Download PDF

Kamerans framtid.

Det är stora ord men nödvändiga att sia om.

Vad kommer vi att få se 2013?
Jag är övertygad om att alla större tillverkare är eniga om att stora sensorer är nyckeln till överlevnad. Ryktet säger att Sony kommer med en NEX med fullformat. Det som talar för att Sony verkligen kommer med en sådan modell är att Tamron patenterat ett objektiv kallat 300 mm f/2.8 för spegellös fullformat. Sony äger som bekant 11% av Tamron. Ryktet säger också att Olympus kommer med Micro Four Third sensorer i kompaktkameror och eventuellt större sensorer för att utveckla E-M5 vidare. Panasonic ryktas även de komma med större sensorer men inget klart om det gäller APS-C eller fullformat.

Fujifilm kör APS-C i sin X-serie men kan också komma att vända sig mot fullformat trots att avsaknaden av lågpass ska ge en liknande upplevelse. Fujifilm kommer även att uppdatera sina sensorer med uppföljarna till X-10 och X-100.

Rykten säger vidare att Canon har en kamera med 39,3 megapixels sensor ute i fält. Det ser dessutom ut som att Canon ger misslyckandet med G1X en chans till och ger uppföljaren en APS-C sensor.

Nikon verkar inte nöja sig med att vara lyckosamma med sin J-serie (J1 är den mest sålda spegellösa kameran i Japan i år) utan ett patent avslöjar ett kitobjektiv gjort för en spegellös systemkamera med APS-C. Kommer Nikon att släppa sina entumssensorer för att hålla jämna steg med konkurrensen i övriga världen?

Polaroid släpper en spegellös systemkamera som verkar byggd på Nikons J-serie med Android som operativsystem.

Megapixelracet är inte över. Toshiba släpper en ny CMOS-bildprocessor som gör det möjligt att bygga kompaktkameror med 20 megapixels upplösning. Sensorn kommer att ha storleken 1/2,3 tum och kunna erbjuda Full-HD 1080p i 60 bilder per sekund. Bildprocessorn Tcm5115cl kommer att skickas ut till kameratillverkare under denna månad.

Enda möjligheten för kameratillverkarna att ta marknadsandelar från videogiganten GoPro är att skicka med undervattenshus som matchar GoPros 60 meter. Idag kostar ett undervattenshus till någon av de befintliga Tough-, FT-, AW-, D-, WG-, EX- eller TX-serierna lika mycket som en komplett GoPro. Dock med skillnaden att digitalkameran i många fall filmar bättre än videokameran. Den alternativa hemligheten bör vara att digitalkamerorna fungerar med samma typ av fästen som GoPro.

Apples huvudtillverkare Foxconn har köpt 8,8% av Woodman Labs som tillverkar GoPro. Det förklarar kanske varför Apple Store är billigast av alla på GoPro? Apple har tidigare gjort kameror under 90-talet för serien QuickTake. Modell 100 och 150 gjordes av Kodak och modell 200 av Fujifilm. Det förklarar kanske varför just Apple är ett av de företag som köper på sig Kodaks patent. Kanske kommer det en kamera från Apple 2013 eller 2014?

Sony kommer garanterat att överraska. Kommer en RX10 med APS-C? Det känns om att de stärker sin position inom fotovärlden genom först och främst deras sensortillverkning men även ägande i exempelvis Olympus och Tamron.

I övrigt kommer appar, WiFi och GPS fortsätta vara på allas läppar 2013. Tillgängligheten och enkelheten är möjligheterna för digitalkamerorna att om inte slåss emot, fungera som ett komplement till mobiltelefonerna. Mer om den kampen i ett framtida inlägg.

Personligen ser jag fram emot uppföljaren till Panasonic DMC-GX1.

Vad tror du om framtiden?