Idag lanserar Nikon sin första premiumkompaktkamera med sensorstorleken APS-C. Här kan du läsa allt om nya Nikon Coolpix A. Härefter följer pressmeddelandet:

Stockholm, 5 mars 2013: Världens minsta kamera med sensor i DX-format

Med nya COOLPIX A har Nikon skapat en kompaktkamera som tar bilder i proffsklass. Den har en prestanda i DSLR-klass i ett kompakt kamerahus med en stor CMOS-sensor i DX-format (23,6 × 15,6 mm) med 16,2 megapixlars upplösning och bildhanteringssystemet EXPEED 2.

COOLPIX A – proffsfotografernas kompaktkamera
16,2-megapixelkameran COOLPIX A är världens minsta kamera med sensor i DX-format. Den klarar enkelt de mest krävande fotograferingssituationer – en perfekt kamera för alla fotoentusiaster. I jakten på hög upplösning och detaljrikedom i hela bilden har COOLPIX A en sensor utan optiskt lågpassfilter. Resultatet är ett optiskt system som utnyttjar hela potentialen i det skarpa NIKKOR-objektivet och DX-sensorns upplösning. Bildhanteringssystemet EXPEED 2, som även används i Nikons digitala systemkameror, ger COOLPIX A maximal bildkvalitet.

Vid fotografering i svagt ljus eller av snabba motiv, garanterar den höga ljuskänsligheten (ISO 100–6 400, utökningsbart upp till 25 600) extremt detaljerade bilder med minimalt brus. För full kontroll över bildens kvalitet i olika ljusförhållanden kan du använda kamerans sex olika inställningar för Aktiv D-lighting, montera en extern -blixtenhet eller använda adapterringen UR-E24 och skapa olika effekter med hjälp av ett objektivfilter (46 mm) eller ett motljusskydd (HN-CP18) som minskar ströljus.

Oavsett ljusförhållandena, garanterar Nikons avancerade objektivteknik perfekt precision med hög kontrast. NIKKOR-objektivet med fast brännvidd på 18,5 mm och största bländare på f/2,8 (motsvarar 28 mm) har mycket hög upplösning. Den rundade bländaröppningen med sju lameller minskar ljusinsläppet när så behövs och ger vackra, naturligt oskarpa bakgrunder.

Fullständig kreativ kontroll
PSAM-exponeringslägen ger manuell bildkontroll och med de två användarlägena U1 och U2 kan man snabbt ställa in favoritinställningarna. Det går även att programmera den anpassningsbara funktionsknappen för snabb åtkomst till favoritinställningarna, utan att behöva gå in i menyerna.

Med objektivets fokusring kan skärpan ställas in manuellt eller justeras i autofokusläge.

COOLPIX A stöder 14-bitars komprimerade RAW-bilder (NEF), samma format som används i Nikons D-SLR-kameror. Obehandlade bilder kan redigeras direkt i kameran på den stora 7,5 cm (3,0-tums) LCD-monitorn med 921 000 bildpunkter. Med Picture Control kan kontrast och färginställningar justeras (Standard, Neutral, Mättade färger, Monokrom, Porträtt, Landskap och Anpassad). Det finns även en mängd olika filtereffekter i kameran.

Ytterligare viktiga egenskaper för COOLPIX A
Wi-Fi-kompatibel: Med kamerans Wi-Fi-funktion kan bilder och filmer av hög kvalitet överföras till en smart enhet* via en Wi-Fiadapter (WU-1a) som säljs separat.
Filmar i Full HD-kvalitet (1080p): Med 30, 25 eller 24 bps med steroljud via den inbyggda mikrofonen.
Avancerat GUI: Använder ett grafiskt användargränssnitt (GUI) från Nikons DSLR-kameror.
Serietagning med 4 bps (upp till 26 bilder): Fotografera snabba rörelser med fyra bilder per sekund.
Extern optisk sökare (säljs separat): För personer som föredrar en traditionell sökare kan det här tillbehöret (DF-CP1) användas som alternativ till LCD-monitorn. Tillbehörsskon kan även användas för att montera en kraftfullare, extern blixtenhet på kameran.
Kompatibel med GPS (GPS-1) (säljs separat): Registrerar exakt position (latitud och longitud) för bilder som en ”geotagg”.
Kompatibel med SD-kort: Öka lagringskapaciteten genom att använda SD-kort (SDHC-, SDXC- och UHS-I-kompatibelt) för att spara bilder och filmer.

Rekommenderat pris på COOLPIX A är 10 090 kr inklusive moms och säljstart är den 21 mars 2013.