Download PDF


Foto: Joacim Lundin

Det är juletider. Det är snötider. Det är tid för SJ att inte vara i tid. Precis som flertalet tågresenärer har jag råkat ut för tidsoptimisterna på SJ och snåljävlarna på Trafikverket. SJ å sin sida hävdar att Trafikverket inte tar hand om spåren tillräckligt, Trafikverket å sin sida hävdar att SJ har för dåligt skötta tåg. Och där i mitten står du, eller jag, kunderna, tågresenärerna, som köttet i en dubbelbajsmacka.

Jan Forsberg medger i en intervju med TT att SJ inte var tillräckligt förberedda på vintervädret i år. Det är i mina öron helt osannolikt. SJ har funnits i en eller annan form sedan Kungliga Järnvägsstyrelsen startades i december 1856. Således har SJ och dess föregångare existerat i 154 år. Vad jag vet har det kommit ett vinterväder varje år i Sverige. Jan Forsberg, ni har haft 154 år av förberedelser, hur mycket kan gå fel?

En av mina upplevelser tillsammans med SJ har särskilt etsat sig fast i mitt minne. Det gäller 23:e december 2009 och föregående års resa till Karlstad för att fira jul. Dagen innan avgång ringer SJ och lämnar ett mobilsvar där en tjej förklarar att det tåg vi tänkt åka med är inställt men att vi är ombokade till ett senare tåg. Första reaktionen är god service. Väl på Göteborgs Centralstation inväntar vi det senare tåget. Problemet är bara att det inte finns något tåg. Det har aldrig ens funnits någon avgång. Däremot gick det tåg som tjejen på SJ ringde och sa inte skulle gå enligt tidtabell. Här brister det. Killen i kundservice meddelar att vi kan ta ett nytt tåg dagen därpå. På julafton. Killen i kundservice får slita arslet av sig för att försöka förklara varför vi inte kommer hinna fram till julafton. Efter en argumentation erhåller vi till sist en taxi som till sist landar oss i vår destination. Klockan 02 på natten.

I morgon åker jag och min fru återigen tåg till Karlstad. Exakt ett år efter händelsen ovan. SJ och Trafikverket har haft ytterligare ett år på sig för att säkerställa att vi levereras på utsatt tid.

Ovetandes om det inlägg jag nu skriver, skrider frun förbi och yttrar orden:

”Vi får räkna med att åka buss imorgon”

  • Bobo Meijer

    Lycka till!

    Väntar med spänning på hur det gick.

    /Bobo