olympusv

Enligt Wall Street Journal så kommer Olympus att sluta tillverka billiga kompaktkameror. Olympus lägger helt enkelt ned produktionen av sin V-serie och omorganiserar tillverkningen så att man istället för 5 fabriker använder sig utav 2. Detta då Olympus kameradivision gjorde en förlust på 225 miljoner dollar föregående år. Olympus som helhet visade svarta siffror 2012 med en vinst 78,4 miljoner dollar (tack vare ökad efterfrågan på sina medicinska produkter). Året dessförinnan (2011) gjorde Olympus en förlust på hela 479 miljoner dollar så det är ändå en klar resultatförbättring.

2012 sålde Olympus 5,1 miljoner kompaktkameror men forecasten för i år ligger på nästan en halvering, 2,7 miljoner enheter. Olympus säger att man istället kommer fortsätta att fokusera på och utveckla sitt segment av kompakta systemkameror. Alltså M43 utan spegel.

I övrigt kommer man minska sina säljkanaler, öka närvaron i storstäder för att pumpa ut kompakta systemkameror och minska sin personalstyrka med 30% mellan mars 2012 och mars 2014. Jag hoppas att Olympus åtgärder kommer att vara gynsamma. Företaget är inte ensamma om problemet med minskad försäljning av kompaktkameror på grund utav mobiltelefoner.

Low-end compact cameras that don’t have obvious features that stand out will be eventually wiped out of the market

Citatet är hämtat ur en intervju (också Wall Street Journal) med Canons Managing Director Hideki Ozawa i november 2012.

Även via Olympus Scales Back Camera Business With Loss.