Jag blir inte klok på alla som säljer sina gamla tvåögda spegelreflexkameror. Må så vara att de flesta tillverkades för cirka 50 år sedan men ändå, väldigt få av säljarna vet om sin kamera fungerar trots att de ofta läggs ut för tusentals kronor.

Ett B-märke eller en B-modell kan du ofta få för under en 1000-lapp men varför skulle jag köpa ett exemplar då det vid upprepade tillfällen även anges att dessa är för samlaren och ej i funktionsdugligt skick.

Jag har kollat Fotosidan, Blocket, Tradera och till och med Bukowskis Market utan någon lycka hittills. En kamera har jag köpt, En Lubitel men den hade trasiga packningar så den läckte ljus och mina framkallade rullar förstörda. Där kommer fråga 2 in egentligen. Om jag skulle hitta och köpa den kamera jag vill ha men den har motsvarande fel som min Lubitel ovan, vem klarar av att laga sånt idag?

Den mobila fotograferingen slår alla rekord, filmtillverkarna lägger ned en efter en och finns de kvar så reduceras både produktion och bredd.

Vad är jag då ute efter? Initialt något skitbilligt på vinst och förlust precis som min Lubitel. Med den upptäckte jag min fascination och kärlek för det kvadratiska mellanformatet (6×6) och magiska schaktsökare.

Nu vill jag gärna få tag i en fungerande Yashica Mat 124 G eller Yashica D, Mamiya C330, Rolleiflex 2,8 F, Zeiss Ikoflex Favorit eller Minolta Autocord RG.

Drömmen är Hasselblad men jag måste börja någonstans.

Varför vill jag fota analogt? Jag vill testa och njuta av att ta tid på mig för att komponera en bild, känna historiens vingslag och förhoppningsvis bli nöjd med ett foto eller två.

Världen är inte bara Instagram trots det fyrkantiga formatet.