Download PDF

PowerShot G1 X – den mest högkvalitativa kompaktkamera som Canon hittills producerat. Kameran kombinerar EOS sensorteknik med processorkraften DIGIC 5. Med ett nytt precisionsobjektiv och omfattande manuell kontroll. Den passar också som perfekt komplement till professionella digitala systemkameror.

Den stora 14,3 MP CMOS-sensorn med bildförhållande 4:3 är exklusivt designad för PowerShot G1 X och fokus har lagts på att uppnå samma pixelstorlek och känslighet som APS-C-sensorerna i Canons digitala systemkameramodeller EOS – sensorn mäter 18,7 x 14 mm. Pixelstorlek och struktur är likadan som för kameran EOS 600D och ytområdet är cirka 6,3 ggr större än sensorn i PowerShot G12. Ljusinhämtningsförmågan är 4,5 ggr större än den för PowerShot G12, och ger en enastående bildkvalitet även under riktigt mörka förhållanden. 

Sensorns design bygger på det professionella utvecklingsteamets kunskaper och innehåller många av de tekniker som finns i EOS-modellerna. Teknik för brusreducering på själva sensorn används för att leverera högkvalitativa bilder med minimalt brus, och de fyra avläsningskanalerna ger snabba, svarsvilliga prestationer.

Sensorn arbetar tillsammans med den kraftfulla DIGIC 5-processorn och är Canons hittills mest kraftfulla HS System, med enastående prestanda i svagt ljus. Maximalt ISO-område med full upplösning för PowerShot G1 X ligger på 100 till 12800 – perfekt för fotografering i många olika ljusförhållanden.

En automatisk justeringsfunktion för ISO-nivå ger perfekt kontroll och användare kan förkonfigurera vilken maximal ISO-inställning (upp till 1600) som önskas under fotograferingen. De kan också ange hur kameran ska kontrollera ISO-nivån för att få bästa balans mellan bildkvalitet och slutartid för att frysa ett rörligt objekt.

28 mm högkvalitativt vidvinkelobjektiv med 4x zoom

Objektivet i PowerShot G1 X levererar professionell bildkvalitet och har utvecklats med samma design, tillverknings- och kvalitetsprocesser som de välkända EF-objektiven.

Objektivet är specialutformat för PowerShot G1 X och för optimalt arbete med den nya, stora och högkänsliga CMOS-sensorn. Den nya sensorn har en diagonal längd som är 2,5 ggr större än den för PowerShot G12, men objektivets diameter är bara 1,4 ggr större. Det nya objektivet har 4x optisk zoom och 28 mm vidvinkel och ryms ändå i kamerahuset på ett bekvämt och kompakt sätt. För att få kompakt storlek och knivskarpa resultat har UA-linser (Ultra-high refractive index Aspherical) och glasgjutningsteknik använts vid tillverkningsprocessen, som säkerställer att objektivet överensstämmer med Canons strikta kvalitetsstandard.

Objektivet i PowerShot G1 X har också belagts med Canons Super Spectra antireflexbehandling, som minskar ljusslöjor och reflexer. En 6-bladig bländare ger en vacker bakgrundsslöja och f/16 är minsta bländare.

DIGIC 5-bildprocessor

Nästa generation av Canons DIGIC-processor – DIGIC 5 – har tagits fram för att kunna bearbeta mer detaljerade bilddata, snabbare än någonsin tidigare. Den nya DIGIC 5-processorn analyserar fyra gånger mer bilddata för att producera varje bildpunkt korrekt. Resultatet blir fler detaljer och mer verklighetstrogna färger. Bilddata bearbetas också sex gånger snabbare jämfört med föregångaren DIGIC 4.

Optisk bildstabilisator (4 steg)

Canons mycket effektiva bildstabiliseringsteknik förhindrar oskärpa genom att dramatiskt minska effekterna av alla små kameraskakningar. I situationer där det är större sannolikhet för oskarpa bilder på grund av kameraskakningar – till exempel i mörker eller när zoom + används – hjälper den optiska bildstabilisatorn till att få skarpa bilder via minimala vibrationsgyron som upptäcker kamerarörelser som beror på att händerna skakar. Dessa signaler bearbetas av en IS-kontroll, som skiljer mellan handskakningar och avsiktliga kamerarörelser. Signaler skickas då till IS-enheten, som flyttar en av linserna för att omgruppera ljusstrålarna och upphäva effekten av kameraskakningen.

Intelligent IS

Intelligent bildstabiliseringsteknik (IS) innebär att kameran kan identifiera tagningssituationen och sedan välja det mest lämpliga optiska bildstabiliseringsläget för att motverka oskärpa. Eftersom kamerarörelserna kan förändras beroende på fotograferingssituation finns sju olika bildstabiliseringslägen:

• Normal IS – Det här standardläget för bildstabilisering lämpar sig för stillbildsfotografering där vanlig skakoskärpa ska korrigeras. För att uppnå bästa resultat kommer kameran att använda lämplig korrigering för vinkelrörelser (roterande) och förskjutningsrörelser, beroende på brännvidd och närgräns till objektet.

 • Panning IS – Bildstabiliseringen Panning identifierar panorering vid tagning av objekt i rörelse, till exempel en cyklist eller bilar på en racerbana. Bildstabiliseringen sker i motsatt riktning mot panoreringen för att säkerställa att objektet blir skarpt och ge en mjuk panoreringseffekt.
 • Macro IS – Bildstabiliseringen Macro korrigerar både vinkelrörelser och de mer framträdande förskjutningsrörelserna som ofta uppstår vid närbilder på olika objekt, till exempel blommor.
 • Stativläge – När kameran upptäcker att den är fäst på ett stativ stängs bildstabiliseringen av eftersom den inte längre behövs.
 • Dynamic IS – Vid tagning av videosekvenser ger den dynamiska bildstabiliseringen en stadigare videotagning genom att kompensera för de lågfrekventa vibrationer som brukar uppstå när man filmar och förflyttar sig.
 • Powered IS – När videosekvenser tas med kort telebrännvidd på avlägsna objekt används bildstabiliseringen Powered för extra stadigt telefoto och motverkar de mer extrema kameraskakningar som uppstår med teleinställning.
 • Dynamic Macro IS – Det här läget används för att ta videosekvenser av makromotiv och korrigerar all oskärpa som orsakas av förskjutnings- och vinkelrörelser och som är så vanlig vid makrofotografering.14 bitars RAW- och DPP-programPowerShot G1 X stöder 14 bitars RAW-tagningar för okomprimerad bildinformation som fotografer kan justera och använda för att manuellt skapa den slutliga bilden via Canons medföljande program Digital Photo Professional (DPP).

  DPP har samma redigeringsmiljö som Canon EOS System och är skräddarsytt för yrkesfotografers och duktiga amatörers behov. Programmet ger en rad bearbetningsalternativ för RAW-filer från PowerShot G1 X, inklusive bildstil, kontrast, ljusstyrka, skärpa, brusreducering, vitbalans och exponering. Dessutom finns en objektivkorrigeringsfunktion som korrigerar RAW-filer för objektivdistorsion, periferibelysning, kromatisk aberration och suddiga färger.

  Höghastighetsfunktioner

  Med flera höghastighetsfunktioner tas både snabba händelseförlopp och scener som annars skulle vara mycket svåra att åstadkomma:

• Höghastighetsläget HQ – Ett höghastighetsläge som ger en serie på upp till 6 stillbilder med 4,5 bilder per sekund i full 14,3 MP upplösning när avtryckaren trycks ned. Resultatet blir en detaljrik bildsekvens som fångar snabba händelseförlopp.

• Handhållet kvällsmotiv – För scener under mycket mörka förhållanden tar kameran en sekvens med höghastighetstagningar och kombinerar dem till en enda bild med minsta möjliga oskärpa och bästa möjliga exponering.

Och vill man fånga snabba händelseförlopp har PowerShot G1 X exceptionellt snabba hastigheter – upp till 1/4000 av en sekund; perfekt för att frysa rörelsen. Vid tagningar med lång exponering har PowerShot G1 X en maximal slutartid på 60 sekunder.

Smart Auto-läge

Smart Auto är det ultimata automatiska läget och använder flera tekniker som ger problemfri fotografering när man vill att kameran ska sköta allt. Smart Auto använder teknik för motivavkänning och analyserar ljusstyrka, kontrast, avstånd och allmän färgton i bilden. Utifrån detta väljs sedan de lämpligaste inställningarna bland 32 möjliga scener. En färgad ikon visar vilken motivtyp som identifierats, och ljusförhållandena visas på LCD-skärmen.

Följande tekniker används också automatiskt när Smart Auto väljs:

 • i-Contrast och Smart blixtexponering: Dämpar överexponerade delar och underexponerade skuggor och säkerställer att detaljerna i ljusare eller mörkare områden framträder i den slutliga bilden.
 • Vitbalansering inom flera områden: Korrigerar automatiskt motsättningar i ljusbalanser och det sätt som färgen återges på genom att identifiera olika ljuskällor och kompensera för skillnaderna mellan glödlampor, blixt och dagsljus. Resultatet blir en mer realistisk och jämn bild.
 • Teknik för ansiktsigenkänning: Identifierar automatiskt upp till 35 ansikten i en scen och justerar sedan kamerainställningarna så att resultaten blir optimala. Tekniken för ansiktsigenkänning inkluderar Ansiktsigenkännande AF, som automatiskt fokuserar på ansikten; Ansiktsigenkännande AE, som automatiskt justerar exponeringen; Ansiktsigenkännande WB (vitbalans) och Korrigering av röda ögon.Elektroniskt vattenpassPowerShot G1 X har ett elektroniskt vattenpass som hjälp vid fotografering av landskap och horisonter. En nivåindikator använder information från kamerans accelerationssensor. På LCD-skärmen visas kamerans ungefärliga lutningsgrad, så att fotografen kan justera kamerahusets position innan bilden tas – antingen i porträtt- eller landskapsorientering.

  Läge för högt dynamiskt omfång

  Vid fotografering med stativ ökar den här inställningen det dynamiska omfånget och tar med detaljer både från skarpt belysta områden och från skuggiga delar i bilden. Vid hög kontrast kan vissa vanliga kameror inte avbilda både mörka skuggor och skarpt belysta områden samtidigt.
  Läget för högt dynamiskt omfång klarar detta genom att göra flera exponeringar av samma scen innan de kombineras ihop till en enda bild i kameran. PowerShot G1 X kan alltså få med högdagrar, skuggor och allt däremellan – ungefär så som fotografen ser allt i verkligheten.

  Snabba manuella kontroller

  PowerShot G1 X har precis som digitala systemkameror en frontratt, som ger snabb åtkomst till inställningar som bländare, slutartid och vitbalans. Allt kan snabbt justeras under själva fotograferingen. Via en egen inställning i användargränssnittet kan man välja om frontratten eller den bakre multiratten ska ges företräde att styra dessa inställningar. Funktioner som vitbalans, bildförhållande, i-Contrast och zoom kan också tilldelas frontratten enligt fotografens önskan.

  Manuell popup-blixt

  Nytt för PowerShot G1 X är en manuell popup-blixt som ger fotografen ytterligare ljus om det skulle behövas. Ljusstyrkan kan justeras manuellt i menyn eller styras automatiskt av kameran.

  Servo AF/AE

  När ett objekt rör sig mot eller bort från kameran och slutaren är halvvägs nedtryckt kommer Servo AF/AE att spåra objektet kontinuerligt och säkerställa att objektet är i fokus och välexponerat när slutaren trycks ned helt.

  Motivföljande AF

  Motivföljande autofokusläge används för att behålla skärpan på objekt i rörelse, eller som hjälp att få en kreativ komposition. Det motivföljande AF-läget ger fotografen möjlighet att välja ut objekt i bildens mitt och spåra dem om de rör sig, eller om bilden komponeras om.

  Teknik för rörelseavkänning

  Tekniken för rörelseavkänning identifierar automatiskt rörelse i det motiv som ska fotograferas. Om en rörelse upptäcks kommer kameran automatiskt att öka ISO-känsligheten (när Auto ISO används) och slutartiden för att minimera oskärpa och optimera bildkvaliteten.

  Videosekvenser i Full HD med stereoljud och HDMI-CEC

  Full High Definition-video i upplösning 1080p spelas in med 24 b/s och stereoljud. Allt är klart för uppspelning i hög kvalitet på apparater för Full HD. Vid inspelning i Full HD kan PowerShot G1 X också använda 4x optisk zoom för att komma närmare objektet. En speciell videoinspelningsknapp aktiverar videoinspelning direkt och fångar alla ögonblick. För direkt anslutning (via tillvalskabel) till HD-skärmar, t.ex. HDTV- apparater, har kameran en HDMI-CEC-port. Om man har en HDMI-CEC-kompatibel skärm kan uppspelningen av kamerans bilder styras via TV:ns fjärrkontroll.

  PureColor II VA LCD-skärm

  Storleken på PureColor II VA LCD-skärmen är 7,5 cm (3,0″) och återger tagning och uppspelning av bilder och video på ett utmärkt sätt. Skärmen har bildförhållande 4:3 och 920 000 punkters upplösning och tack vare designen PureColor II visar den bilder i utsökt färgåtergivning och hög kontrast. Skärmen kan fällas ut och roteras så att det blir enkelt att ta närbilder i knepiga vinklar eller bakom folksamlingar.

  Flera bildförhållanden

  Tagningar i flera bildförhållanden innebär att man kan fotografera i ett antal olika format utan att behöva efterbearbeta. Nu har fotograferna möjlighet att välja mellan 4:3, 1:1, 16:9, 4:5 och 3:2 och direkt kunna ange den komposition som passar motivet och önskat resultat bäst.

  Kreativa fotograferingsmetoder

  PowerShot G1 X har många flexibla, förändringsbara och kreativa fotograferingsmetoder. I fotograferingsmetoderna ingår:

  • Kreativa filter – Ett antal filtereffekter ger användare möjlighet att skapa unika bilder med större genomslagskraft eller annorlunda stämningar:

  o Monokrom – tre olika monokromatiska effekter kan väljas: svartvitt, sepia eller blått

  o Fisheye-effekt – imiterar den förvrängning som ett Fisheye-objektiv ger och har tre nivåstyrkor (svag, medium, stark)

  o Superintensiv – mättar bildens färger och ger en intensivt färgstark effekt

  o Miniatyreffekt – imiterar effekten av ett objektiv med lutnings- och perspektivkontroll och gör att scenen ser ut som en småskalemodell. Vissa övre och nedre delar (eller höger och vänster sida vid vertikal tagning) av bilden är suddiga, medan resten av bilden förblir skarp.

  • iFrame Movies – Videoformatet Apple®* iFrame (tillgängligt vid inspelning med upplösning 720p) är ett datorvänligt format som förenklar processen när man ska arbeta med video som spelats in med kameran. Med iFrame har videon i kameran samma format som redigeringsformatet och det går snabbt att importera videosekvenser. Det betyder att man kan redigera och dela med sig av sina filmer direkt via olika plattformar och enheter. iFrame bygger på standardtekniker som H.264, AAC, MP4 och QuickTime och kan därför användas både med PC- och MAC-tillämpningar.

   

 

 • Lennart

  Kul med kort skärpedjup om man  vill ha det vid porträtt ock dylikt. Men jag gissar att G1x  vinjeterar (Mörka hörn) mer än g12an

  mvh  En som är ”allergisk” mot vinjetering

  • Anonym

   Hej Lennart,

   tack för kommentaren. Visst verkar det vara en spännande produkt! Det verkar som om 2012 kan bli ett riktigt bra år för de fotointresserade! Väntar med spänning på Olympus kommande lansering.

   Vad gäller vinjetteringens vara eller icke vara så har jag ställt frågan till Canon och återkommer givetvis om jag får något svar.

 • Magnus Berg

  Han (bloggaren) skriver ju att G1 X har ett ”precisionsobjektiv”. Då måste han ha testat kameran. Och med ”precisionsobjektiv” kan inte vinjetteringen vara så stor.

  • Anonym

   Hej Magnus,

   kul att du är intresserad och kommenterar. ”Precisionsobjektiv” är ett exakt citat ur Canons pressmeddelande. Jag har ställt frågan om eventuell vinjettering till Canon.

 • Lennart

  Hej Magnus Berg . Tyvärr så brukar det vara så att ju större bildformat och ju mer vidvinklig ett objektiv är desto mer vinjetering, även om det är ett precionsobjektiv , men undantag finns. Ta ett kort med det vidvinkligaste objektiv du har, fota i elbelysning (inget dagsljus ingen blixt) i ett jämt belyst vitt tak, skärpan oväsentlig på full öppning. Bilden kommer förmodligen gå i gulton, men du ska se att det blir mörka hörn på din bild.  Kameror med litet bilformat typ Canon G12 vinjeterar nästan ingenting.

  Ha det bra med fotandet  

  mvh  Lennart