Norges statsminister Jens Stoltenberg gratulerar fel Barack på Twitter

Igår morse avgjordes det amerikanska presidentvalet och Barack Obama förklarades segrande och därmed omvald ytterligare 4 år. Det var många statschefer runt om i världen som var snabba med att gratulera president Obama till ytterligare en mandatperiod. Vissa lyckades bättre än andra för att uttrycka mig milt. Norges populäre statsminister Jens Stoltenberg gratulerade Barack i en tweet daterad ”2012-11-07 07.46”.

I Jens Stoltenbergs tweet går det att läsa:

I congratulate @Barack Obama on the reelection. Will continue our good relations.

So far so good.

Dock vill ödet annorlunda. Jag är på väg till jobbet, kliver av min buss, plockar fram min iPhone för att läsa morgonens tweets. Det ska tilläggas att jag följer Jens sedan hans mycket sympatiska handlande efter terrorn i Utöya.

07.49 tar jag en screenshot (se ovan) av Jens Stoltenbergs tweet. På 3 minuter har hans tweet fått 21 retweets och 9 favoritmarkeringar. Jag tog en screenshot eftersom jag snabbt såg en ganska påtaglig miss. @jensstoltenberg har gratulerat @Barack, istället för @BarackObama, eftersom han lämnat ett mellanrum mellan för och efternamn.

@Barack heter enligt sin profil på Twitter Barack O och har 1023 följare. Hans biografi lyder ”Very busy for the next two years”. Boende i ”Beautiful United States”. Efter att ha läst några tweets är det tydligt att kontot är en parodi.

Det här måste uppmärksammas som en rolig grej tänker jag. Det här är precis pudelns kärna vad gäller avigsidan med sociala medier. Allt blir publikt omgående. Givetvis är det också charmen men alla eventuella skönhetsfel syns direkt. Någon kan vara stressad och hela mediet är som skapat för att det inte ska finnas någon kvalitetskontroll.

Jag skriver 07.51:

Jag tänker inte mer på det men på kvällen skämtar jag med familjemedlemmarna om det inträffade och går in på Twitter för att se om jag fått någon reaktion.

Det har jag inte. Noll. Ingenting. Förutom att min mor retweetat mig.

Jag antar att det inte är någon större grej, för det är det ju faktiskt inte, bara ett knapptryck fel i ett statsöverhuvuds namn (politiske rådgivaren Sindre Fossum Beyer och statssekreteraren Hans Kr Amundsen använder också kontot till viss del). Så jag klickar in mig på statsöverhuvudets namn. Jens Stoltenberg. Norges statsminister.

I hans feed finns hans senaste inlägg, strax över att han retweetat Bill Gates tweet om ”Amazing leadership from #Norway…”. Men det är inte den tweet som jag tagit en screenshot av. Det är inte min verklighet. Jens Stoltenbergs verklighet 07.58 ser ut så här:

I congratulate @BarackObama on the re-election. Will continue our good relations.

Jens Stoltenbergs tweet har 221 retweets och 147 favoritmarkeringar. 7 minuter efter att jag uppmärksammat fadäsen i den norska utrikespolitiken gratulerar Jens Stoltenberg rätt Barack. Barack Obama, nyss omvald president för USA. Världens största demokrati.

Det kan ha varit någon annan som påtalat samma sak eller uppmärksammat detta före mig. Jag beskriver bara händelseförloppet som den roliga historia den är. Men jag tror att jag kan ha varit den person som reparerade Jens Stoltenbergs tweet. Det må vara en väldigt vag väg in i historieböckerna men jag kunde väl ha fått ett tack?

Trots allt räddade jag Jens Stoltenberg från att bli ännu en Norge-historia.

2009-01-20 när Barack Obama tillträdde sitt ämbete skickade Jens Stoltenberg ett brev för att gratulera den nytillträdde amerikanske presidenten.

Det kanske han skulle ha gjort även denna gång.