32_BK_a

Nikon lanserade nyligen sin nya ljusstarka optik Nikon 1 NIKKOR 32mm f/1.2. Här är pressmeddelandet:

Stockholm, 14 maj 2013: Idag lanserar Nikon det snabba 1 NIKKOR 32mm f/1.2.
Objektivet ger Nikon 1-fotografer tillgång till ett väldigt kort skärpedjup, som passar utmärkt för att framhäva ett vackert porträtt eller för att fotografera i mycket svagt ljus. För första gången har också ett Nikon 1-objektiv en fokusring, för snabb och enkel manuell fokusering.

Det imponerande objektivet i CX-format har en perfekt brännvidd för porträtt, kompakt design och mycket bra bildkvalitet. Objektiv blir inte mycket snabbare än så här och det är det första flaggskeppsobjektivet i det växande utbudet av 1 NIKKOR-objektiv.

− Detta ljusstarka f/1.2-objektiv ger kort skärpedjup med en väldigt snygg bakgrundsoskärpa och är ett alldeles perfekt porträttobjektiv för Nikon 1-systemet. Det är ett välkommet tillskott till alla Nikon 1-ägare och är en spännande del av utvecklingen av Nikon 1-systemet säger Mats Haglund, Produktspecialist på Nikon Sverige.

Det ultimata porträttobjektivet
Det nya 1 NIKKOR-objektivet är det perfekta porträttobjektivet. Det har både snabbhet och räckvidd utan att kompromissa när det gäller bärbarhet. Brännvidden på 32 mm motsvarar ungefär 85 mm för 35 mm film, en klassisk brännvidd för porträtt som ger fina kompositioner med huvud och axlar, och hög detaljrikedom. Den supersnabba bländaren på f/1.2 ger en mjuk bokeh så att huvudmotivet kan framhävas på ett vackert sätt. Samtidigt ger den klara fördelar i svag belysning.

Optiska finesser
Objektivet är uppbyggt av nio linselement i sju grupper och ger mycket bra bildkvalitet. En rundad bländaröppning med sju blad ger en vackert mjuk bokeh och det är det första 1 NIKKOR-objektivet med Nikons Nano Crystal Coat, som minskar ghost-effekter och linsöverstrålning markant, även i motljus. SWM-motorn (Silent Wave Motor) ger snabb, noggrann autofokus och ser till att inget fokuseringsljud hörs vid filminspelning. För fotografer som gillar manuell kontroll är detta det första 1 NIKKOR-objektivet som har en fokusring, så att fokuseringen kan ske manuellt medan du tittar genom kamerans sökare eller skärm.

1 NIKKOR-utbudet
I kombination med Nikon 1-kamerornas kraftfullhet och snabbhet gör 1 NIKKOR-objektivens kompakta format Nikon 1-systemet till något alldeles speciellt. Objektiven är designade för aktiva livsstilar och det ständigt växande utbudet omfattar för närvarande nio objektiv som täcker flera olika typer av fotografi. Varje objektiv är dessutom optimerat för filminspelning. För fotografer som vill använda NIKKOR-objektiv med F-fattning med en Nikon 1-kamera finns den särskilda adaptern FT1.

NIKKOR 32mm f/1.2 är extremt kompakt för ett objektiv med så stor bländare, och med ett metallhölje av hög kvalitet är detta ett fint tillskott till Nikon 1-systemet. Objektivet finns tillgängligt i glänsande silver och halvmatt svart och passar ihop med de kompakta Nikon 1-kamerorna. NIKKOR 32mm f/1.2. levereras med motljusskyddet HB-N107, som skyddar mot linsöverstrålning och ger bilder med bättre kontrast och färgmättnad. Tillvalstillbehören inkluderar det mjuka objektivfodralet CL-N101.

NIKKOR 32mm f/1.2 har planerad säljstart den 13 juni 2013 till ett rekommenderat pris av 8 090 kr inklusive moms.