsiktig möjlighet i att Sverige etablerar sig som en destination för dryckesturism där gin, whisky och vodka kan bli lika självklara reseanledningar som natur och kultur.

Vi kommer kunna erbjuda en helhet vid ett besök. Där man även kan köpa med sig en flaska av något som inte går att få tag på någon annanstans. Då det inte krävs stora volymer och dyra system för att nå ut med små serier, så kommer det bidra till produktutveckling och innovationskraft. Det ger även en liten, men viktig möjlighet till omsättningsökning, som kan generera fler arbetstillfällen och en levande landsbygd”, säger Camilla Ericsson på Spirit of Hven.

Eller som Tina Berthelsen på Lottenlund Estate uttrycker det:

Vi är mycket positiva till den besöksnäring vi kan utveckla och att få träffa ännu fler konsumenter, samtala kring gin och få en bättre förståelse för marknaden samt att marknaden får en förståelse för våra processer och allt det arbete som ligger bakom en produkt och även bakom hantverket.”


Det här ser man som utmanande eller en nackdel

Ett steg i rätt riktning, men med tunga skor. Så skulle man kunna sammanfatta många destilleriers syn på de utmaningar som följer med den nya möjligheten till gårdsförsäljning. För även om lagen träder i kraft den 1 juni, råder det fortfarande osäkerhet kring hur, när och om den faktiskt går att genomföra.

Det blir som att sälja ett evenemang snarare än dryck”, säger Erik Randahl och Fredrick Johansson på Hammarby Sjöstad Destilleri. ”Att få ekonomi i den ekvationen är inte lätt.

Det största hindret är kravet på 45 minuter

Den överlägset mest kritiserade detaljen i regelverket är kravet på att varje försäljning måste föregås av ett kunskapshöjande arrangemang på minst 45 minuter.

Det blir ju inget kvar av spontaniteten. Vi ligger i det gamla klocktornet precis under Musselbaren. Gästerna är redan där, men får inte köpa en flaska utan att först sitta av en 45 minuters provning”, säger Rasmus Bark på Klocktornet Destilleri.

Joakim Nilsson på Bottenvikens Bryggeri beskriver det som att ”de regler som satts upp för att få sälja är så snäva att både vi och besökarna kommer tycka att det är löjligt till en gräns som är svår att förstå.

Även Mikael från Smögen Destilleri AB är bekymrad:

Vi är kritiska till balansen i tidsförbrukningen under ett besök, särskilt den formella informationen som ska förmedlas både muntligen och skriftligen. Här hoppas vi så klart att de slutgiltiga reglerna ser enklare ut efter samtliga remissinstanser värderats.

Byråkrati och kommunala skillnader

En annan återkommande källa till frustration är den administrativa börda som nu läggs på redan småskaliga aktörer.

Vi räknar med att få plöja igenom fler regler och teorier än vi gjorde under hela gymnasiet”, säger Alex von Reschreiter på Cliff Barnes Bränneri och målar upp bilden: ”Det blir som att ta sig genom en pappersdjungel med machete.

Även om många producenter är villiga att anpassa sig, upplevs den ojämna kommunala hanteringen vara ett allvarligt bekymmer.

Öppettider som ligger på kommunerna i slutändan känns som ett förargligt beslut. Det gör att aktörer i grannkommuner kan få helt olika förutsättningar. Till exempel som vi. Vi bor i Nacka kommun som är väldigt positiva till att gårdsförsäljning givetvis ska ske veckans alla dagar, så många timmar som möjligt (klockan 10-20) medan vi har vår verksamhet i Stockholm, vilket gör att vi på vår första provning på lördagar klockan 12 kan ha gårdsförsäljning, men på provningen precis efter, kl 16, då får vi inte sälja.”, säger Anna Wikner på Stockholms Bränneri.

På andra håll möts destillerier av handläggare som aldrig behandlat ett alkoholtillstånd tidigare.

Jag har börjat föra en dialog med kommunen, men det är problematiskt då de inte vet hur man utfärdar ett tillstånd, samt att riktlinjer inte finns ännu”, säger Bex Almqvist på Almqvist Destilleri.

Små marginaler och stora risker

Även om de flesta är positiva till idén om gårdsförsäljning, återkommer många till den brutala verkligheten: de ekonomiska marginalerna är redan tunna. Att lägga tid, pengar och personal på ett system som inte är lönsamt, det är en risk inte alla har råd att ta.

Det är årets skämtlag! Nu ska småskaliga destillerier som knappt överlever behöva göra nya kunskapsprov, meddela vuxna besökare om skadorna kopplat till alkohol. Vi menar att Riksdagen bör besluta om en likadan lag kopplat till socker, som förmodligen är en större skadeverkare och kostnad för Sverige”, konstaterar Jimmie Brander på Kyflinge Gin.

Och från Salar Azizi på Västerås Destilleri är kritiken lika tydlig: ”Vi liksom många andra i vår bransch tycker att det är lite befängt att vi måste tvinga besökarna till att stanna i minst 45 minuter för en kunskapsförhöjande visning. Vi hade gärna sett att den gränsen var kring 15 minuter, för vi har inte ett jättestort destilleri”.

Flera uttrycker oro för att hela reformen riskerar att haverera i praktiken, trots att intentionen är god.

Utmaningarna handlar främst om att navigera nya regelverk, det finns en risk att systemet blir för byråkratiskt, vilket kan hämma utvecklingen istället för att främja den. Vi hoppas att beslutsfattarna har en nära dialog med branschen för att undvika det”, säger Emil Lydén på Lydén Distillery.

Ett system som slår snett

Samtidigt lyfter flera aktörer att reglerna riskerar att slå fel, inte minst på återkommande kunder.

Det är ju en nackdel att det är begränsning hur mycket kunden får handla samt att de måste gå igenom ett kunskapshöjande evenemang varje gång. Utmaningen blir att förklara detta för svenska konsumenter, att de måste gå ett kunskapshöjande evenemang varje gång och dessutom betala för det”, säger Tina Berthelsen på Lottenlund Estate.

Och för företag med liten yta och liten personalstyrka blir det en matematisk utmaning.

Vi får bara ha 15 personer i lokalen, vilket betyder att vi som mest kan sälja 14 flaskor i timmen”, säger Charlie Edlund på First Distillery Sigtuna.

Mellan vilja och verklighet

Det finns en påtaglig vilja att delta i utvecklingen. Många ser gårdsförsäljning som ett sätt att möta kunder, bygga varumärke och stärka landsbygden. Men lika många ser nu hur reglerna riskerar att kväva ambitionerna.

Som det ser ut just nu så känns det som fler nackdelar och utmaningar än fördelar, och då tänker jag främst på hur lagen är skriven med ett krav på guidade visningar på minst 45 minuter, säger Johan Gran på Gingin Distillery.

Den nya lagen har gett svenska destillerier ett nytt verktyg. Frågan är bara hur många som faktiskt kommer använda det?


Så här kommer man att ta sig an gårdsförsäljningen

Med startskottet för gårdsförsäljning bara dagar bort, är Sveriges destillerier långt ifrån samspelta i sina förberedelser. Medan vissa har anställt ny personal, byggt om lokaler och lagt upp tydliga planer, är andra fortfarande i vänteläge, osäkra på vad som egentligen gäller.

Men en sak förenar dem alla, viljan att göra det på sitt sätt.

Vi delar upp jobbet ungefär som vi delar på ett flak öl, rättvist och med lagom mycket skitsnack mellan varven”, säger Alex von Reschreiter från Cliff Barnes Bränneri. ”Vi börjar med tillstånd, tydliga öppettider och en charmig set-up i bränneriet.

Från tillståndsstrategi till anställningar

Flera destillerier har valt en strukturerad väg in i gårdsförsäljningen, trots att detaljerna i regelverket inte varit helt tydliga.

Vi har redan börjat se över hur vi kan anpassa lokal och organisation för att möta regelverk och besökarnas förväntningar”, säger Rickard Eldh på Möckelsnäs Bränneri.
Vi har anställt en person till i produktionen och planerar för mer öppet i taproom med fasta arrangemang som man kan boka in sig på”, berättar Tommy Jonasson på Revsunds Distillery.

För vissa, som Camilla Ericsson på Spirit of Hven, handlar det om att invänta tydligare riktlinjer från myndigheterna, men ändå ligga i startgroparna:

Så snart riktlinjerna från FHM är klara så kommer vi börja göra de förändringar och förberedelser som behöver göras. Sedan är det självklart över till tillståndsansökan.

Andra, som gänget på Cliff Barnes, har ett mer improviserat förhållningssätt:

Som alltid brukar det ordna sig när vi bara kör på och är oss själva

Mjuka starter och taktiska val

Flera destillerier väljer en mjukstart, med testgrupper, begränsade tider och fokus på dialog med kommunen.

Vi får vänta och se hur detaljerna kommer se ut i Stockholm och se om det är värt för vår verksamhet. Eftersom vi ligger precis på volymgränsen nu får vi se om vi ansöker direkt eller om vi väntar tills vi vet om vi hamnar under volymerna även 2025 vilket i så fall skulle innebära att vi kan ha gårdsförsäljning under 2026.”, säger Anna Wikner på Stockholms Bränneri.
Vi avvaktar innan vi gör något för här har vi redan via media fått veta att man inte avser kunna ansluta några till gårdsförsäljning förrän efter sommaren. Av det vi hört kommer alla regler och tillkommande kostnader förmodligen göra att vi inte kommer ansluta oss”, säger Johan Johansson på Gotland Spirits.

Andra låter redan befintlig verksamhet ligga till grund för framtida försäljning.

Vi har redan 1–2 provningar i veckan, så inga större justeringar personellt eller byggmässigt”, säger Michael Zachrisson på Fjäre Distillery.
Vi håller igång våra redan populära visningar, med eller utan smakprovning, och låter försäljningen bli ett naturligt tillägg”, säger Dan-Magnus Svensson på One Nine Spirits.

Planer i flera steg och smart anpassning

På många håll är det tydligt att destillerierna bygger upp gårdsförsäljningen stegvis. Fokus ligger på att hitta en balans mellan byråkratiska krav, praktisk logistik och en bra upplevelse för besökaren.

Vår strategi är att först säkra alla tillstånd, och sen utveckla ett mindre, kvalitetsfokuserat besöksupplägg där fokus ligger på varumärkesupplevelsen, inte på volym”, säger Sebastian Bhiladvala på LISCH Spirits.

På Luleå Hamnstad Destilleri är strategin mer avvaktande.

Vi kommer nog att vänta och se fördelar och nackdelar innan vi går vidare med en ansökan.

Andra är redan igång med dialog med sin kommun.

Vi håller just nu en dialog där kommunen redan flaggat för att vi kommer behöva vänta till framåt hösten. Det gör att vi behöver vänta med att planeringen av upplägget”, säger Johan Gran på Gingin Distillery.

Och för många är det en blandning av ambition och försiktighet.

Vi experimenterar mycket på Bonalumi Bottlers, att göra några versioner tillgängliga via gårdsförsäljning känns jättekul, men vi vill inte göra en miss som saboterar för branschen,” säger Daniel Bonalumi.

Ett eget uttryck för varje plats

I slutänden är det kanske just det som kännetecknar destilleriernas inställning till gårdsförsäljning: det finns inget rätt sätt. Bara lokala förutsättningar, olika resurser och en vilja att hitta en väg framåt.

Vi planerar att lägga till en enklare variant av vår ginprovning, som mer är en rundtur i destilleriet. Den ska vara billigare och passa dagbesökare”, säger Filip Karlsson på Skrea Backe Destilleri.

På många håll är planerna pragmatiska. Anpassningar kommer ske. Tider justeras. Och det som inte funkar, det tas bort.

Jag påbörjade att ansöka om ett provsmakningstillstånd i januari för att de ska lära känna min verksamhet och få ”öva” på att bemöta en producent på detta vis. De har aldrig utfärdat ett sådant tillstånd tidigare och det går långsamt”, säger Bex Almqvist på Almqvist Destilleri.


Så planerar man sina öppettider för gårdsförsäljning

Med en ny lagstiftning på plats, ska Sveriges dryckesproducenter inte bara hantera tillstånd och kunskapstester, utan också fundera över det mest vardagliga av allt: öppettiderna.

När får man sälja? Hur ofta ska man ha öppet? Och är det ens lönt att anpassa verksamheten till kommunala regler som fortfarande är lätt höljda i dunkel?

Vi ska invänta och mjukstarta denna säsong för att känna efter vilken riktning vi vill ta med detta”, säger Joacim Nilsson på Gin & Us i Boden.
Det är svårt att veta hur efterfrågan kommer att bli, så vi får vara flexibla med hur vi många upplevelser vi erbjuder tills vi hittar ett system som fungerar”, säger Bex Almqvist på Almqvist Destilleri.

Lördagar ja – söndagar nej?

För flera producenter blir svaret beroende av kommunen. I Stockholm, till exempel, är försäljning på söndagar förbjuden, något som direkt påverkar helgplaneringen.

Vi har fördelen att driva en restaurang som är öppen måndag till lördag i anslutning till bränneriet, så vi kan i princip köra på ganska mycket om allt funkar”, säger Alex von Reschreiter på Cliff Barnes Bränneri.

Men i andra delar av landet är det låg bemanning, få resurser och ett mer försiktigt tillvägagångssätt som gäller.

Då vi har andra jobb som huvudsyssla skulle vi troligtvis ha öppet för gårdsförsäljning under en dag per helg”, säger Bente Reimhagen och Johan Lindvall på Luleå Hamnstad Destilleri.

Gårdsförsäljning kommer bara ske vi bokade tillfällen för oss som det ser ut nu, på en ginprovning till exempel”, säger Filip Karlsson från Skrea Backe Destilleri.

Flera säger alltså att de inte kommer ha drop-in alls, utan bara ta emot besökare som förbokat plats i god tid.

Sommarsäsongen avgör

Fjällbacka, Gotland, Värmdö, Piteå. Listan på platser där turismen är starkt säsongsberoende är lång. Därför kommer många destillerier lägga all sin kraft på sommaren.

Vi tänker köra hela året, men Fjällbacka är extremt säsongsbundet så den mesta försäljningen kommer nog att ske på sommaren”, säger Mia Buchmann från Mill Gin.
Om vi ansluter oss ser vi detta som ett bra sätt att locka fler besökare utanför säsongen då vi i dagsläget stänger för visningar under högsommaren. Det är lite dilemmat med att verka på Gotland då sommaren redan är vansinnigt intensiv”, säger Johan Johansson på Gotland Spirits.

I fjällen och norra Sverige anpassar man sig till annan typ av turism.

Vi har franska gäster på vintern och norrmän på sommaren så vi planerar för olika upplägg beroende på säsong”, berättar Johan Gran på Gingin Distillery i Piteå.

Bokningsbart och begränsat

Det mest utbredda svaret bland mindre aktörer är att man helt enkelt inte kan ha fasta öppettider, både på grund av krav, personal och lokaler.

Om vi ansöker och startar gårdsförsäljning kommer vi att ha öppet helger samt några vardagar under sommarsäsongen och vissa helger under övrig tid. Vi får utvärdera vad som händer”, säger Charlie Edlund på First Distillery Sigtuna.
Vi har inga öppettider planerade, men vi kommer att ha visningar minst en gång i veckan om kommunen tillåter”, säger Lenny Vallman på Ellve Destilleri.

Cenny Fransson på Coast and Copper Distilery har inte hunnit fundera på ett exakt upplägg ännu ”men primärt är nog tanken att lägga upp fasta tider som folk kan boka in sig på, vi har ännu inte kommit på något sätt att erbjuda drop-in, då vi fortfarande är ett destilleri med några få anställda.

Ett pussel som fortfarande saknar bitar

Hur ser framtidens öppettider för gårdsförsäljning ut? Ingen vet. Många av de producenter som ställt om sina verksamheter gör det på chans, med planer som måste kunna ändras snabbt.

Vi hoppas att kunna hålla öppet året runt, men vi behöver se hur systemet fungerar först”, säger Charlie Edlund från First Distillery Sigtuna.

Det beror ju lite på vad som gäller i respektive kommun. Stockholms kommun, där vi har vår huvudproduktion nu, möjliggör ju endast försäljning under Systembolagets öppettider. Vilket för oss blir något problematiskt, då vi inte kan vara i produktionen under dessa tider”, säger Robert Stålgren på Nordkust Destilleri i Stockholm.

Och det är just detta, oförutsägbarheten, som gör att många hellre håller dörren på glänt än slår upp portarna på vid gavel.

Det är svårt att säga exakt i dagsläget. Vi kommer att anpassa öppettiderna utifrån efterfrågan och evenemang i närområdet, och löpande utvärdera vad som fungerar bäst”, säger Emil Lydén på Lydén Distillery.


Så formar svenska destillerier sina upplevelser inför gårdsförsäljningen

Med gårdsförsäljningen runt hörnet växlar svenska destillerier upp, men inte bara i antal flaskor. De formar smakresor, bygger kunskapscentra, håller drinkkurser och plockar fram limiterade utgåvor. För i denna nya tid handlar det inte om att öppna butik, utan att skapa besök som fastnar i minnet.

Vi vill erbjuda en helhetsupplevelse där besökaren får lära känna LISCH Spirits och vår filosofi kring hantverk och hållbarhet”, säger Sebastian Bhiladvala i Lidköping.

I praktiken handlar det ofta om mycket mer än bara en visning, många destillerier bygger hela menyer av upplevelser där försäljningen blir en sista, naturlig del.

Exklusiva smakprover och småbatcher

En röd tråd i svaren är exklusivitet. Många vill lyfta produkter som inte går att få tag på någon annanstans. Limited editions, samarbeten, experimentella batcher. Där blir gårdsförsäljningen en arena för sånt som inte ryms på Systembolagets hyllor.

Det känns kul att erbjuda produkter som inte finns tillgängliga på Systembolaget. Som vår Gin Refill på burk, olika samarbetsgin och begränsade produktioner. Detta kommer ge ännu ett mervärde i att besöka oss”, säger Anna Wikner på Stockholms Bränneri.

Vi avser även att främst sälja de produkter som aldrig når Systembolaget som co-labs och våra roligare destillat som vi gör i lite skala”, säger Johan Johansson på Gotland Spirits.

Även på mindre destillerier ses detta som ett lyft:

Tanken är att ha en exklusiv gin som bara går att köpa hos oss. Sortimentet kommer också varieras över tid så det finns nya produkter hos oss om man kommer och besöker oss flera gånger”, säger Mathias Lennström från Vimmerby Spritfabrik.

Föreläsningar, masterclasses och provningar

Flera producenter går längre än klassiska visningar. På Almqvist Destilleri integreras utbildning i erbjudandet, ofta med inspiration från tidigare erfarenheter i större bolag:

Vi planerar en Cocktail Masterclass och andra kurser som visar hur våra produkter används i drinkar. Jag har jobbat med spritutbildning i många år och tror det är nyckeln till en välmående framtid”, säger Bex Almqvist på Almqvist Destilleri.

Andra idéer är att erbjuda ett spektrum av kunskap, att förvandla nyfikna privatpersoner till certifierade experter.

Jag är legitimerad WSET (Wine and Spirits Educational Trust) utbildare och målet är att erbjuda deras kurser hos oss från och med 2026 i sprit kunskap. Det är den mest ansedda och globalt erkända utbildningsorganisationerna inom vin och sprit. Jag blir då det enda destilleriet i Sverige att kunna erbjuda denna typen av utbildningar”, berättar Bex.

Även Cenny Fransson på Coast and Copper Distillery vill gå bortom traditionella upplägg:

Det vi ser framför oss är att kunna ha mer än bara smakprovning, tänk dig att kunna ha exempelvis en provning där man testar samma gin, men med olika tonics för att lära sig ginets kontra tonicens betydelse i en G&T, eller en drinkskola där man går igenom enkla grunder för att lätt börja göra drinkar hemma. Att kanske modernisera provningar något och inte bara ha enkla ”råvaruprovningar”, eller varför inte testa en spritbas till olika smårätter för att se hur man kan använda sig av drycken till och i maten, exempelvis.”

Guidade visningar med känsla

Självklart erbjuder många det klassiska besöksformatet med en rundtur, berättelser om tillverkningen och provsmakning. Men det görs med personlig prägel.

Vi vill att det ska kännas som att kliva hem till oss, fast med bättre sprit och färre ungar som springer runt”, säger Alex von Reschreiter på Cliff Barnes Bränneri.

På många håll hålls grupperna små, rundvandringarna intima och språket tillgängligt.

Vi håller fast vid våra 90-minuters upplägg med sex olika smakprov, berättelsen om vår gin och snaps, och en guidad tur”, säger Rasmurs Bark på Klocktornet Destilleri.

Vi kommer med största sannolikhet fortsätta med provningar, visningar, försäljning av smakprover, försäljning av glas, tonic, presentförpackningar och annat samt ha bokade provningar för slutna sällskap”, berättar Charlie Edlund på First Distillery Sigtuna.

Paketlösningar och samarbete med andra

Flera destillerier tänker även bredare, som en del av en lokal helhetsupplevelse.

Vi erbjuder även matpaket i vårt gästkök, så att gäster kan kombinera provning med middag”, säger Kurjovikens Bränneri.

Vi kommer ta fram lite mindre paket där vi kan ha olika trepack till exempel, men även GT-kit och lite annat som vi kan sälja nu, men som är svårare att sälja på bolaget.”, säger Filip Karlsson på Skrea Backe Destilleri.

Några destillerier, som Gingin i Piteå, samarbetar med lokala hotell för att erbjuda färdiga upplevelsepaket till privatpersoner och konferensgäster.

Från berättelse till flaska

Gemensamt för nästan alla som svarat är övertygelsen att försäljningen ska bygga på relation. Det ska vara genomtänkt, respektfullt och kopplat till platsen.

Vi vill att ett besök hos oss ska vara en helhetsupplevelse med fokus på kvalitet och hantverk”, säger Emil Lydén på Lydén Distillery.

Och kanske är det just det som är gårdsförsäljningens verkliga värde, att flaskan du tar med dig hem inte bara är en dryck, utan en berättelse.


Svenska destillerier om framtiden för gårdsförsäljningen

Efter år av utredningar, väntan och påtryckningar har Sverige nu ett system för gårdsförsäljning. Men hur framtiden ser ut, det är det få som vågar säga med säkerhet. Vad som däremot är tydligt, förväntningarna är höga, tålamodet begränsat och viljan att utveckla är stark.

Det vi nu har framför oss är en unik möjlighet för alla i vårt avlånga land, inhemsk som turist. Äntligen ska vi få lov att erbjuda de mest intresserade personerna som vill besöka oss och lära sig mer att få köpa med sig en flaska hem efter ett besök.”, säger Lenny Vallman på Ellve Destilleri.

Bland producenterna finns en insikt om att försöksperioden på sex år inte bara är en tidsram, det är ett test. Och testet måste klara både teori och praktik.

Jag tänker att det är en försöksperiod och om vi visar oss att vi sköter oss kan reglerna luckras upp på sikt, utan begränsningar på hur mycket man får köpa och utan kunskapshöjande evenemang som det är i Finland”, säger Tina Berthelsen på Lottenlund Estate.

En vilja att bevisa, inte be om ursäkt

Många menar att Sverige nu fått chansen att visa att även ett land med alkoholmonopol kan ha mogna, ansvarstagande producenter och besökare. Det handlar om förtroende.

Vi hoppas att tanken är att detta blir långsiktigt och att man anpassar det efter kundernas efterfrågan och inte gör det onödigt krångligt att utföra och hålla i”, säger Joacim Nilsson på Gin & Us.
Helt säkert kommer tjänsterna att utvecklas en hel del när vi har klart för oss allt som gäller. Det är ju inte alltid självklart att bara för att man får sälja något så är det lönsamt”, säger Thord Lindstein på Nacka Bryggeri.

Flera uttrycker också oro över att själva uppföljningen av försöket sker först efter sex år.

En annan typ av dryckeskultur

En av de mest genomgående framtidstankarna är att gårdsförsäljningen inte bara förändrar distributionen utan själva relationen till alkohol.

Vi kan få konsumenter som med stolthet berättar om ställen de besökt, produkter de lärt sig om och smaker de minns, istället för att köpa billig flaköl. Jag tror vi kan få se att de går från att köpa billigt och fler till att köpa färre, men dyrare och av bättre kvalitet”, säger Dan-Magnus Svensson på One Nine Spirits.
Utöver en förhöjd upplevelse för gästerna, så leder gårdsförsäljning förhoppningsvis till fler arbetstillfällen på destillerierna och i förlängningen till en levande landsbygd.”, säger Anna Anerfält på Norrtälje Bränneri.

Den här utvecklingen ses av många som en ny svensk dryckeskultur i vardande, där kunskap, upplevelse och kvalitet går före kvantitet.

Men först krävs förutsättningar

För att det ska fungera måste dock reglerna bli rimliga. Många lyfter behovet av en enklare, mer likvärdig tillämpning. Färre kommunala tolkningar. Mindre administration. Tydligare spelregler.

Kul att få vara med på resan som småskalig producent, dock tycker vi att det bör vara samma regler gällande öppettider i hela landet. Begränsade öppettider som föreslagits i Stockholms kommun gör att det blir olika spelregler, vilket känns som ett underligt beslut. Vi öppnar således upp alternativet att flytta produktionen till angränsande kommun istället, för att möjliggöra mer flexibla öppettider under helgen”, säger Robert Stålgren på Nordkust Destilleri.

En ny exportsatsning?

Flera pekar också på potentialen i turismen. Om gårdsförsäljningen blir permanent och enklare, kan Sverige bygga upp en helt ny industri, med besöksmål, exportmöjligheter och ett internationellt rykte om dryckeshantverk i världsklass.

Vi tror att detta bara är början. Gårdsförsäljning kan bli ett viktigt nav för både turism och lokal livsmedelsproduktion. Om det görs rätt kan det bidra till hela landsbygden.”, säger Rickard Eldh från Möckelsnäs Bränneri.
Jag drömmer om en butik i Helsingborg city som säljer enbart svenskproducerade alkoholhaltiga drycker”, säger Tina Berthelsen på Lottenlund Estate.

Sammanfattningen? Allt är möjligt, men inte utan vilja

Gårdsförsäljningen har tänt en gnista. Men för att den ska bli en verklig branschreform krävs justeringar, flexibilitet och politisk förståelse.

Vi vill inte bygga ett spritimperium. Vi vill bara fortsätta skapa magiska drycker i lagom kaosartad stil och ge folk en bättre historia att berätta”, säger Alex von Reschreiter på Cliff Barnes Bränneri.

Om producenterna får som de vill, kommer den här historien inte sluta med ett tillfälligt försök. Utan med en ny svensk flytande exportframgång.


Alla får inte vara med

För att få tillhandahålla gårdsförsäljning får inte din försäljningsvolym överstiga 75 000 liter. I Sverige finns det några som gör det och jag har varit i kontakt med Agitator Whiskymakare, Saturnus och Tevsjö Mill & Distillery.

Gårdsförsäljningen är tänkt att gynna småskaliga aktörer och besöksnäringen. Men vissa av branschens mest etablerade destillerier får inte ens chansen att vara med. Anledningen? De producerar för mycket!

För Ludwig Liepe på anrika Saturnus och vars destilleringspanna varit i bruk i 120 år, är det svårt att förstå logiken. ”Vårt hantverk är inte mindre bara för att vi producerar mer”, säger han. ”Sättet vi skapar vår dryck på skiljer sig inte nämnvärt från hur andra i branschen gör och därför borde vi inte exkluderas på grund av att vi har vuxit och säljer en viss volym.

Volymgränsen på 75 000 liter per år slår hårt mot framgångsrika producenter, menar han, och kan i värsta fall hämma tillväxt. ”Ska destillerierna planera för att max sälja 75 000 liter och hämma sin tillväxt, eller ska man bli av med något som kan ha blivit ett viktigt ben i verksamheten?

Liknande kritik kommer från Jonas Larsson på Tevsjö Mill & Distillery. ”Om du driver ditt bolag rätt och växer så blir du straffad”, konstaterar han med viss ironi. För honom är det tydligt att regelverket är så snårigt att det snarare motverkar sitt syfte: ”De regler och villkor man har satt upp är nästan löjliga.

Även Oskar Kalmaru på Agitator är kritisk, dock från ett annat perspektiv. Som större producent har företaget aldrig haft planer på gårdsförsäljning, men han ser med skepsis på hur hela modellen är utformad: ”Lagen om gårdsförsäljning blev en exempellös kompromiss som inte kan vara till glädje för någon.

Hans dom är hård: ”Istället för att på riktigt göra det möjligt för producenter och konsumenter att mötas har man skapat en lömsk lönsamhetsfälla som för de allra flesta kommer kosta mycket mer än det smakar”.

Att möjligheten till gårdsförsäljning kommer med komplexa regler, tillstånd, kunskapstester och öppettidstvister är något flera lyfter, men för de som helt utesluts från början finns framför allt en känsla av orättvisa. De har byggt upp attraktiva besöksmål, men får inte erbjuda det som många förknippar med ett besök på ett destilleri, nämligen att få köpa med sig en flaska hem.

Hur blev det en reform för de minsta och ett straff för de som lyckats?


Gemensamma synpunkter från Hernö Gin, High Coast Whisky och SPAA

Hernö Gins vd Emma Edfors, High Coast Whiskys vd Linus Håkansson och generalsekreterare Sara Sundqvist från SPAA (Sveriges Producenter av Alkoholdrycker och Alkoholfritt) har tillsammans skickat in gemensamma synpunkter, gällande betänkande 2024/25:SoU24 och främst prop 2024/25:86 ”Bättre förutsättningar för besöksnäringen i fråga om småskalig produktion av alkoholdrycker”), om att ett fåtal företag exkluderas på grund av volymbegränsningen.

Framgång får inte bli en börda
De skriver bland annat hur det anges att ”förslaget signalerar att företag som genom hårt och målmedvetet arbete byggt upp en hantverksmässig större produktion och bidrar till att öka den svenska exporten, blir missgynnade för sin framgång”. De trycker även på att de sprittillverkare som utesluts inte kommer ”kunna få ta del av det lagförslag som presenteras. Det anser vi vara direkt diskriminerande och inkorrekt ur ett juridiskt perspektiv.

Besvikna gäster och förlorad upplevelse
Författarna trycker också på hur det blir när gästerna med förväntan på gårdsförsäljning kommer till de få exkluderade destillerierna och blir nekade att köpa med sig en flaska. Något som ”skapar förvirring och oförstående samt ett stort merarbete för de exkluderade företagen. Denna frustration och besvikelse ska då hanteras vid de visningar och kunskapshöjande rundturer som redan idag bedrivs av majoriteten av de exkluderande företagen. Besvikna besökare är inte att förringa när besöksverksamheten sedan länge byggts upp för att intressera och skapa en fin och unik upplevelse på platsen, där varje besökare är enormt viktig.

Juridiskt tveksamt och praktiskt bakvänt
Justitiekanslerns bedömning om att det saknas hur exkluderingen är korrekt ur ett juridiskt perspektiv, delas av SPAA, Hernö Gin och High Coast Whisky. De anför slutligen även att det snarast är ”tillverkare som nått en viss storlek och produktionsvolym som har de bästa ekonomiska förutsättningarna att ge kvalitativa rundvandringar/visningar i enlighet med förslaget. De har även fungerande egenkontrollprogram, rutiner kring besöksverksamheten och noggrann egen uppföljning av reglerna och tillstånden kopplade till alkohollagen”.


Gör Sverige lite roligare

Medan många producenter famlar i en byråkratisk osäkerhet inför premiären för gårdsförsäljningen den 1 juni, står Nacka kommun redo att trycka på startknappen. Kommunalrådet Filip Wiljander (M) har inga planer på att bromsa utvecklingen. Tvärtom.

En modern syn på mat- och dryckesturism

För honom handlar reformen inte bara om alkoholpolitik, utan om tillväxt, frihet och en modernare syn på mat- och dryckesturism. ”Precis som i andra länder kommer det skapa besöksmål när man kan åka till ett gindestilleri, få en guidad tur, provsmaka och köpa med sig en flaska gin hem!

Kritik mot Stockholms begränsningar

Han riktar också skarp kritik mot grannkommunen Stockholm, där restriktiva öppettider hotar att försvåra gårdsförsäljningens genomslag. ”Stockholms stad styrs av tråkpellar som ogillar att folk har kul och trevligt”, säger han. ”Sossarna i Stockholms stad verkar tro att folk ska gå på vingårdar, bryggerier eller destillerier på kontorstid. Vilken verklighet lever de i?

Först i Sverige

I Nacka är ambitionen tydlig, man ska vara snabbast i Sverige med att införa gårdsförsäljningen i praktiken. Handläggningen av ansökningar kan påbörjas redan nu, menar Wiljander. ”Vi vill att någon ska kunna öppna sin gårdsförsäljning klockan 10:00 den 1 juni utan att stoppas av onödig byråkrati.

Tjänstemännen ska underlätta

För att det ska lyckas krävs en nära dialog med näringslivet. ”Kommunens tjänstemän är till för att underlätta och möjliggöra, inte byråkratiskt hindra en bryggares dröm eller Nackabons lust att ha roligt”, säger Wiljander. Arbetet har redan påbörjats i kommunen för att informera, förbereda och effektivisera tillståndsprocessen.

Budskapet är tydligt, där andra ser hinder, där vill Nacka bana väg.


Vad händer nu?

I nästa vecka, alltså vecka 20 kommer förväntas en hel del kompletterande information från Folkhälsomyndigheten, men utöver detta så kommer det enligt folkhalsomyndigheten.se att från och med den 20/5, vara möjligt att boka in provtillfällen för personer som ska göra kunskapsprovet för gårdsförsäljning. Provet kan därefter genomföras med start den 1/6. Under vecka 21 kommer Folkhälsomyndigheten sedan ”att bjuda in kommuner till ett digitalt informationsmöte för information om de nya reglerna och myndighetens vägledning”.

Samma dag som ändringarna i alkohollagen träder i kraft (den 1 juni) planeras det för att även Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd gör detsamma. Men först nästa vecka vet vi alltså hur de slutgiltiga föreskrifterna kommer att se ut.

SPÄNNANDE!

Joacim Lundin
Karlstad 2025-05-09
ginpodden@gmail.com


Alla destilleriers svar i sin helhet

AB Göteborg Bohusläns Bränneri

Myndigheter generellt i Sverige har en övertro på vad de kan åstadkomma och påverka. Gärna genom att omyndigförklara eller förminska folks egenansvar och egna förmågor till att tänka och handla själva. På så sätt skapas ett förlamat folk.

Folkhälsomyndighetens senaste utspel om reglerna för gårdsförsäljning är ett tydligt exempel på detta. Varför påtvinga att ge folk information om skadeeffekter av alkohol? Det får väl bygga på frivillighet i så fall? Att man har FHM:s foldrar och info OM de frågar. Inte påtvinga!

Dessa människor som lägger tid, pengar och kraft åt sitt intresse för att besöka ett tillverkningsställe, det är väl knappast de människor som själva hittar vägen dit som behöver PÅTVINGAD upplysning. De lär nog både själva kunna tänka och räkna ut vad alkohol kan orsaka, själva fördjupa sig i ämnet om de behöver osv. Det är betydligt lättare för de som har problem med alkohol att ta sig till ett Systembolag och gå in och grabba tag i varan och knalla ut utan att betala för 45 min väntetid innan de kan köpa en vara. Man fördummar och omyndigförklarar en hel befolkning på detta sätt. Om det nu är så viktigt med information om skadeeffekter varför tillämpar inte FHM krav på att Systembolaget gör detta?

Diskriminerande och säkert en kostnadsfråga, men åt andra hållet mot oss går det bra. Vidare kan man fråga sig varför inte FHM inför 45 min krav på besökstid i Systembolagets butiker så att inte folk gör impulsköp osv. Vänder man på det ser man hur dumt allt blir… Dessutom blir det administrativa arbetet stort och tidskrävande med allt som FHM kräver utöver i form av statistik, uppgifter, planer mm som kommer kräva löneersättningar att någon gör. Man krånglar till det.

Positivt är att folk faktiskt kan köpa på plats, det vet vi skapar mer känsla och ökad förståelse för produkten, bolaget, stället och personerna bakom, som man inte kan få ens närmelsevis i en Systembolagsbutik. Företagsmässigt skapar det en möjlighet till ett ringa kassaflöde där man slipper transportkostnader och Systembolagets pålagor. MEN vinsten av detta äts ju upp av kostnaden på 45 min krav av kunskapshöjande besök… De 45 minuterna måste ju avlönas till någon så ingen vinst om det kravet finns, varför det kommer bli mindre attraktivt tror vi med gårdsförsäljning.

Vi kommer söka tillstånd för att kunna ha möjligheten till event och gruppförfrågningar etc. Inte löpande fasta öppettider för detta är inte lönt! Vi söker tillstånd så småningom för gårdsförsäljning eftersom det idag är omöjligt att få provsmakningstillstånd permanent med de krav som ligger föreligger på det om man inte idkar driva krog eller odla skogar av enbär samtidigt på plats.

Totalt vansinnig och för svår och snäv lagstiftning överlag i denna bransch och vi tror inte man är intresserade eller på riktigt förstår eller ser möjligheter och vinsterna från statens sida från denna typ av företagande. Tyvärr då svensk Gin har ett gott rykte långt utanför våra gränser som kan locka. Lång väg kvar men en bit på vägen med gårdsförsäljning. Vi gillar Systembolaget som riksaktör och de kan de fortsätta vara, bara för korkade politiker att fatta beslut om att de skall finnas den service som finns idag även om det öppnas nya försäljningskanaler.

Allt behöver inte vara svart eller vitt.

Almqvist Destilleri

Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
Det är fantastiskt att besöksnäringen i Sverige får en chans. Jag verkar inom Reijmyre Glasbruks lokaler och vi tillsammans har beslutat att vi vill satsa på besöksnäringen ihop och erbjuda upplevelser på plats.

Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
Jag har tidigare inte vågat anställa i mitt bolag och har endast öppnat upp destilleriet till min egen bransch. Nu har jag vågat anställa och går vidare med en satsning för besöksnäringen. Jag utformar ett ”visitors center” vilket jag har god erfarenhet från min tidigare roll på Absolut Vodka och kommer att öppna upp min verksamhet och ta emot konsumenter. Jag har jobbat med utbildning i vår bransch i många år och tror att det är nyckeln för en välmående framtid.

Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
Förslaget har många begränsningar som gör det svårt att bedriva en verksamhet kring gårdsförsäljning. Jag vet att många kollegor ser stora utmaningar och väljer att avstå. Jag vill ge det en chans.

Det Folkhälsomyndigheten föreslår är inte fastställt ännu så jag vill inte ta händelserna i förväg och väljer därför att inte uttrycka mig för mycket i detalj. Det är vissa nyanser som är problematiskt – exempelvis; hur och när vi behöver informera om alkoholens skadligheter, hur länge det utbildande kravet behövs hållas, och specifikt vad de får köpa efter det utbildande kravet uppfyllts.

Begränsningen på mängd av försäljningen gör att det är svårt att göra en affär av besöket – att en gäst får köpa en flaska blir mer då som en souvenir. Jag hoppas att öka min omsättning genom att erbjuda upplevelser med gårdsförsäljningen tillsammans. Men då det är personalkrävande betyder det också att det är en risk som jag får ta.

Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
Jag har börjat föra en dialog med kommunen, men det är problematiskt då de inte vet hur man utfärdar ett tillstånd, samt att riktlinjer inte finns ännu.

Jag påbörjade att ansöka om ett provsmakningstillstånd i januari för att de ska lära känna min verksamhet och få ”öva” på att bemöta en producent på detta vis. De har aldrig utfärdat ett sådant tillstånd tidigare och det går långsamt. Jag fick veta att de inte kommer ta emot ansökningar för gårdsförsäljning förrän 1 juni och med tanke på hur lång tid det tar att genomföra ett provsmakningstillstånd är jag orolig för hur lång tid det kommer att ta att få tillståndet för gårdsförsäljning.

Det är svårt att planera en verksamhet med personal och investeringar när det känns väldigt osäkert. Gårdsförsäljningsförslaget är också tidsbegränsat – kommer min verksamhet då få en kortare chans för att kommunen inte hinner med är också en oro jag har.

Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
Vi kommer att erbjuda förbokade besök med en lärorik upplevelse hos oss i destilleriet och i samband med Reijmyre Glasbruk till viss del. Vi kommer att öppna upp ett antal upplevelser i veckan. Det är svårt att veta hur efterfrågan kommer att bli, så vi får vara flexibla med hur vi många upplevelser vi erbjuder tills vi hittar ett system som fungerar. Som jag ser på det just nu kommer vi att erbjuda detta året runt om vi tycker det fungerar bra.

Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
Vi kommer att ha en meny av upplevelser; med eller utan provsmakning. Några gånger i månaden kommer vi att erbjuda utbildningar som inkluderar hur man använder våra produkter i drinkar; en Cocktail Masterclass

I vår gårdsbutik kommer vi erbjuda produkter och limited editions som vi bara släpper där, samt merch och en del kunskapshöjande material. Jag är också glad att avslöja att vi utvecklar fantastiska produkter med glasbruket som man kan köpa i vår butik i framtiden.

Jag är legitimerad WSET (Wine and Spirits Educational Trust) utbildare och målet är att erbjuda deras kurser hos oss från och med 2026 i sprit kunskap. Det är den mest ansedda och globalt erkända utbildningsorganisationerna inom vin och sprit. WSET-certifieringar är kända och respekterade världen över och ger då en konkurrensfördel på arbetsmarknaden och möjligheter att arbeta internationellt. Jag blir då det enda destilleriet i Sverige att kunna erbjuda denna typen av utbildningar.

Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
Det är en spännande möjlighet för oss och jag ser fram emot att ställa om min verksamhet.

Bonalumi Bottlers

Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
(Exempelvis: Vilka möjligheter ser ni? Finns det något ni är kritiska till?)
Generellt väldigt positivt. Det finns några detaljer vi ser kritiskt på men detta är en öppning vi inte sett tidigare så möjligheten att göra det bästa av det är mer än värt satsningen.

Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
Att komma ännu närmare kunderna. Vi har redan ett väldigt personlig sätt vi bemöter våra kunder/uppskattare som familjedestilleri. Men detta löser den besvikelse vi haft kring att inte kunna sälja den där ”versionen dem älskade” under besöket till vår bar eller vårt stånd på mässan.

Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
Utmaningen ligger väl i de rätt stränga hinder som gör det lätt att göra misstag (för producenten) och lätt att bortprioritera ett inrikes destilleribesök för ett utrikes sådant i samband, men semester i det landet.

Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
(Exempelvis: Hur ser era planer ut när det gäller organisation, tillstånd och upplägg?)
Försiktigt men med entusiasm. Vi experimenterar mycket på Bonalumi Bottlers så att göra några av dessa experiment/versioner tillgängliga är jättekul men vi vill heller inte göras en miss som skulle sabotera för oss alla i branschen

Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
Det återstår att se. Vi kommer nog börja med att ha nån/några testgrupper så vi får en bättre uppfattning över hur lätt vi kan erbjuda en fin upplevelse som också respekterar de nya riktlinjerna. Om det går bra så skulle vi kunna erbjuda det när som helst eller vid önskan.

Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
(Exempelvis: Smakprover, visningar, försäljning av specifika produkter, paketlösningar?)
Miniflaskor i samplepacket eller en hel 0,5l med två/tre små t.ex.

Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
Mycket står oklart men det gäller att alla försöker vara så rumsrena som möjligt så vi kan se dörren öppnas mera framöver.

Cliff Barnes Bränneri

Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
Vi är peppade på riktigt. Vi har ju en fördel i att vi alltid är på plats, med gäster i både baren och restaurangen som vi visar ner i bränneriet, och tänk att de nu också kan få köpa med sig en del av oss hem, utan mellanhänder. Wow. Kritiska? Lite, om det blir ett byråkratimonster där man måste ha fem doktorsexamina, tre stämpelkort och en hälsokontroll för att sälja en flaska. Men i stort jublar vi.

Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
Vi kör kontinuerliga visningar i bränneriet redan idag, så folk vet hur vi ser ut när vi är osminkade och helt uppslukade av destilleringsångorna. Att alla dessa besökare framöver kan få köpa med sig en flaska och kanske till och med något vi inte har lanserat officiellt än. Om det nu är tillåtet. Vi hoppas på det.

Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
Absolut. Vi räknar med att få plöja igenom fler regler och teorier än vi gjorde under hela gymnasiet. Och administrationen kan lätt bli lika tung som en fredagskväll på Cliffan.
Men vi är envisa. Vi tänker ta oss igenom pappersdjungeln med machete om det behövs.

Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
Cliff Barnes är ju den eviga förloraren med gott om hybris, och vi är inte så mycket bättre.
Men som alltid brukar det ordna sig när vi bara kör på och är oss själva. Vi börjar med tillstånd, tydliga öppettider och en charmig set-up i bränneriet. Det ska kännas som att kliva hem till oss, fast med bättre sprit och färre ungar som springer runt. Vi delar upp jobbet ungefär som vi delar på ett flak öl. Rättvist och med lagom mycket skitsnack mellan varven.

Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
Vi har fördelen att driva en restaurang som är öppen måndag till lördag i anslutning till bränneriet, så vi kan i princip köra på ganska mycket om allt funkar. Vi har väl en släng av hybris just nu, men vi får väl landa på jorden lagom till premiären.

Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
Det blir smakprover, visningar och såklart försäljning av våra produkter direkt från källaren.
Sen måste vi klura lite på det här med ”betalt studiebesök”. Men vi är ganska bra på att se fördelar och hitta lösningar på det mesta.

Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
Vi hoppas att Sverige vågar släppa garden lite. Och att Stockholms kommun kan myndighetsförklara stockholmarna så vi kan ha samma öppettider som resten av Sverige.
Alla vinner på att små producenter får möta sina kunder direkt. Det blir mer kunskap, högre kvalitet och mycket roligare möten. Vi vill inte bygga något spritimperium. Vi vill bara fortsätta skapa magiska drycker i lagom kaosartad stil och ge folk en bättre historia att berätta.

Coast and Copper Distillery

Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
Vi är väldigt glada att möjligheten äntligen finns att få sälja egna produkter på plats, det gör ju besöket så oerhört mycket mer minnesvärt. Systembolaget är bra ur vissa delar men väldigt svårt för oss som är små, att komma in på hyllor och få vara kvar är otroligt svårt och att hänvisa till beställningssortimentet märker vi är komplicerat för många. Det blir en för stor process i jämförelse med att bara gå in och plocka från en hylla på Systembolaget. Då blir ju gårdsförsäljningen en extra bonus för oss, att den som beställer redan känner till flaskan och innehållet sedan innan. Det är klart att man alltid kan vara kritisk, mycket just nu handlar väl om att ingen riktigt vet hur de här besöken kommer att se ut då det verkar tolkas väldigt individuellt från kommun till kommun.

Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
Som vi nämner ovan så tror vi att det kommer att vara lättare att få flergångsköpare på beställningssortimentet när man har lättare att upprätta en relation mellan destilleri och kund. Dessutom är det mycket lättare att generera turism, både inhemsk och utländsk turism, när också själva administrationen kring provningarna underlättas, att gå ifrån krav om slutna sällskap så att man kan ha stående tider för besökare att boka på utan att de är en sammanhållen grupp sedan innan osv.

Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
Det är klart att utmaningar finns men framförallt så ser vi det som ett väldigt trevligt komplement till destilleriets verksamhet. Den stora utmaningen i sig handlar nog om att få en samstämmig syn på hur dessa regelverk skall tolkas så att det inte blir enorma skillnader eller osäkerheter mellan kommunerna. Desto mer samstämmig praxis desto mer kan vi inom branschen hjälpa varandra.

Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
Vi kommer inom kort att ta kontakt med kommunens alkoholenhet för att påbörja en diskussion om hur ett för dem acceptabelt upplägg kan se ut. När vi var i kontakt med dem sist ville de avvakta själva beslutet och nu har det ju skrivits en del så nu vet nog mer än sist.

Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
Vi har inte hunnit fundera på ett exakt upplägg ännu men primärt är nog tanken att lägga upp fasta tider som folk kan boka in sig på, vi har ännu inte kommit på något sätt att erbjuda drop-in, då vi fortfarande är ett destilleri med några få anställda. Det som verkar troligt är dock att ha lördagstider att erbjuda, då vi idag normalt sett inte har produktion under helger.

Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
Det vi ser framför oss är att kunna ha mer än bara smakprovning, tänk dig att kunna ha exempelvis en provning där man testar samma gin men med olika tonics för att lära sig ginets kontra tonicens betydelse i en G&T, eller en drinkskola där man går igenom enkla grunder för att lätt börja göra drinkar hemma osv. Att kanske modernisera provningar något och inte bara ha enkla ”råvaruprovningar”, eller varför inte testa en spritbas till olika smårätter för att se hur man kan använda sig av drycken till och i maten, exempelvis. Vi är ju som sagt ett väldigt litet destilleri så att ge en rundvandring här går ganska snabbt och då vill man ha lite roliga och intressanta komplement till rundvandringen. Sedan blir det också ett väldigt roligt sätt att smaktesta nya sorter innan man bestämmer sig för att lansera dem.

Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
Vi ser bara positivt på den, då vi är Värmdöbaserade så är vi ju en del av en turistrik kultur och att då kunna bli en etablerad del av det känns bara roligt. Allt som bidrar till en mer levande skärgård känns riktigt roligt.

Ellve destilleri

Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
Vi på Ellve destilleri tycker det är fantastiskt att regeringen nu äntligen vågar ta beslutet att tillåta Gårdsförsäljning i Sverige från och med den 1:a juni 20205. Vi och många med oss har kämpat för att detta skulle kunna bli möjligt. Det öppnar upp för en levande landsbygd och näring där även småskaliga producenter som fokuserar på hantverket kring alkohol kan få ta del av turism och besök på ett vuxet sätt. Detta har till dags dato enbart varit möjligt för näringsidkare som inte sysslat med framställning av öl, vin eller sprit.

Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
Äntligen kan vi ta emot nördar, intresserade turister och andra som finner det intressant med hantverksmässig framställning av alkohol och få erbjuda dessa att köpa med sig en flaska hem efter ett besök, precis som i övriga delar av Europa. Gårdsförsäljningen ger också oss småskaliga producenter en möjlighet att få sprida kunskap kring hur alkohol skapas och vilka rigorösa processer som faktiskt skall till för att få ett bra resultat. Vi ges möjligheten att öka intresset och förståelsen för alkohol och hur man kan njuta den på ett bra och ansvarsfullt sätt.

Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
En stor utmaning är hur regelverket nu kommer att tolkas av diverse instanser. Ska man, som Folkhälsomyndigheten menar, hålla i ett längre föredrag om alkoholens negativa påverkningar samt dela ut broschyrer i ämnet kommer sannolikt inte många personer orka med ett besök. Detta skulle helt förta andemeningen i regeringens beslut kring Gårdsförsäljning och riskera att urholka hela verksamheten.

Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
Givet att regelverket nu träder i kraft med en rimlig nivå och att kommunen arbetar fram rimliga avgifter osv kommer vi öppna portarna för besökare så snart det går. Vi kommer sannolikt att ha öppet för visningar en gång i veckan samt eventuellt anordna provningar osv i en snar framtid. Vi är ett väldigt litet destilleri, Sveriges minsta, så våra möjligheter till marknadsföring och andra aktiviteter för att ytterligare synas är mycket små och nivåerna på avgifter kommer vara utslagsgivande. Vi kommer inte kunna anställa någon som sysslar med detta utan det kommer bli en arbetsuppgift att fördela.

Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
Det är inget som vi planerat för i dagsläget men som sagt kommer vi sannolikt att ha öppet för visningar minst en gång i veckan för besökare enligt Gårdsförsäljning.

Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
Vi kommer erbjuda visningar av verksamheten, föreläsningar som går lite djupare vad gäller framställning av våra produkter Gin, Whisky och Öl, samt även provningar i en snar framtid hoppas vi på.

Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
Det vi nu har framför oss är en unik möjlighet för alla i vårt avlånga land, inhemsk som turist. Äntligen ska vi få lov att erbjuda de mest intresserade personerna som vill besöka oss och lära sig mer att få köpa med sig en flaska hem efter ett besök. Det känns nästan lite banalt att vi inte tidigare fått lov till det. Tänk själv om du besökt ett bageri som du tycker om eller är intresserad av bara för att bli hänvisad till stormarknaden för att sedan få köpa en limpa eller en bulle. Märkligt. Vid ett besök på Ellve destilleri kommer man få se hur vår process ser ut och går till, allt från framställning av Råsprit till lagring av Whisky.

First Distillery Sigtuna

Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
Vi är positiva till att man nu tillåter gårdsförsäljning. Vi är kritiska till vissa delar i de föreskrifter som Folkhälsomyndigheten skickade ut på remiss, framför allt förslaget att det kunskapshöjande arrangemanget som ska pågå i minst 45 minuter. Föreskrifterna är ju inte spikade ännu så vi hoppas att många av remissvaren har tagit upp denna och andra punkter som urholkar andemeningen med lagen att det ska främja besöksnäringen.

Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
Att vi får ett ökat flöde av besökare som potentiellt kommer köpa vår gin direkt på plats. Vi ser att vi kan nå ut till fler kunder och öka vår synbarhet på marknaden.

Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
Utmaningarna är delar i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och ökad byråkrati och troligen ännu fler avgifter. För många av oss mindre destillerier och bryggerier kan det vara så att vi inte kan bära de extra kostnader som eventuellt kommer att läggas på oss i kombination med begränsningarna i föreskrifterna. För oss som ett mindre destilleri med begränsad yta och ett maxantal på 15 personer som samtidigt får vistas i lokalen skulle det innebära att vi endast kan ta emot 14 kunder i timmen.

Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
Vi vet inte ännu, vi har inte tagit några stora beslut eller gjort investeringar och kommer inte att göra det förrän vi till fullo vet hur Folkhälsomyndighetens föreskrifter kommer att se ut samt vilka eventuella avgifter som tillkommer. Vi är klart intresserade av att söka tillstånd och har varit väldigt positiva och har haft en bra dialog med kommunen (Sigtuna) och vi har sett fram mot att lagen ska träda i kraft. Vårt beslut kan dock bli att vi avstår att söka tillstånd beroende på hur vi får ta oss an den kunskapshöjande delen, ökad byråkrati och ökade avgifter.

Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
Om vi ansöker och startar gårdsförsäljning kommer vi att ha öppet helger samt några vardagar under sommarsäsongen och vissa helger under övrig tid. Vi får utvärdera vad som händer.

Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
Det är inte klart ännu, men vi kommer med största sannolikhet fortsätta med provningar, visningar, försäljning av smakprover, försäljning av glas, tonic, presentförpackningar och annat samt ha bokade provningar för slutna sällskap. Beroende på hur förskrifterna kommer att utformas så kommer vi antagligen att sätta ihop olika paket som besökarna kan välja mellan med fasta tider då olika evenemang startar.

Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
Vi tycker det är bra att gårdsförsäljning tillåts och vi ser gärna att det permanentas. Vi är dock oroliga för att Folkhälsomyndighetens föreskrifter kommer att begränsa oss och andra mindre aktörer i sådan omfattning att det inte är lönt att ansöka om tillstånd. Vi ska tillägga att Sigtuna kommun, där vi befinner oss, hela tiden har stöttat oss och varit behjälpliga med att snabbt ta fram material och underlag för en ansökan även om de inte heller vet alla förutsättningar.

Fjäre Distillery

Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
Allt är bara positivt och vi ser inga större risker.

Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
En förhoppningsvis ökad besöksfrekvens.

Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
Nej det skall vara hanterbart tycker jag.

Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
Familjen kommer sköta allt som vanligt. Vi har redan 1-2 provningar i veckan. Så inga större justeringar personellt eller byggnationer.

Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
Vi kommer följa kommunens krav och godkända öppettider året runt.

Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
(Exempelvis: Smakprover, visningar, försäljning av specifika produkter, paketlösningar?)
Allt det du nämner.

Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
Detta kommer bli en spännande tid framöver.

Gingin Distillery

Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
Gårdsförsäljning blir ett bra komplement, och då tänker jag inte som ett komplement mot stora volymer utan det kommer att bli ett komplement för att nå ut med vårat varumärke då besöksnäringen är stor i Piteå.

Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
Om man ska plocka ut en fördel i det hela så blir det helt klart varumärkesbyggande. Att vi får möjlighet att sprida vårat varumärke till exempelvis långväga besökare från andra länder. Det är den största fördelen med tanke på hur lagar och regler nu är skrivna kring gårdsförsäljningstillståndet som i övrigt känns väldigt tungjobbat.

Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
Ja som det ser ut just nu så känns det som fler nackdelar och utmaningar än fördelar, och då tänker jag främst på hur lagen är skriven med ett krav på guidade visningar på minst 45min. informationen som vi behöver tillhandahålla och förmedla. Det ska genom händerna på någon och det kommer bli svårt att lösa som våran verksamhet ser ut idag. Men det känns även som att vi inte kommer ha så mycket att säga till om heller tyvärr.

Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
Vi håller just nu en dialog med våran kommun där dom dock redan nu flaggat för att vi inte kommer ha något gårdsförsäljningstillstånd i hamn förrän mot hösten så vi behöver vänta och se hur det ser ut innan vi lägger upp planen för våra upplägg.

Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
Jag tänker att det kommer bli vissa perioder som vi gör mer aktiveringar än andra.
tex. så är Piteå en stor sommarstad med mycket norska besökare sommartid och vintertid har vi mycket franska besökare så där kommer vi titta på olika upplägg.

Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
Nu går vi snart in i öppningsfasen av våran konceptbar (BAR-BAR) där vi tillsammans med Kust hotell kommer erbjuda en rad olika ginpaket både mot privatpersoner och konferensgrupper som vi håller på att sy ihop just nu.

Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
Jag tror att vi behöver få igång detta först och se hur gårdsförsäljnings-modellen verkligen kommer att fungera. Det kan mycket väl bli så att den blir för tungjobbad för oss mindre aktörer som inte har personal i ”överflöd” men det får framtiden utvisa.

Gin & Us

Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
Generellt positiva, det skapar ytterligare ett ben att stå på för små destillerier i hård konkurrens och skapar förmodligen förutsättningar för kombinations företag med besöksnäring och destilleri tillsammans.

Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
Boden där vi verkar och finns växer kraftigt just nu och vi tror nog att detta kan bli ett bra erbjudande i komplettering till själva produkterna. Samt att vi redan från början förberett vår lokal för denna typ av inriktning med besök och event.

Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
Egentligen inte, skulle isf vara om regelverk och olika riktlinjer gör själva utförande allt för administrativt tungrott.

Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
Vi kommer nog att kombinera detta med andra event i närområdet men även hålla egna dagar då det passar där man får veta mer om processer och ställa frågor och liknande i kombination med att man får med sig en flaska hem.

Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljningen?
Inte i nuläget, vi ska invänta och mjukstarta denna säsong för att känna efter vilken riktning vi vill ta med detta.

Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
(Exempelvis: Smakprover, visningar, försäljning av specifika produkter, paketlösningar?)
Allt ovan tror vi, men framförallt provsmak, event och paketlösningar i samarbete med andra besöksnäringsföretag.

Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
Vi hoppas att tanken är att den ska bli långsiktig och att man anpassar den efter kundens efterfrågan och inte gör det onödigt krångligt att utföra och hålla i.

Gotland Spirits

Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
Givetvis är vi i stort väldigt positiva till gårdsförsäljning där det kunde vara ett bra komplement till vår besöksverksamhet vi idag driver. Tyvärr är vi dock inte helt nöjda med hur förslaget är utformat idag och tänker därför avvakta och se hur våra kollegor upplever att det har fungerat och ta beslut efter det.

Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
Största fördelarna vi ser är att det skulle kunna göra våra visningar betydligt mer attraktiva och att det skulle underlätta för våra kunder då de slipper att uppsöka ett systembolag efter en visning.

Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
Idag avvaktar vi tills vi får alla handlingar på bordet. Vi har i dagsläget inte fått någon som helst information om vad som gäller och fått veta via media att regionen inte avser kunna ansluta några till gårdsförsäljning tills efter sommaren. Vår största utmaning generellt är att vi stänger för visningar och provningar under sommaren då vi redan har så mycket andra evenemang och aktiviteter runt om på ön då men det är samtidigt då det varit som mest lönsamt att ha just gårdsförsäljning.

Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
Vi har tyvärr inte tagit del av vad som kommer att gälla då mycket verkar ligga hos regionen och de har inte behandlat detta ännu men av det vi hört kommer alla regler och tillkommande kostnader göra att vi förmodligen inte kommer att ansluta oss. Så vi avvaktar helt enkelt innan vi har alla fakta på bordet.

Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
Om vi ansluter oss ser vi detta som ett bra sätt att locka fler besökare utanför säsongen då vi i dagsläget stänger för visningar under högsommaren. Det är lite dilemmat med att verka på Gotland då sommaren redan är vansinnigt intensiv. Angående öppettider är även det svårt att svara på då det beslutas på regional nivå.

Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
Om vi ansluter oss kommer vi nog att fortsätta som vi gör idag med visningar för slutna sällskap och en öppen visning där alla kan boka där vi kör en guidad tur och har provsmaknig i bränneriet. För slutna sällskap har man även möjlighet att skapa sin egna unika gin som vi destillerar under besöket och det hade varit kul om man kunde få med sig efter besöket. Vi avser även att främst sälja de produkter som alldrig når systembolaget som colabs och våra roligare destillat som vi gör i lite skala.

Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
Som sagt så vet vi I dagsläget inte om vi kommer att ansluta oss och hoppas därför att förslaget ska gå en vända till för att bli bättre. Vi kommer att utvärdera allt när vi fått all information från regionen och då de redan själva sagt att de inte tror att någon kommer att vara ansluten innan augusti så kommer vi att ta beslut efter sommaren.

Hammarby Sjöstad Destilleri

Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
Vi är såklart positiva till denna möjlighet och känner dessutom att det är en spännande tid att vara nystartat destilleri. Att dessutom ha möjlighet att sälja sorter som inte går att få tag i annars är ju varje distilleries dröm, både ur ett kreativt och ekonomiskt perspektiv. Den tråkiga delen är regleringarna och spelreglerna som ter sig komma omgärda försäljningen och att samma spelregler inte gäller Systembolaget. I nuläget är förvirringen dock stor och inga konkreta besked har ännu kommit. Som alltid vid nya lagar och regler så kommer dessa förmodligen utvecklas och förfinas kommande år.

Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
Att kunna erbjuda exempelvis unika småbatcher och kunna erbjuda alla galna experimentsatser som annars inte går att sälja är en stor fördel. Självklart är den ekonomiska delen också en möjlighet. Det blir i ett fjärde ben att stå på, utöver provsmakningar, restauranger och Systembolaget. Som kollegan brukar säga har vi ju tagit på stora skor och detta innebär en chans att växa in i dem – exempelvis i utnyttjande av lokalen och destilleriets plats.

Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
Den stora utmaningen som företag är, som jag inte är ensam om att uttrycka, så innebär reglerna att man snarare ska lyckas sälja ett evenemang snarare än drycker. Att hitta ett system där bemanning, öppettider och ekonomi samsas blir en ekvation att lösa. Ska man nämna folkhälsan i samma mening så är ju såklart korrelationen mellan tillgång och konsumtion en faktor. Jag känner dock att nuvarande utskänknings- och försäljningsmetoder har en betydligt lägre satt ribba än vad gårdsförsäljningen ter sig få.

Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
Vi planerar att få igång gårdsförsäljningen så snart detta är möjligt och väntar på besked vad gäller kunskapsprov och datum då ansökan kan skickas in. Preliminärt kommer försäljningen ingå i befintliga aktiviteter såsom ginprovningar eller destillerivisningar.

Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
Frågan om öppettider återstår att se. Statistiskt vill jag minnas att majoriteten av alkoholen på Systembolaget köps på fredag och lördagar. Detta blir såklart något att förhålla sig till.

Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
(Exempelvis: Smakprover, visningar, försäljning av specifika produkter, paketlösningar?)
I stort så täcker givna exempel de planer vi har. Eventuellt kan speciella evenemang komma där små batcher kan säljas exklusivt till någon form av medlemsgrupp el. liknande.

Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
Gårdsförsäljningen är såklart ett litet steg bort från monopolsystemet och kan potentiellt sia om en framtid med ytterligare avregleringar. Som företag upplever vi möjligheten till ett mindre beroende av Systembolaget som positivt då de inte alltid är så lätta att ha göra med. Realistiskt sett är jag något skeptiskt till att nuvarande lagstiftning möjliggör någon större försäljning på nivåer som skulle konkurrera med Systembolaget.

Klocktornet Destilleri

Vår grundinställning är att gårdsförsäljningen är något positivt för både oss små hantverksdestillerier, men framförallt för konsumenten som får en förhöjd upplevelse i och med att dom kan ta med sig ett ”minne” hem.

Pratar man rent ekonomiskt finns det en viss uppsida men inget vi bedömer kommer förändra verksamheten i grunden så att säga. Framförallt är vi glada för konsumenten som kan uppleva alla sveriges hantverksdestillerier på ett bättre sätt.

För oss som ligger i det gamla klocktornet precis under Musselbaren har vi ett flöde av gäster som hade varit en stor möjlighet för oss om det inte var så att flaskköpet måste föranledas av en 45 minuters provning, vilket gör det väldigt svårt att på ett spontant och naturligt sätt berätta för gästen om destilleriet innan de kan köpa med sig en flaska hem. Istället måste man helt enkelt fortsätta med att hålla planerade provningar där man kan räkna med en högre förtjänst i form av några extra sålda flaskor.

Vi kommer troligtvis att fortsätta jobba med provningar på samma sätt som vi gör nu, ett 90 minuters upplägg där gästen får 6 olika provsmak av vårt sortiment samtidigt som vi berättar vår historia ihopkopplat med ginens och snapsen historia. Sedan avslutar vi med en tur i destilleriet där gästen får se hur allting tillverkas och har gott om tid att ställa alla frågor som kommer upp. Med den skillnaden att gästen sedan även får chansen att köpa med sig en flaska hem helt enkelt.

Vi känner fortfarande att det finns en del oklarheter och vi har tagit kontakt med politiker för att sätta oss ner och få lite mer klarhet i hur allting kommer se ut och vilka möjligheter man faktiskt har.

Vår uppfattning i nuläget är alltså att det är ett steg i rätt riktning (och att man på sikt förhoppningsvis lättar på reglerna), att det blir en mycket trevligare upplevelse för kunden och samtidigt en liten extra möjlighet för oss att få ut våra flaskor och binda ihop dom med ett minne och en upplevelse.

Kurjovikens Bränneri

Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
Gårdsförsäljning som koncept tycker vi är jättebra och något som kan höja statusen hos småskaliga producenter, att handla närodlat och lokalt tillverkat ligger i tiden och borde även gälla dryckesproduktion. Det vi tycker försvårar är otydligheten i regelverken, lokala tolkningar av riktlinjer från Folkhälsomyndigheten kan leda till att olika regioner kommer har lite olika förhållningsregler, det kommer försvåra både för konsumenter och producenter. Vi är också oroliga att det blir för stora regleringar och regelverk runt gårdsförsäljning vilket leder till administrativa påslag och merkostnad.

Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
Då vi också har vårt gästkök där man kan komma och under ledning få lära sig om processen och tillverka en helt egen unik gin så kan gårdsförsäljningen vara ett stort plus för oss, här kanske man kan framöver kan ta med sig en flaska av sin egen gin istället för att beställa den via systembolaget. Eller köpa med sig någon av våra andra produkter i väntan på sin egen gin. Kurjoviken som plats vill vi gärna växa med som destination, här kan gårdsförsäljningen hjälpa till i paketet Kurjoviken (som innefattar området, Restaurang och destilleri)

Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
Utmaningar och nackdelar som vi ser det är ev. regelverk och otydlighet från staten. Då öppettider och mängder att sälja regleras har vi svårt att se att det påverkar folkhälsan på något negativt sätt.

Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
Vi kommer att anpassa våra ginprovningar och gästkök i enlighet med de regler som kommer.

Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
Inte som vi ser det idag, vi kommer fortsätta med befintlig bemaning och befintliga evenmang i den närmaste framtiden

Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
Provningar, gintillverkning samt visningar med matpaket.

    Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
    Vi hoppas det slår väl ut och att det kan vara till gagn för småskaliga producenter.

    Kyflinge Gin

    Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
    Vi tycker att det är ett välkommet steg för småskaliga dryckesproducenter. Självklart bra att vi kan sälja en flaska här och där till de som besöker oss. Men med de regler som Folkhälsomyndigheten föreslagit är löjeväckande. Du kommer såklart få samma svar från alla, men vem vill informera vuxna människor om alkoholens skadeverkningar på en tillställning i ett spritdestilleri.

    Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
    Att kunna erbjuda våra besökare som vi har idag att kunna köpa med sig vår produkt. Det är kul!

    Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
    Ja, det är årets skämtlag. Nu ska småskaliga destillerier som knappt överlever behöva göra nya kunskapsprov, meddela vuxna besökare om skadorna kopplat till alkohol. Vi menar att riksdagen bör besluta om en likadan lag kopplat till socker, som förmodligen är en större skadeverkare och kostnad för Sverige.

    Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
    Inga planer ännu.

    Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
    Nej.

    Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
    Vi kommer köra på som tidigare. Men har funderingar på att ha speciella ”paket” som enbart kan köpas vid besök hos oss. Men vi får se, gårdsförsäljning är en lag som vi inte är säkra ”flyger”.

      Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
      Vi tänker att politiken i Sverige inte helt är insatt i vad småskaliga alkoholproducenter kämpar med. Om Sverige vill gynna det lokala och småskaliga så bör man fundera kring vad som gör för att dessa aktörer ska finnas kvar. Annars blir det Gibsons till alla.

      LISCH Spirits

      Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
      Vi ser positivt på att gårdsförsäljning nu blir verklighet – men med en försiktighet.
      De regelverk och begränsningar som är föreslagna innebär att gårdsförsäljning i praktiken kan bli kostsamt och komplext för små och mellanstora aktörer att driva på ett lönsamt sätt.
      Vi är däremot redo att bli positivt överraskade och hoppas att detta blir ett första steg mot att skapa bättre och mer hållbara förutsättningar för mindre producenter – ekonomiskt, socialt och miljömässigt.

      Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
      Den största möjligheten för LISCH Spirits är att skapa en närmare kontakt med våra kunder och ge en fördjupad förståelse för vårt varumärke, vårt hantverk och vår produktionsfilosofi. Gårdsförsäljningen ger oss potential att på plats berätta vår historia, ge smakupplevelser och skapa ett mervärde utöver själva produkten. Samtidigt ser vi det som ett verktyg för att bygga varumärkeslojalitet och långsiktig tillväxt snarare än en primär försäljningskanal.

        Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
        Den största utmaningen vi ser är den administrativa och regulatoriska bördan som gårdsförsäljningen medför. Tillstånd, kontroll och begränsningar riskerar att göra den praktiska genomförbarheten relativt dyr och resurskrävande i förhållande till försäljningsvolymen. Det finns även en risk att begränsningarna hämmar möjligheten att skapa en riktigt attraktiv kundupplevelse om inte regelverket fortsätter utvecklas.

        Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
        Vår strategi är att i första hand säkra alla nödvändiga tillstånd och skapa interna rutiner för att säkerställa att verksamheten följer lagar och riktlinjer. Vi kommer att utveckla ett mindre, kvalitetsfokuserat besöksupplägg där fokus ligger på varumärkesupplevelsen – inte på volymförsäljning. Vi kommer arbeta stegvis, där vi anpassar upplägget efter efterfrågan och erfarenhet.

        Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
        Vi ser en naturlig koppling till vår- och sommarsäsongen, där både väder och turism skapar bättre förutsättningar för besök och upplevelser. Öppettiderna kommer sannolikt vara begränsade och fokuserade på vissa perioder och eventuella bokningsbara visningar.

        Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
        Vi kommer att erbjuda en helhetsupplevelse där besökaren kan:
        – Lära känna LISCH Spirits och vår filosofi kring hantverk och hållbarhet
        – Provsmaka utvalda produkter
        – Köpa exklusiva småbatcher och limiterade utgåvor
        – Delta i paketerbjudanden som kombinerar visning, smakprov och köp
        – Vårt mål är att varje besök ska kännas personligt och fördjupa relationen till varumärket.

          Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
          Vi ser gårdsförsäljningen som ett första viktigt steg för att stärka småskalig svensk dryckesproduktion och turism. Vi hoppas att regelverket på sikt kan utvecklas för att underlätta för fler aktörer att driva verksamhet på ett ekonomiskt och praktiskt hållbart sätt. För LISCH Spirits handlar gårdsförsäljningen inte bara om direktförsäljning, utan om att skapa långsiktiga relationer och bygga svensk dryckeskultur för framtiden.

            Lottenlund Estate AB

            Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
            Är mycket positiv till gårdsförsäljning. Ser det som ett första steg att eliminera monopolet. Många är positiva till Systembolaget och de gör ett jättebra jobb med personal som besitter mycket kunskap, generösa öppettider, geografiskt väl utspridda. Sedan finns det några negativa aspekter såsom att Systembolagets inköpsregler är anpassade till de stora drakarna, offerter majoritet utifrån inköparnas önskemål samt att de inte får lyfta lokala produkter. I framtiden finns Systembolaget kvar men inte som monopol och vi ser licensierade butiker växa upp i städerna, som specialiserat sig. Jag drömmer om en butik i Helsingborg city som säljer enbart svenska alkoholhaltiga produkter såsom gin, vin, öl mm. Möljigheterna med gårdsförsäljning är att vi kan höja våra marginaler vid försäljning, kan jobba vidare med vingårds och destillat turismen, något vi redan arbetar ganska mycket med idag. Vi kommer utveckla hela vår besöksportfölj för att generera så många intressanta provningar som möjligt så att det finns att välja på eftersom kunderna måste genomgå ett kunskapshöjande evenemang varje gång de önskar handla. Kritiken är väl till de förslag på regler som FHM satt upp och som vi ska få svar på i mitten på maj. Kritiskt är också att det har gått alldeles för lång tid och nu finns det ingen möjlighet att få detta på banan till den 1 juni eftersom vi också först kan ansöka den 1 juni. De olika myndigheterna verkar inte redo såsom Länsstyrelsen som verkar vara en bromskloss i systemet och vi vet att kommuner har 3 månader på sig att utreda en ansökan. Så detta kommer ta tid.

            Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
            Vi är mycket positiva till den besöksnäring vi kan utveckla och att få träffa ännu fler konsumenter, samtala kring gin och få en bättre förståelse för marknaden samt att marknaden får en förståelse för våra processer och allt det arbete som ligger bakom en produkt och även bakom hantverket.

            Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
            Det är ju en nackdel att det är begränsning hur mycket kunden får handla samt att de måste gå igenom ett kunskapshöjande evenemang varje gång. Dessutom är det ju en nackdel att resp kommun får bestämma öppettiderna, så då kommer det att variera mellan kommunerna, där vissa kommuner kommer vara generösa med öppettider, dvs mån-sönd kl 10-20 och vissa andra kommer vara mycket stränga, tex ha stängt på söndagar. Det blir en tydlig orättvisa mellan producenterna fast vi egentligen går under samma lag. Utmaningen blir att förklara detta för svenska konsumenter, att de måste gå ett kunskapshöjande evenemang varje gång och dessutom betala för det. Så gårdsförsäljningen gynnar nog mest turister, både utländska och svenska turister.

            Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
            Vi har redan en byggnad som kommer inredas till en trevlig gårdsbutik och vi kommer att utöka vår besöksverksamhet till flera olika provningar och testa lite olika kocept och tema. Vi har redan anställt en person för att hålla i provningar och kommer anställa en till under sommaren. Vi kommer söka den 1 juni och förhoppningsvis skriva provet den 1 juni om kommunen arbetar fram en plan hur snabbt detta kan genomföras.

            Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
            Öppettiderna är ju något kommunen beviljar men generellt under året tänker vi varje dag under sommarmånaderna och 1-2 dagar i veckan under resten av året.

            Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
            Jag svarade lite grann på denna fråga redan i fråga 1. Att monopolet måste upphöra på sikt. Tycker inte det är ok att omyndigförklara hela svenska folket. Den gällande alkohollagstiftningen är över hundra år gammal och svenskarna har utvecklats, till det bättre och vi har lite grann lämnat spritbältet och konsumerar alkohol lite mer sofistikerat idag. Trenden på världsmarknaden är också att fler söker lägre alkohol och det alkoholfria sortimentet växer hela tiden. Befolkningen är mer utbildad idag och mer brydd om sin hälsa. Vi lever allt längre och vill ha en bra ålderdom utan krämpor. Informationen är också enklare att ta till sig idag så svenska folket är mer upplyst. Jag tänker att det är en försöksperiod på 6 år och om vi visar oss att vi sköter oss kan reglerna luckras upp på sikt, utan begränsningar på hur mycket man får köpa och utan kunskapshöjande evenemang som det är i Finland.

            Bottenvikens Bryggeri / Lule River Distillery

            Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
            Vi är väldigt positiva till att det händer. Vi hoppas att det är ett bra första steg när det kommer till en anpassning av alkohollagen till att bli mer anpassad för vår tid. Som den är nu är den förlegad och att politiken börjat våga röra i den är vi väldigt glada för. Med gårdsförsäljningen kan vi nu säga ja till alla vi innan behövt säga nej till.

            Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
            Vi har redan idag en provningsverksamhet kring både öl och destillat och nu kan vi berika den upplevelsen ytterligare med att besökarna också kan köpa med sig hem och kanske också kunna bjuda sina vänner på. Vi hoppas att detta ska göra att fler kan hitta till våra produkter på Systembolaget också.

            Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
            Inte med försäljningen som sådan, däremot verkar det ju som att de regler som satts upp för att få sälja är så snäva att både vi och besökarna kommer tycka att det är löjligt till en gräns som är svår att förstå.

            Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
            Till en början kommer vi bara ha försäljning i samband med den provningsverksamhet vi har redan idag. När förutsättningarna blivit mer klara och vi fått ha en bra dialog med kommunen så hoppas vi kunna göra anpassningar av våra lokaler för att mer löpande kunna ta emot besökare och ha försäljning.

            Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
            Vi hoppas att kunna ha det i framtiden men som det ser ut idag så är förutsättningarna och marginalerna för små för att hålla nära timmeslånga besök för drop-in-gäster. Vi får helt enkelt se hur vi gör.

            Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
            Som det ser ut nu så kommer det nog handla om att erbjuda fler öppna provningstillfällen på tider då det inte stör produktionen. Då kommer vi informera om alkoholens skadeverkningar, berätta om hantverket och produkterna och erbjuda provsmakning. För destillaten tittar vi på försäljning i mindre förpackningar också så att kunderna kan köpa flera olika produkter.

            Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
            Vi hoppas att man i framtiden kan hitta en mer öppen hållning till hur försäljningen får gå till. Att vi som med dagens förslag ska informera om alkoholensskadeverkningar kommer bara leda till att det blir löjligt, att besökarna förminskas och att landets producenter får ett ypperligt tillfälle om att få svenskar och turister att förstå vilket löjligt land vi bor i. För att kunna få någon ekonomi i försäljningen och kunna erbjuda olika paket tror jag också att det hade varit bra om tidsgränsen för ett besök sattes mycket lägre kanske 10-15 minuter.

            Luleå Hamnstad Destilleri

            Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
            Vi tycker att det är bra! Det blir roligt att kunna besöka destillerier och få ett ansikte bakom produkten.

            Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
            Vi hoppas att regelverket kring gårdsförsäljning inte blir för krångligt, så att viljan att erbjuda detta inte försvinner hos destillerierna.

            Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
            Att vi skulle få möjlighet att visa upp vår produkt, destilleriet och oss som företagare till de som är intresserade.

            Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
            Den största farhågan som vi ser är att det innebär extra administrativt arbete och avgifter. Dessutom kommer det troligtvis innebära mycket arbete som kanske blir svårt att räkna hem.

            Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
            Vi kommer nog att avvakta med att starta igång gårdsförsäljning och se fördelar och nackdelar innan vi går vidare med en ansökan.

            Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
            Ja, då vi har andra jobb som huvudsyssla skulle vi troligtvis ha öppet för gårdsförsäljning under en dag per helg.

            Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
            Om vi skulle ha gårdsförsäljning skulle vi erbjuda provsmakning, rundvandring samt försäljning av vår produkt Luleå Hamnstad Gin.

            Lydén Distillery

            Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
            Vi ser mycket positivt på att gårdsförsäljning nu blir verklighet. Det är ett efterlängtat steg för att stärka den svenska dryckesnäringen och ge småskaliga producenter möjlighet att möta sina kunder direkt. Det skapar också bättre förutsättningar för turism och lokal ekonomi. Samtidigt är det viktigt att regelverket utformas på ett sätt som är praktiskt genomförbart och inte innebär onödig administration eller orimliga begränsningar.

            Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
            För oss innebär det en chans att bygga en ännu starkare relation med våra kunder. Att kunna erbjuda hela upplevelsen – från rundtur i destilleriet till smakprov och direktförsäljning – skapar mervärde. Det öppnar även upp för att utveckla nya produkter för besökare, och stärker vår roll som en destination i regionen.

            Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
            Utmaningarna handlar främst om att navigera nya regelverk, det finns en risk att systemet blir för byråkratiskt, vilket kan hämma utvecklingen istället för att främja den. Vi hoppas att beslutsfattarna har en nära dialog med branschen för att undvika det.

            Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
            Vi kommer i första hand att erbjuda gårdsförsäljning i samband med våra provningar, som vi idag genomför 2–3 gånger i veckan. Det känns som ett naturligt steg att låta besökarna ta med sig en flaska hem efter att ha fått uppleva både vår berättelse och våra smaker på plats.

            Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
            Det är svårt att säga exakt i dagsläget. Vi kommer att anpassa öppettiderna utifrån efterfrågan och evenemang i närområdet, och löpande utvärdera vad som fungerar bäst. Vårt mål är att vara tillgängliga när intresset är som störst, samtidigt som vi behåller en hållbar och kvalitativ verksamhet.

            Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
            Vi kommer att erbjuda guidade visningar och provsmakningar med möjlighet att köpa våra produkter på plats. Vi vill att ett besök hos oss ska vara en helhetsupplevelse med fokus på kvalitet och hantverk.

            Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
            Vi ser detta som en viktig milstolpe för svensk dryckeskultur. Om det genomförs på rätt sätt kan det bidra till en blomstrande småskalig dryckesnäring, ökad turism och ett större intresse för lokalt hantverk. Vi hoppas på en fortsatt konstruktiv dialog mellan bransch och myndigheter, där syftet är att utveckla – inte begränsa – potentialen i det här initiativet.

            Mill Gin

            Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
            Vi hoppas att detta ska bli en möjlighet för mindre destillerier att öka på som omsättning och kunna prata om sina kvalitetsprodukter till kunder, istället för att vara en anonym produkt i beställningssortimentet. Så vi är positiva.

            Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
            För oss betyder det att vi kan få ett ökat kundunderlag och att vi kan öka vår omsättning, som i sin tur betyder att vi kanske kan börja leva på vår verksamhet.

            Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
            Tyvärr så är det alltför mycket byråkrati som förmodligen kommer att sätta käppar i hjulet. Utmaningen kommer nog att vara att få alla att följa alla regler, men det kommer nog att vara snårigt, eftersom det kommer att vara mycket att tänka på.

            Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
            Vi har idag ett provsmakningstillstånd som antagligen behöver utökas. Vi har inte fått något svar från vår kommun hur det ska gå till än, men det verkar som att man får ansöka from 1/6 och sen tar det ett antal veckor innan tillståndet är godkänt. Har vi otur så har vi inget tillstånd förrän i slutet av sommaren, när säsongen är över i Fjällbacka.
            Tanken är att vi ska köra ginprovning i destilleriet.

            Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
            Vi tänker köra hela året men Fjällbacka är extremt säsongsbundet så den mesta försäljningen kommer nog att ske på sommaren.

            Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
            Vi kommer att anordna provning och visning samt även sälja vissa specifika produkter.

            Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
            Jag tycker att det tillägget som Folkhälsomyndigheten har gjort, som inte var med i förslaget från början, är att försvåra extremt mycket för alla. Om vi på destilleriet ska stå och informera om alkoholens skadeverkningar i 15 minuter samt lämna ut en broschyr för att få sälja 70 cl sprit, så ska Systembolaget göra samma sak. Där kan du bära ut hur mycket du vill utan att ifrågasättas. Jag tror och vet att många kommer att strunta i gårdsförsäljning på grund av allt detta.

            Möckelsnäs Bränneri

            Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
            Vi tycker det är ett mycket positivt steg för svensk dryckeskultur och landsbygdsutveckling. Gårdsförsäljning skapar nya möjligheter för småskaliga producenter att möta konsumenter direkt och bygga starkare relationer kring hantverket. Samtidigt hade vi gärna sett en något enklare byråkrati kring tillstånden – det får inte bli så krångligt så det förstör kreativiteten och blir en börda för mindre brännerier och bryggerier.

            Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
            För oss innebär det att vi får möjlighet att skapa en ännu starkare upplevelse på plats. Att kunna erbjuda besökare smakprov, visa produktionen och sälja en flaska vid intresse – det skapar en helhet som stärker både vårt varumärke och upplevelsen för besökare.

            Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
            En utmaning kan vara den administrativa bördan, särskilt för små aktörer. Om regelverket blir för komplicerat eller kostsamt riskerar det att kväva den innovation och kreativitet som annars kunnat blomstra. Det är viktigt att lagstiftningen ger verkligt utrymme för småskalighet.

            Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
            Vi har redan börjat se över hur vi kan anpassa vår lokal och vår organisation för att möta regelverk och besökarnas förväntningar. Men vi kommer göra det i vår takt. Fokus har alltid varit på hantverket och att ha kul, och så kommer det fortsatt vara 🙂

            Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
            Ja, vårt mål är att ha gårdsförsäljningen öppen under helger och högsäsong, särskilt sommartid. Men vi vill göra det bra och inte få i ordning allt för fort – det ska kännas speciellt att komma hit.

            Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
            Vi planerar såklart att erbjuda guidade visningar, smakprovningar och möjlighet att köpa våra produkter direkt på plats. Men exakt vad det innebär är det för tidigt att säga.

            Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
            Vi tror att detta bara är början. Gårdsförsäljning kan bli ett viktigt nav för både turism och lokal livsmedelsproduktion. Om det görs rätt kan det bidra till hela landsbygden – inte bara för producenter utan också för besökare och andra lokala aktörer.

            Nacka Bryggeri

            Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
            Ja det är toppen och på tiden. Eftersom vi producerar förhållandevis dyra hantverksprodukter så anser vi att bidrar till minskad total alkoholkonsumption om fler lägger mer av sina pengar och sitt intresse på dyrare hantverksdrycker och mindre på lågprisöl på Systembolaget t ex. En utveckling mot att konsumera långsamt med finess. En annan fördel är att vi på detta sätt får större möjlighet till direktkontakt med våra lokala medborgare som för små hantverksbryggerier ju är de faktiska kunderna.

            Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
            En möjlighet till en viss ökning av vår försäljning. Nödvändigt för att överleva ekonomiskt. Lokala hantverksproducenter är ju helt beroende av lokala konsumenter och i de flesta andra branscher har det alltid varit naturligt men inte för alkoholproducenter. Direktkontakt med lokala konsumenter är viktigt för varumärket och att få konsumenter att intressera sig för och ära sig och förstå vad hantverkdrycker står för.

            Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
            Det är mer logistiska med själva hanteringen och personal för det.

            Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
            Vi kör igång så fort vi kan med ansökningar och allt som behövs. Har redan dialog med kommunen sedan en tid. Ingen organisatorisk förändring. Vi har inte råd med extrapersonal på ett bra tag utan vi kommer att erbjuda gårdsförsäljning i anslutning till våra ölprovningar som har regelbundet. Då har vi personal på plats och informationskravet torde vara uppfyllt i och med provningen som är på 2 timmar då vi visar bryggeriet, visar och förklarar hur vi brygger, går igenom olika malt-, humle-, jäst- och ölsorter, visar och berättar om våra öl och provsmakar ett antal.

            Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
            Nej inte till en början. Vi vet för lite om regelverket och allt kring eventuell ”butiksliknande” försäljning så det får vänta ett tag. Där är ju också personalutmaningen större. Men i framtiden gissningsvis kanske fredagar kl 17-19 och lördagar 12-15 eller något sådant. Inte alls genomtänkt ännu.

            Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
            Efter ölprovningen får deltagarna välja vad de vill köpa. Förhoppningsvis något de provat men också av annat som vi har. Vi har ju ca 20 olika ölsorter, 4 ginsorter, 1 akvavit och en färdig gin&tonic. Allt på flaska.

            Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
            Det är för tidigt egentligen. Men helt säkert kommer tjänsterna att utvecklas en hel del när vi har klart för oss allt som gäller. Det är ju inte alltid självklart att bara för att man får sälja något så är det lönsamt. Det kan förutom extra personalkostnader kanske tillkomma olika tillståndskostnader, inspektioner, kanske speciell redovisning m m. Vi får se.

            Nordkust Destilleri

            Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
            Det känns som ett naturligt steg och inte minst för kunderna att kunna införskaffa på plats de produkter de önskar. Det känns som en viktig pusselbit för oss småskaliga framförallt. Sen återstår det att se när detta implementeras, det är snarare då eventuell kritik kan uppstå.

            Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
            Möjlighet att träffa kunder och intressenter på en mycket mer nära nivå samt att själva kunna vara en del av försäljningen av vår produkt, utan mellanhänder. Tydligare kunna visa på lokalt förankrad produktion till de kunder som gillar småskaligt och att stötta lokala aktörer i sitt område.

            Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
            Utmaningarna för oss kommer främst gälla personal, regelbundna öppettider och schemalagda visningar. Gällande nackdelar så ser vi inga direkta nackdelar för oss personligen i dagsläget, det kommer nog utkristalliseras när de första pionjärerna sätter i gång i sommar.

            Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
            Under utarbetning, men initialt kommer vi inte kunna dra igång gårdsförsäljning den 1 Juni i år som vi kanske hade som vision när detta först nådde våra öron. Detta just pga öppettider och personal, så under sommar 2025 kommer Nordkust tyvärr inte erbjuda någon gårdsförsäljning.

            Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
            Troligtvis; det beror ju även lite på vad som gäller i respektive kommun. Stockholms kommun, där vi har vår huvudproduktion nu, möjliggör ju endast försäljning under Systembolagets öppettider. Vilket för oss blir något problematiskt då vi inte kan vara i produktionen under dessa tider.

            Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
            Under utarbetande, men initiala tankarna är mer fokus på provning med kunskapshöjande information än rundvandring i destilleriet. Detta då vi inte kan ta emot besök i destilleriet än, pga dess storlek.

            Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
            Kul att få vara med på resan som småskalig producent, dock tycker vi att det bör vara samma reglar gällande öppettider i hela landet. Begränsade öppettider som föreslagits i Stockholms kommun gör att det blir olika spelregler, vilket känns som ett underligt beslut. Vi öppnar således upp alternativet att flytta produktionen till angränsande kommun istället, för att möjliggöra mer flexibla öppettider under helgen.

            Norrbottens Destilleri

            Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
            För oss som driver ett destilleri på landsbygden med 27km till närmsta Systembolag så fyller gårdsförsäljningen ett stort behov som vart saknat tidigare, framförallt från internationella gäster som rest långt och som ofta har ett väldigt tight tidsschema. Vi ifrågasätter fortfarande regelverket kring gårdsförsäljningen och vi anser att den utlovade frihetsreformen kommer med för mycket regler, och det kommer bli svårt för många att allokera de resurser som krävs.

            Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
            Trots vår geografiska placering som Sveriges nordligaste destilleri så ligger destilleriet precis vid E4/E10, vissa dagar kan det passera upp emot 40 000 bilar.

            Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
            Läs ovan.

            Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
            Planen är att komma in med en ansökan så fort det är möjligt.

            Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
            Vi kommer ha schemalagda dagar då vi håller öppet för bokning.

            Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
            Nu i sommar så försöker vi hinna med att få till en uteservering på destilleriet och flytta vårt populära koncept med stenugnsbakade pizzor och cocktails till destilleriet. Programmet kan komma att ändras lite över året men huvudkonceptet med guidad rundtur och spritprovning kommer vara återkommande.

            Norrtälje Bränneri

            Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
            Detta är ett paradigmskifte i svensk dryckeshistoria, så vi är förväntansfulla! Kristina, grundare av Norrtälje Bränneri och femte generationen på gården, har varit drivande i frågan om gårdsförsäljning sedan starten för snart 25 år sedan. Det är ett glädjande besked för alla småskaliga producenter, och inte minst för besökarna som kommer till destilleriet och får sätta en guldkant på sitt besök. Utöver en förhöjd upplevelse för gästerna, så leder gårdsförsäljning förhoppningsvis till fler arbetstillfällen på destillerierna och i förlängningen till en levande landsbygd. Lägg därtill alla de besökare som kommer lära sig massvis om hantverksmässig framställning i samband med sina besök. Vi kanske får se en mer etablerad Swedish gin trail/whisky trail/distillers trail eftersom vi har så många skickliga producenter i hela Sverige?

            Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
            Den största fördelen är att detta driver ett intresse för närproducerade och hantverksmässiga drycker! Förhoppningsvis är fler personer nyfikna på att besöka vårt bränneri trots att det är beläget ute på landsbygden, och vi får möjligheten att visa och berätta om våra fruktträd och om vårt hantverk. Många gäster lämnar bränneriet med en ”aha-känsla” och en mycket större förståelse för råvarorna och för arbetet bakom våra drycker! ”Ni GÖR verkligen ALLT här på plats! Det kunde jag aldrig tro!” är en vanlig kommentar från gästerna.

            Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
            Detta är en utmaning att få fram till alla besökare, och det behöver verkligen understrykas: denna reform innebär inte att destillerierna blir som butiker dit man kan åka och köpa alkohol hur som helst. Köpet förhöjer själva besöksupplevelsen och måste ha koppling till det kunskapshöjande evenemanget.

              ((Föreskrifterna och egenkontrollen är relativt omfattande, och det har påtalats att det finns en risk för att de enskilda kommunerna gör olika bedömningar i sin tillsyn, tillståndsgivning och öppettider. Det betyder att producenterna inte kommer att få agera under samma villkor, vilket givetvis är beklagligt.))

              Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
              Vi ska försöka ligga i framkant! Förhoppningsvis får vi tillståndet innan vi öppnar vårt sommarcafé den 9 juli. Vi har redan anställt guider för att kunna ha guidade turer som går av stapeln en gång i timmen, och vi bygger om vårt Punschotek till en liten gårdsbutik.

              Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
              Ja, under sommaren har vi öppet med sommarcafé och guidade turer onsdag-lördag. Under vår och höst har vi sannolikt öppet på helgerna, men det återstår att se hur kommunen beslutar om öppettiderna.

              Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
              Vi kommer erbjuda allt från guidade turer till dryckesprovningar, avsmakningsmenyer och exklusiva fatkällarvisningar. Man får anmäla sig till vårt nyhetsbrev : )

              Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
              Vi på Norrtälje Bränneri brukar säga att vi förvaltar det svenska dryckesarvet. Detta är en tidsbegränsad lagstiftning som ska utvärderas efter sex år, och förhoppningsvis tas den emot väl av både besökare och bransch så att den lever vidare och kan utvecklas in i framtiden.

              One Nine Spirits

              Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
              Vi har i dagsläget visningar i medel lite mer än en gång per vecka och vi tänker att en försäljning blir enkelt en del av dessa. När vi läser första förslagen till föreskrifter från FHM blir det dock mindre intressant med försäljning. Vi väntar in de slutgiltiga, hoppas de blir mer
              realistiska och tar ställning då. Hur eller hur kommer de redan nu populära visningarna fortsätta.

              Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
              Hur krångligt/begränsat det än blir i detta första steg av att vi som tillverkare får sälja våra egna produkter är jag övertygad som att det kommer bli ett lyft för medvetenheten kring mat- och dryckeshantverket. FHM oroar sig att det blir negativ påverkan på folkhälsan. Jag är
              av uppfattningen att vi med gårdsförsäljningen istället kan få konsumenter som med stolthet berättar om olika ställen de besökt, produkter, smaker, etc. Jag tror vi kan få se att de går från att köpa mer av en billig produkt till att köpa färre men dyrare och av bättre kvalitet. Där är besöket/mötet avgörande och gårdsförsäljningen ett bra tillägg till visning med provsmakning. Systembolaget kommer alltid vara den spelare som erbjuder bäst APK (alkohol per krona) med billig öl på flak, sprit i PET och vin i bag-in-box. Ja såklart även privatimport från t ex Tyskland.

              Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
              Att själva kunna sälja till konsument gör att vår serie med små exklusiva produkter kan nå konsumenter. I dagsläget är det endast möjligt sälja dessa till bar/resturang-kunder.

              Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
              Inga direkta nackdelar/utmaningar med själva försäljningen i sig. Dock ser vi ett hot mot den praktiska möjligheten att sälja och det är regelverket från FHM.

              Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
              Vi har redan nu dialog med kommunen om tillstånd. De är jättebra och helt på tårna för att stötta enligt det regelverk som blir gällande. Rent praktiskt blir det att vi efter eller i slutet av en visning går via en del i lokalen där vi kan exponera våra produkter.

              Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
              Försäljning kommer finnas alla dagar och alla säsonger efter förfrågan och enligt de regler som sätts.

              Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
              Vi tänker spontant att vi erbjuder visning med eller utan smakprovning. Det finns redan idag även om de flesta köper visning med smakprovning. Vi kommer som idag ha att grupper (10-25 personer) kan boka eller att man som besökare köper biljett/biljetter till vad vi kallar ”öppen visning” dvs att allmänheten kan köpa biljetter styckvis till en i förhand utlyst dag/tid.

              Qvänum

              Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
              Vi är absolut för gårdsförsäljning! Vi ligger dock lite offside så detta är inget som kommer bidra jättemycket till försäljningen.

              Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
              Att få utbilda de besökare vi har på framförallt provningar om vad just hantverksdryck är. Alldeles för många nu som ”leker” bryggeri och destilleri i våra trakter. Samt att vi tänker att vi utökar och gör en lite större gårdsbutik med tex goa lokala ostar, korvar, marmelader osv.

              Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
              Ja att den utbildande (45min) tiden är för lång som nu krävs utav oss. Detta gör att vi inte kommer kunna använda gårdsförsäljningen till de som bara svänger förbi och vill kika, lyssna och handla. Det har vi inte tid eller råd med tyvärr. Tiden skulle varit kortare för att detta skulle vara möjlig.

              Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
              Vi kommer inte anställa någon för just detta ändamål. Och du har lite svar i fråga 2 också.

              Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
              Nej utan vi kommer följa tiderna som kommunen sätter för oss.

              Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
              Just nu har vi bara planerat för att fortsätta ha de provningar vi har. Och då får man tillfälle att köpa.

              Revsunds Distillery

              Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
              Vi tycker det är ett steg i rätt riktning men alla hinder man kommit på hos Folkhälsomyndigheten är vi väldigt kritiska till precis som det har kommenterats i många artiklar. Man har också missa blanddryck i propositionen som det verkar, dvs RTD drycker hanteras som spritdryck fast den inte är starkare än en öl.

              Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
              Vi gör ju mycket av dessa arrangemang och vi producerar både öl och sprit.

              Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
              Ökade kostnader och väldigt små volymer samt diskriminering av återkommande besökare som ska behöva deltaga i avancerade arrangemang för att få handla.

              Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
              Vi har anställt en person till i produktionen samt planera för mer öppet i taproom med fasta arrangemang som man kan boka in sig på. Vi skickar in ansökan troligtvis v21 eftersom Folkhälsomyndigheten avser att spika reglementet under v20 enligt deras webbsida.

              Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
              Ja vi kommer prova oss fram lite sedan är det bokningarna övrig tid som styr.

              Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
              Smakprovningar, Guidade turer, En blandning med fysisk och digitala evenemang. Vi kommer inkludera samtliga produkttyperna i arrangemangen så kunden kan bestämma vad de vill köpa under tiden de är på arrangemanget.

              Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
              Som sagt ett steg i rätt riktning sedan är det väl så att vad man kommer fram till efter att läst remissvaren så vet vi hur bra förutsättningarna blir. Vi har själva fått vara med och tycka både med besök från Folkhälsomyndigheten samt i remissvar.

              Saturnus

              Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
              I grunden är vi glada över att det blir gårdsförsäljning i Sverige. Däremot tycker vi det är synd att det finns ett volymtak för producenten, vilket innebär att om man producerar över 75 000 liter sprit får man inte bedriva gårdsförsäljning. Detta är fel av två anledningar.

              Vårt hantverk är inte mindre bara för att vi producerar mer. Vår destilleringspanna har varit i bruk i 120 år, vi jobbar med fantastiskt fina råvaror och vår nivå av hantverk och småskalighet är hög. Sättet vi skapar vår dryck skiljer sig inte nämnvärt från hur andra i branschen gör och därför borde vi inte exkluderas på grund av att vi har vuxit och säljer en viss volym.

              Det andra problemet med förslaget är att det är tillväxthämmande. Säg att ett destilleri idag ligger under produktionsgränsen på 75 000 liter för att få bedriva gårdsförsäljning. Detta destilleri tar fram fantastiska produkter och med hjälp av gårdsförsäljningen får man bra drag i bolaget. Sen lyckas man lite för bra och säljer mer än 75 000 liter. Då måste man sluta med gårdsförsäljning och kanske även den besöksverksamhet man byggt upp men som nu är svår att få lönsamhet i utan försäljningen. Ska destillerierna planera för att max sälja 75 000 liter och hämma sin tillväxt, eller ska man bli av med något som kan ha blivit ett viktigt ben i verksamheten? En frågeställning företagare bör behöva undvika.

              Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
              För oss blir det inte så mycket fördel eftersom vi inte får bedriva gårdsförsäljning på grund av vår storlek.

              Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
              Reglerna kring information om alkoholens skadeverkningar känns väl långtgående. I övrigt har vi inga problem med att försäljningen ska föregås av en guidad visning eller provning. Det känns snarare trevligt och som en del av upplevelsen.

                Vi hoppas också att försäljningen inte begränsas till för strikta öppettider. En visning som äger rum en lördagkväll bör också få följas av gårdsförsäljning.

                Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
                Hade vi fått bedriva gårdsförsäljning hade vi renoverat vårt visningsrum och anställt 1-2 personer som hade fått sköta den verksamheten. Vi får många förfrågningar om studiebesök och vet att kunderna finns. Därför är det synd att den ökade sysselsättningen inte blir av.

                Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
                Vi hade enbart tagit emot bokade besök om vi fått bedriva gårdsförsäljning.

                Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
                (Exempelvis: Smakprover, visningar, försäljning av specifika produkter, paketlösningar?)
                Vi hade gjort det mesta av det du nämner.

                Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
                Branschen har fått en väldigt fin chans att göra något bra av detta. Därför hoppas vi att våra kollegor i branschen som får bedriva gårdsförsäljning lyckas riktigt bra och genomför det på ett bra sätt. Efter utvärderingen, vilken sker 6 år från lagens införande, hoppas vi att gårdsförsäljning fungerat så pass problemfritt att även vi större aktörer får vara med.

                Skrea Backe Destilleri

                Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
                Tycker det är ett steg i rätt riktning och en fantastisk möjlighet att stärka Svensk besöksnäring. Är det något vi är smått kritiska till är la att som det ser ut nu så finns det lite knasiga regler att förhålla sig till men annars toppen.

                Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
                Största möjligheterna för oss är så klart att vi kan erbjuda folk att köpa med något från oss efter ett besök. Vi har redan en stor besöksnäring med ginprovningar och detta blir ju bara en add on för det.

                Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
                Det är väll som alltid att det är ju kommunen som kan krångla till det för oss men det hoppas vi såklart inte. Tex att vi inte kommer ha vårt tillstånd klart tills sommaren eller att dom väljer ofördelaktiga öppettider.

                Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
                Vi kommer fortsätta med våra populära ginprovningar men också addera en enklare variant som mer är en rundtur i destilleriet. Rund turen kommer vara lite billigare än våra standard provningar och hållas mer på dagen kontra kväll.

                Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
                Gårdsförsäljning kommer bara ske vi bokade tillfällen för oss som det ser ut nu, på en ginprovning tex. Under sommaren har vi mer ginprovningar och sen på höst vinter vår kör vi två gånger i veckan som det ser ut nu.

                Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
                Vi kommer ta fram lite mindre paket där vi kan ha olika tre pack tex, men även GT-kit och lite annat som vi kan sälja nu som är svåra att sälja på bolaget.

                Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
                Vi hoppas det ska bli så bra som möjligt och att det ska finnas en lyhördhet från Svenska politiker till oss producenter.

                Skånska Spritfabriken

                Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
                Vi hade helst sett att Systembolaget plockade in fler svenska produkter nationellt, inte bara lokalt. Annars tycker vi att det är bra.

                Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
                Största fördelen är att kunna få sälja våra drycker efter provningar etc.

                Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
                Svårt att veta då allt inte är 100% klart, märkligt med informationskampanjen som krävs, ingen går in på Systembolaget och får en föreläsning om hur farlig alkohol kan vara.

                Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
                Vi kommer att öka våra korta provningar och besöksrundor. Vi kommer även att bygga om en del av destilleriet för fler besökare så att själva tillverkningen kan flyta på.

                Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
                Vi kommer att ha särskilda tider för de ”personliga kunskapshöjande” aktiviteterna som krävs.

                Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
                Vi kommer att ha visningar, provningar i vanlig ordning men lägga till några förkortade rundor.

                Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
                Vi tror att gårdsförsäljning har en framtid, vi tror att reglerna kommer att förenklas men att det kommer att se väldigt olika ut i olika kommuner. Höganäs kommun är med sina vingårdar väldigt positiva medan Stockholm är mer restriktiva.

                Smögen Destilleri AB

                Generellt sett så är vi väldigt positiva till att gårdsförsäljning äntligen blivit beslutat, vi håller dock med om den kritik som framförts från branschen att det ser ut att bli alltför administrativt betungande för många aktörer. Vi är också kritiska till balansen i tidsförbrukning under ett besök med bland annat den formella informationen som skall förmedlas både muntligen och skriftligen. Här hoppas vi så klart att de slutgiltiga reglerna ser enklare ut efter samtliga remissinstanser värderats.

                De största fördelarna som vi ser det är att besökare får möjlighet att köpa med sig en flaska och att det stärker upplevelsen och varumärket. Vi tror dock att volymen kommer att vara begränsad så rent lönsamhetsmässigt kommer gårdsförsäljning inte ha någon stor påverkan. Vi har så långt valt att inte skaffa provsmakningstillstånd men den dagen vi väljer att börja med den typen av aktiviteter är gårdsförsäljningen ett fint komplement. Vi väljer dock att avvakta något tills vi vet mer hur de kommer att fungera i praktiken.

                Spirit of Hven

                Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
                Det är verkligen ett Halleluja moment. Vi har varit med och arbetat för denna reform i Sverige i så många år, och nu äntligen ser vi ljus i tunneln. Visst hade vi önskat lite enklare hantering, och generösare bedömning om vem som får vara med. Men vi är övertygade om att det är rätt väg att ha en fri marknad för livsmedel. Monopol och oligopol skapar alltid särintressen som exkluderar små hantverksmässiga producenter. Det hindrar även de som arbetar för utveckling och lokal förankring. Att nu ge en röst och möjlighet för de som tidigare inte kunnat nå ut på monopolmarknaden, kommer ge stora möjligheter till utveckling av livsmedelsmarknaden i Sverige.

                Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
                Vi kommer kunna erbjuda en helhet vid ett besök. Där man även kan köpa med sig en flaska av något som inte går att få tag på någon annanstans. Då det inte krävs stora volymer och dyra system för att nå ut med små serier, så kommer det bidra till produktutveckling och innovationskraft. Det ger även en liten, men viktig möjlighet till omsättningsökning, som kan generera fler arbetstillfällen och en levande landsbygd.

                Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
                Det finns självklart en utmaning med all ny lagstiftning att man förbisett någon tolkning eller att någon missbrukar lagen. Dock tolkar vi utredningen och lagen som att den är så välskriven att detta skall minimeras. Den stora utmaningen med lagstiftningen som vi ser det är produktionstaket. Det finns en paragraf som styr hur mycket en producent får producera för att rymmas inom lagstiftningen. Denna begränsning är väsentligt lägre än något annat land. Risken är att om någon gårdsproducent är ”för framgångsrik” med att sälja från sin gård. Så måste hen lägga ner verksamheten. Att reglera hur mycket man får sälja till varje konsument kan väl anses rimligt men att reglera totalproduktion får anses märkligt.

                Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
                Så snart riktlinjerna från FHM är klara så kommer vi börja göra de förändringar och förberedelser som behöver göras. Sedan är det självklart över till tillståndsansökan.

                Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
                Besöksnäringen på landsbygden, i vart fall där vi är lokaliserade är relativt styrd till ledighetsperioder och koncentrerad till varma halvåret. Dock finns med denna reformen möjlighet att skapa nya förutsättningar för att skapa nya fönster för livsmedelsturism. Vi får se vad framtiden ger.

                Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
                Vi kommer erbjuda rundvisningar i vår produktion kopplat till utbildningar, provningar och avsmakningsmenyer. Därtill kommer ett antal unika produkter som kommer kunna komponeras på plats.

                Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
                Det är en fantastisk möjlighet som nu ges till små livsmedelsproducenter. Det är första steget mot att bli en del av Europa och världen vad det gäller att utveckla livsmedelsturism inom alkoholsegmentet.

                Stockholms Bränneri

                Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
                Självklart ser vi positivt på att det äntligen blir verklighet. Detta ger möjlighet för små aktörer att nå ut med sina drycker. Och det ger ännu en anledning att besöka hantverkstillverkare i vårt land. I stan som ute på landet.

                Att man har satt begränsningar på tillverkad volym tycker vi är väldigt tråkigt. Hela förslaget grundar sig ju i att stötta små verksamheter att växa. Men vad händer med de personer man har anställt för att driva gårdsförsäljningen när man helt plötsligt går över volymerna (som är väldigt låga). Man hade inte behövt sätta något produktionstak alls, begränsningen ligger ju redan i volymen per köp.

                Sen att beslutet kring exakta öppettider ligger på kommunal nivå att bestämma. Detta ger en otydlighet för besökarna och kan sätta käppar i hjulen för verksamheter. I Stockholm till exempel har kommunen (än så länge) valt att bara låta gårdsförsäljning pågå fram till kl 15 på lördagar och inte alls på söndagar. Vad blir kvar av gårdsförsäljningen om man inte får ha öppet när besökstillfället sker?

                Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
                Att gäster kan ta med sig en bit av varumärket hem direkt efter besök. Detta kan sen i sin tur sprida varumärket och våra produkter vidare. Det kan också leda till fler besökstillfällen och fler besökare per tillfälle.

                Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
                Öppettider som ligger på kommunerna i slutändan känns som ett förargligt beslut. Det gör att aktörer i grannkommuner kan få helt olika förutsättningar. Till exempel som vi. Vi bor i Nacka kommun som är väldigt positiva till att gårdsförsäljning givetvis ska ske veckans alla dagar så många timmar som möjligt (kl 10-20) medan vi har vår verksamhet i Stockholm vilket gör att vi på vår första provning på lördagar kl 12 kan ha gårdsförsäljning men på provningen precis efter, kl 16, då får vi inte sälja.

                  Politikerna i Stockholm pratar om att växa upp i en trygg miljö. Men detta är ju inget vi hindrar med ett förbokat besök som pågår i 2 timmar, följt av att få köpa 0,7 liter gin. Jämfört med att gå ut på Folkungagatan till småtimmarna på natten och köpa obegränsat med stora starka för 40 kr.

                  Att begränsa så att detta inte gäller alla dryckestillverkare i Sverige tycker vi är väldigt onödigt. Det är konkurrenshämmande och hur ska besökaren tydligt förstå vilka det gäller och inte.

                  Det är också mycket processer och rutiner som ska på plats för de tillverkare som vill ta del av gårdsförsäljningen. Detta innebär kostnader både för att ansöka om tillstånd, utbildningar och kontroller. Men också för att anpassa verksamheten för kraven. Många av de minsta aktörerna kommer inte ha möjlighet till omställningen.

                  Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
                  Vi vet inte än. Vi får vänta och se hur detaljerna kommer se ut i Stockholm och se om det är värt för vår verksamhet. Eftersom vi ligger precis på volymgränsen nu får vi se om vi ansöker direkt eller om vi väntar tills vi vet om vi hamnar under volymerna även 2025 vilket i så fall skulle innebära att vi kan ha gårdsförsäljning under 2026.

                    Om vi kommer välja att ansöka om gårdsförsäljning från Folkungagatan på Södermalm i Stockholm där vi har hela vår produktion så kommer vi skapa en fin miljö för våra besökare att göra sina val och sina inköp efter sina besök. Vi kanske även lägger in fler kortare typer av besök under perioderna med fler besökare.

                    Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
                    Vi får utvärdera lite när vi vet exakt vad Stockholm gör för val i frågan. Men absolut, vi vill ju tillgängliggöra gårdsförsäljningen för våra besökare.

                    Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
                    Som vi haft sedan start kommer vi fortsätta ha våra produktionsbesök med ginprovning. I detta besök ingår info om oss, vår- och ginets historia, besök i produktionen samt en guidad provsmakning av våra produkter. Vi har även en Gin & Tonic workshop en gång i veckan och en Cocktail Masterclass en gång i månaden. Allt detta fortsätter vi men med nu äntligen möjlighet att handla med sig något från oss.

                      Det känns kul att erbjuda produkter som inte finns tillgängliga på Systembolaget. Som vår Gin Refill på burk, olika samarbetsgin och begränsade produktioner. Detta kommer ge ännu ett mervärde i att besöka oss.

                      Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
                      Jag hoppas alla som ansöker om gårdsförsäljning tar sitt ansvar i att genomgå denna förändring ansvarsfullt tillsammans. Gårdsförsäljningen är här för att stanna och utvecklas.

                      Tevsjö Mill & Distillery

                      Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
                      Generellt så tycker jag det är ett väldigt konstigt beslut, de regler och villkor man har satt upp för att göra detta möjligt är nästan löjliga.

                      Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
                      Vi är för stora så vi kommer inte få ta del av detta vilket också är en konstig regel, om du driver ditt bolag rätt och växer så blir du straffad 🙂

                      Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
                      De regler som man satt upp för att få ha gårdsförsäljning gör det svårt att på något vis tjäna något på det.

                      Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
                      Vi får som sagt förmodligen inte ta del av detta.

                      Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
                      Nej

                      Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
                      Nej

                      Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
                      Jag tror att man för eller senare måste anpassa sig efter resten av Europa annars så riskerar man bara att att näthandeln av alkohol kommer ta över helt inom Sverige

                      Vimmerby Spritfabrik

                      Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
                      Vi är glada att det nu träder i kraft. Det har ju varit som förslag ett tag nu så det känns skönt att det kommer igång.

                      Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
                      Vi får väl se lite hur det går här i början så kommer vi säkert få idéer om hur det skulle kunna utvecklas.

                      Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
                      Det känns väldigt bra att kunna sälja med en flaska när vi har ginprovning hos oss.
                      Det är alltid nån som har en favorit när dom är här och provar och då känns det bra att kunna erbjuda att man får köpa med sig en sån flaska med sig hem. Vi kommer kunna göra flera mindre batcher som blir lättare att vi bara säljer på gårdsförsäljningen.

                      Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
                      Det beror på lite hur upplägget kring kostnadsbelagt besöksarrangemang. Det är väl inte klart idag vad som är minsta priset för. Så det känns lite oklart i dagsläget.

                      Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
                      Tanken är att vi ska utöka antal ginprovningar. Sen får vi se hur upplägget blir för enbart fabriksvisning och hur det kan tänkas se ut. Vi planerar färdigt ginprovningar först så tar vi fabriksvisningen efter det. Vi fick nyligen serveringstillstånd här med så vi börjar bli förberedda.

                      Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
                      Till och börja med kommer vi bara erbjuda gårdsförsäljning via ginprovningar och fabriksbesök. Sen får vi se hur vi utvecklar det fram över.

                      Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
                      En sak som vi pratat om är att ha en exklusiv gin som bara går att köpa hos oss via gårdsförsäljning. Sortimentet kommer också varieras över tid så det finns nya produkter hos oss om man kommer och besöker oss flera gånger.

                      Västerås Destilleri

                      Vad tycker ni generellt om att gårdsförsäljning nu blir verklighet i Sverige?
                      Vi är väldigt glada över att gårdsförsäljningen äntligen blivit verklighet då det öppnar upp för nya möjligheter, men det finns givetvis en baksida.

                      Vad ser ni som de största fördelarna och möjligheterna för er?
                      Den största fördelen är ju att alla våra besökare nu kan få köpa med sig en flaska som en souvenir från destilleriet. Detta innebär även att de av våra besökare som inte är bosatta i Sverige nu kan köpa med sig en flaska och ta med sig den när de reser tillbaka, som ett minne. För oss är detta även ett sett att få varumärket att synas i fler länder.

                      Finns det några utmaningar eller nackdelar ni ser med gårdsförsäljningen?
                      Vi liksom många andra i vår bransch tycker att det är lite befängt att vi måste tvinga besökarna till att stanna i minst 45 minuter för en kunskapsförhöjande visning. Vi hade gärna sett att den gränsen var kring 15 minuter, för vi har inte ett jättestort destilleri, vi har cirka 200kvm men det mesta sker på 90 kvm, en visning går väldigt fort. Det andra vi, precis som många andra producenter och politiker, tycker att kravet på att vi måste berätta om alkoholens skadeverkan är en grov övertolkning av vad lagstiftningen kräver. Någonstans borde man inse att det inte låter rimligt när till och med självaste politikerna som skrivit lagen tycker att det är för övertolkat.

                        Gårdsförsäljning som skulle göra Sverige lite mer öppet och gynna svensk besöksnäring fastna tyvärr i byråkratins nät med regleringar från politiker, FHM och slutligen kommunerna.

                        Hur kommer ni att ta er an gårdsförsäljningen?
                        Just nu är vi i full fas med att strukturera om i destilleriet och justera hela logistiken. Vi måste bygga en kassa och få iordning med ett kassasystem. Sedan är det ju självklart vad vi ska ha för typ av produkter i kassan till försäljning. Vi kommer att komma ut med lite nyheter inom en snar framtid.

                        Kommer ni att ha särskilda öppettider eller säsonger för gårdsförsäljning?
                        Vi kommer att uppdatera våra öppettider för att anpassa mer efter gårdsförsäljningen men vi kommer inte att ha dropin. Vi håller på att se över exakta upplägget men det kommer att bli visning cirka 3 dagar i veckan, vi kommer även fortsätta med våra provningar som nu utökas till 2 gånger i veckan i och med sommaren. Något som är nytt är att vi kommer att ha en provning även på 1 timma, för de som är osäkra på vilken produkt de tycker är bäst. Så det blir lite grann som att vi har tre olika paket till tre olika priser.

                        Vilket erbjudande kommer ni att ha till era besökare?
                        Samma svar som på fråga 5.

                        Har ni några övriga tankar ni vill dela med er av kring gårdsförsäljningens framtid i Sverige?
                        Vi tycker självklart att det först och främst är väldigt kul med gårdsförsäljning men en väldigt tråkig sak är ju att det inte är alla i vår bransch som får ta del av detta för att de är för ”stora”.
                        Sedan är det ju just detta med att det är så många lager som gårdsförsäljningen regleras på. Först var det ju just att de större producenterna inte får ha gårdsförsäljning, nästa reglering är från FHM med 45 minuter och överförmyndigandet. I sista led är det kommunerna som reglerar vilka öppettider producenterna får ha. Vi hoppas att detta stakar ut sig och inte att gårdsförsäljningen bara blir ett brus i bakgrunden på grund av alla regleringar.