Mobilen ersätter kameran.

Det är rubriken på DN:s analys av Elektronikbranschens siffror.

dnkameramobilen

Trenden är tydlig. Från att 2010 ha sålt 700 000 st digitala kompaktkameror är prognosen för helåret 2013 275 000 digitala kompaktkameror. En liknande trend, om än inte lika dramatisk, har den digitala systemkameran. 2010 såldes 171 000 enheter och prognosen för detta år är 110 000 st digitala systemkameror. Enda ökningen är de kompakta digitala systemkamerorna. Från att ha sålt i antal 9 000 st 2010 är årets prognos 60 000 st. Lägger man samman siffrorna för ”vanliga systemkameror” och ”kompakta systemkameror” så är tappet totalt för systemkameror jämfört med 2010 minimalt.

Det totala antalet digitala kameror som såldes 2010 uppgick till 880 000 medan det i år ser ut att hamna på 445 000.

Bengt Ernstsson, statistiker på branschorganisationen Elektronikbranschen, kommenterar:

Man trodde att kamerorna skulle slås ihjäl av mobiltelefonerna. Men de var ju inte tillräckligt bra och inte tillräckligt lätta att använda. Mobilen blev ju mer festkamera. Det har sålts ofantliga mängder digitala stillbildskameror genom åren, men trenden hittills i år tyder på en stark nedgång. De kompakta spegellösa systemkamerorna är den enda kategorin som ökar för närvarande. De tar marknad både från de avancerade kompaktkamerorna och från systemkamerorna. Vi har ju en kameratäthet i landet som vi aldrig varit i närheten av. Förr hade man en familjekamera, nu har alla var sin kamera.

Min kommentar till det hela är att detta inte direkt är någon nyhet. Delningsmöjligheterna via appar och alla sociala medier möjliggör en helt annan snabbhet, närvaro och kontaktbarhet än tidigare. De traditionella digitala kamerorna har börjat närma sig dessa möjligheter med WiFi, SIM-kort och delningsmöjligheter i sociala medier. Rubriken är lite missvisande då det handlar om att mobilen ersätter den digitala kompaktkameran, inte den digitala systemkameran. Sen är ju sanningen även en annan även om den är väldigt gammal och till viss del uttjatad:

Den bästa kameran är den du har med dig!